Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 2 d.

Kroatijos ambasadoriaus vizitas Nacionalinėje bibliotekoje

Kroatijos Respublikos ambasadorius Krešimiras Kedmenecas susitiko su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos  generaliniu direktoriumi prof. dr. Renaldu Gudausku. Vizito metu buvo aptartos temos, susijusios su Kroatijos ir Lietuvos bendradarbiavimo kultūros srityje stiprinimu. Ypač akcentuoti kultūriniai viešosios diplomatijos renginiai, numatyti Kroatijos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) metu 2020 m. pirmąjį pusmetį. Pagrindinis kultūros renginys Lietuvoje tuo laikotarpiu bus paroda, skirta žymiausiam ankstyvosios kroatų literatūros rašytojui Markui Marulićiui.

Markas Marulićius (1450–1521) žinomas kaip kroatų „literatūros tėvas“, rašęs lotynų ir kroatų kalbomis. Planuojama Kroatijoje surengti parodų apie lietuvių raštijos pradininką Martyną Mažvydą, o Lietuvoje bus aktualizuojama kroatiškoji dalis, pristatant Kroatijos nacionalinį poetą M. Marulićių, kuris dar vadinamas „Kroatijos Renesanso tėvu“. Susitikime detaliai aptartas šis bendras projektas, skirtas Lietuvos ir Kroatijos ankstyviesiems nacionaliniams raštijos paminklams aktualizuoti.

Anot Nacionalinės bibliotekos vadovo prof. dr. R. Gudausko, į tai būtų kreipiamas dėmesys rengiant parodas. Kroatiškosios parodos dalies atidarymas Nacionalinėje bibliotekoje planuojamas kitų metų pradžioje. Jis bus skirtas Kroatijos pirmininkavimo ES pradžiai paminėti. Lietuviškosios parodos eksponavimas Kroatijoje dar derinamas.

Susitikime ambasadorius pasidžiaugė puikiais dvišaliais santykiais, tai patvirtina ir ambasadų Vilniuje ir Zagrebe atidarymas šių metų birželio pradžioje. Taip pat prisiminta sėkminga Nacionalinės bibliotekos partnerystė ir bendri projektai su Kroatijos ambasada, kitomis mokslo ir kultūros įstaigomis, veikiančiomis Kroatijoje. Pasak pašnekovų, tai liudija abiejų šalių ilgalaikės partnerystės poreikį.