Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 12 d.

Nacionalinėje bibliotekoje diskutuota apie Lietuvos valstybės politikos perspektyvas

Išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos išvakarėse, liepos 11 d., Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje žinomi Lietuvos politologai, politikai, ekonomistai, saugumo ir užsienio politikos ekspertai, visuomenininkai pristatė savo vizijas ir diskutavo apie tai, ko Lietuva gali pasiekti per artėjančius penkerius metus, ką reiškia žodžiai „gerovės valstybė“. Renginį moderavo žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Projektu „Lietuvos politikos forumas“ naujienų portalas DELFI pradėjo naują iniciatyvą – naują idėjų generavimo, diskusijų ir strategijos kūrimo tradiciją šalyje. Pasak organizatorių, „Lietuvos politikos forumas“ – iniciatyva, kviečianti dalyvauti ir kelti idėjas, ko Lietuva galėtų pasiekti skirtingose srityse, jei būtų rastas bendras sutarimas, išsikelti bendri tikslai bei uždaviniai. Ir, žinoma, kokie tie tikslai ir uždaviniai turėtų būti, kad Lietuva taptų klestinčia, saugia ir visiems teisinga gerovės valstybe.

Pirmieji ekspertų, mokslininkų ir politikų debatai Nacionalinėje bibliotekoje  buvo skirti trims pagrindinėms temoms: visuomenė ir valstybė, užsienio politika ir nacionalinio saugumo uždaviniai, ekonomika ir socialiniai reikalai.

Drauge kurti naujas viešo kalbėjimo ir idėjų apytakos tradicijas renginio vedėjas E. Jakilaitis pakvietė: kultūros istoriką, publicistą ir visuomenininką Darių Kuolį, politikus Gabrielį Landsbergį, Aušrinę Mariją Pavilionienę, Tomą Tomiliną, Vytauto Didžiojo universiteto docentą, žurnalistą Rytį Zemkauską (tema: visuomenė ir valstybė).

Antrąja tema – užsienio politika ir nacionalinio saugumo uždaviniai ir tarptautinė Lietuvos ambicija – diskutavo Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas, Politologijos katedros profesorius Šarūnas Liekis, politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius, diplomatas, signataras Albinas Januška, ambasadorius Vygaudas Ušackas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė Margarita Šešelgytė.

Trečioji tema skirta ekonomikai ir socialiniams reikalams aptarti. Pagrindinį pranešimą skaitė ekonomistas,  Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas, makroekonominės politikos ir viešosios ekonomikos ekspertas Raimundas Kuodis, diskusijoje dalyvavo žinomi Lietuvos ekonomistai ir ekspertai Romas Lazutka, Žygimantas Mauricas, Jekaterina Rojaka.

Organizatoriai tiki, kad politikos forumas, kuriame viešai susitinka ir diskutuoja mokslininkai, ekspertai, politikai, taps ne vienkartiniu renginiu, o visus dėl bendro tikslo buriančia tradicija.

Kviečiame pažiūrėti pirmąją specialią dviejų su puse valandos trukmės forumo vaizdo transliaciją iš Nacionalinės bibliotekos.


Daugiau informacijos:

Daugiau nuotraukų ›