Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 2 d.

Latvijos nacionalinės bibliotekos 100-metis

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, dalyvaudamas renginyje „Latvijos nacionalinei bibliotekai –  šimtas“, sveikino 100-mečio sulaukusios Latvijos nacionalinės bibliotekos vadovą Andrį Vilką.

„Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bendruomenės ir asmeniškai savo vardu kuo nuoširdžiausiai sveikinu Latvijos nacionalinės bibliotekos bendruomenę ir ilgametį jos vedlį gerbiamą direktorių Andrį Vilką garbingos sukakties proga.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas, dar vadinamos Šviesos pilimi (Gaismas pils), 100-mečio minėjimas iškelia iš atminties malonias patirtis, suvirpina vienybės ir brolybės stygas, išplėšia visus iš kasdienybės.

Minėdamos Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių šimtmečius, mūsų šalių nacionalinės bibliotekos vykdė bendrą projektą, parengė ir eksponavo unikalią tarptautinę parodą „BUS UŽDRAUSTA: Baltijos šalių knygos 1918–1940“, pristatančią trijų Baltijos valstybių leidybos istoriją. Paroda 2018–2019 m. buvo eksponuojama Vilniuje, Rygoje ir Taline. Ją atidarė ir sveikino visų Baltijos valstybių ministrai pirmininkai.

Minėdami trijų Baltijos valstybių šimtmečius, siejome juos ir su nacionalinių institucijų šimtmečiais. Kartu ir pavieniui rengėme tarptautines mokslines konferencijas, simpoziumus, susitikimus, organizavome pilietines akcijas, kultūrines ir akademines iniciatyvas, stiprindami savo tautose skaitymo geną.

Esu tikras, kad legendinės Šviesos pilies 100-mečio minėjimo iniciatyvos, tokios kaip „Žmonių knygų lentyna“ (lat. Tautas grāmatu plaukts), „Nacionalinė enciklopedija“ (lat. Nacionālā enciklopēdija) ir kitos, sulaukė ir dar sulauks tinkamo atgarsio, palaikymo ir įamžinimo istorijoje, knygose, mene. Svarbiausia – kad tai įvyko piliečių sielose. Ten, kur kiekvieno iš Jūsų pastangomis kasdien vis iš naujo prasideda laisvos Latvijos kūryba.

Džiaugiamės privilegija turėti tokį puikų bičiulį, pristatant Latvijos kultūrą ir jos pasiekimus Lietuvoje, ir patikimą partnerį, reprezentuojant Lietuvos kultūrą Latvijoje. Dėkojame už nuoširdų bendradarbiavimą ir tikimės, kad ši vertinga patirtis ir daugelį dešimtmečių tebesitęsianti draugystė bei kaimynystė įkvėps naujoms idėjoms, kad mes ir ateityje glaudžiai bendradarbiausime.

Klestėkite, kurkite, stebinkite. Juk 100 metų – tai tik kelio pradžia!“ – tardamas sveikinimo žodį pabrėžė prof. dr. R. Gudauskas.

Lietuvos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius, sveikindamas Latvijos nacionalinės bibliotekos vadovą A. Vilką, dovanojo lietuvių autorių knygų anglų kalba.