Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 16 d.

Lapkričio 16 ir 17 d.: šventinis savaitgalis bibliotekoje – „100!“

Viena didžiausių šalies mokslinių bibliotekų – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka – tęsia jubiliejinių metų, skirtų bibliotekos įkūrimo 100-mečiui, renginių programą. Lapkričio 16–17 d. visus Nacionalinės bibliotekos bičiulius, draugus, skaitytojus ir  lankytojus kviečiame į nuotaikingą festivalį, šventinį atvirąjį savaitgalį bibliotekoje, pavadintą – „100!“

Jūsų laukia turiningos veiklos ir renginiai.

Lapkričio 16 d. ir 17 d. 10 val. ­– interaktyvus žaidimas „100 metų detektyvas“

Nacionalinė biblioteka kviečia šeimas su vaikais ir jaunimą išnarplioti šimtmečio detektyvą. Žaisdami ne tik sužinosite netikėtų faktų ir slaptų bibliotekos istorijų, bet ir išbandysite savo proto aštrumą bei akies žvitrumą.

Ar žinote, kad šimtmetį mininti Nacionalinė biblioteka slepia ne vieną intriguojančią istoriją? Tai bene vienintelė Lietuvos didžioji biblioteka, net aštuonis kartus keitusi pavadinimą ir nuolat kilnota iš vienos vietos į kitą. O kur dar sovietmečiu sunaikintos bibliotekos knygos – net seni ir reti leidiniai... Vien 1950 m. į Petrašiūnų popieriaus fabriką ir žaliavų punktus buvo išgabenta per 30 tonų (!) knygų, be to, nemažai jų sudeginta bibliotekos katilinėje... Ir tai tik menka dalis to, ką galite sužinoti narpliodami „100 metų detektyvą“.

Kviečiame bibliotekos lankytojus tapti šio detektyvo herojais – registruotis komandomis (iki 6 asmenų) ir išbandyti savo jėgas šiame žaidime. Renginio dieną su savimi reikia turėti išmanųjį įrenginį bei rašymo priemonę. Žaidimo pradžios vieta – II aukštas.

Registruokitės ir dalyvaukite.

Daugiau informacijos: el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu (8 5) 239 8561.


Lapkričio 16 d. 12 val. vieša paskaita „Spaudos (r)evoliucija: apie knygas ir jų skaitymą XV–XVIII amžiuje“

Paskaitoje Retų knygų ir rankraščių skyriaus tyrėja dr. Milda Kvizikevičiūtė pasakos apie iššūkius, su kuriais susidūrė knygų leidėjai, siekdami knygas spausdinti greičiau, patogiau ir įdomiau: antraštinio lapo „išradimą“, antrinį iliustracijų panaudojimą, temų įvairovę ir pan.

Taip pat paskaitoje bus aptariama XV–XVIII a. skaitymo kultūra ir aktyvaus skaitytojų santykio su knyga ženklai, palikti Nacionalinės bibliotekos saugomuose retuose spaudiniuose: komentarai, nuosavybės įrašai ar net cenzūra.

Laukiame jūsų Renginių erdvėje, III a.


Lapkričio 16 d. 12 val. ­– kūrybinės ekodirbtuvės šeimoms su „Kita forma“

Kartu su bibliotekos partneriais – aplinkosaugos iniciatyva „Kita forma“ kviečiame šeimas ar draugų grupes į kūrybines ekodirbtuves, kurių metu galėsite pasigaminti knygų skirtukų iš tekstilės.

„Kita forma“ – tai viešosios įstaigos „RV Agentūra“ vykdomas projektas, kurio tikslas – pasitelkiant įvairius būdus užmegzti santykį ir sudominti skirtingo amžiaus ir kartų žmones, ne tik informuojant visuomenę apie atliekų tvarkymo situaciją Lietuvoje ar mokant tinkamai tai daryti savo aplinkoje, bet ir visapusiškai supažindinant su žiedinės ekonomikos, tvarios aplinkos principais ir kuo paprastesniu jų integravimu į kiekvieno iš mūsų gyvenimą.

Į dirbtuves kviečiame registruotis grupėmis iki 6 žmonių. Užpildykite registracijos formą ›

Daugiau informacijos: el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu (8 5) 239 8561.


Lapkričio 16 d. ir 17 d. 13 val. – ekskursijos po parodą „Verba volant, scripta manent: iš Nacionalinės bibliotekos lobyno“

Minint Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos 100-mečio jubiliejų visuomenei pristatomi patys vertingiausi, įdomiausi, reikšmingiausi XIV–XXI a. dokumentai: knygos, rankraščiai, žemėlapiai, fotografijos, natos, šelako plokštelės. Ne vienas parodos eksponatas yra įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Šimtmetį kaupta ir saugota dokumentinio paveldo visuma lankytojams pristatoma pirmą kartą. Parodos pavadinimui pasirinkta antikos laikų sentencija „Verba volant, scripta manent“ pabrėžia išsaugoto dokumentinio paveldo reikšmę, nes „žodžiai nuskrenda, o raštas lieka“.

Parodoje pasitelkiant įvairaus žanro ir formų eksponatus kuriamas įvairialypis pasakojimas apie Lietuvos kultūros istoriją. Lankytojai turės progą sužinoti, kokios seniausios knygos saugomos Nacionalinėje bibliotekoje, kas yra inkunabulai ir paleotipai, koks buvo Vilniaus, kaip daugiakultūrės ir daugiatautės sostinės, vaidmuo Lietuvos kultūroje, kaip plėtojosi lietuvių kalba, šalies politika ar kito kasdienybė. Parodos lankytojai supažindinami su Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto bibliotekai priklausiusia knyga, Kristijono Donelaičio „Metais“, išskirtiniais muzikos veikalais, unikaliomis šelako plokštelėmis ir ritinėliais pianolai, senąja fotografija, taip pat su populiariausiais ir smalsumą žadinančiais – curiositas – veikalais: „sukaustytąja knyga“ ir miniatiūrinėmis knygelėmis.

Ekskursijose parodos kuratorės išsamiau papasakos apie Nacionalinės bibliotekos lobyną ir eksponatų istorijas.

Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Susitinkame Parodų salėje, III a.


Lapkričio 16 d. 13–17.30 val. ­– Nacionalinės bibliotekos TV laidų ciklų „Pokalbiai viena tema“ ir „Knyginyčia“ peržiūros

Kviečiame žiūrėti Nacionalinės bibliotekos TV laidų ciklą „Pokalbiai viena tema“ ir TV studijoje filmuotų laidų ciklą „Knyginyčia“.

„Viena tema“ – pokalbių ciklas, kuriame analizuojama viena tema, neturinti vienareikšmių atsakymų. Pokalbių moderatorius Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas žurnalistas Ginas Dabašinskas. 

Programa:

Pokalbiai „Viena tema“. Apie naujumą. Naujumas (arba naujuma) – taip vadinasi tema, kurią pagal visas kontrapunkto taisykles plėtoti sutiko muzikologas Viktoras Gerulaitis. Trukmė 23 min. 33 sek.

Pokalbiai „Viena tema“. Apie laisvę. Laidos herojus – kino režisierius Audrius Stonys. Režisierius mano, kad laisvė buvo ir yra pamatinė vertybė, atrodo, kad be jos žmogus neegzistuoja. Trukmė 33 min. 29 sek.

Pokalbiai „Viena tema“. Apie motyvaciją. Laidos herojė – Nijolė Oželytė, kurios nenuspėjami, tačiau visad originalūs minties viražai vienus priverčia gūžtelėti pečiais, kitus – pakelti žvilgsnį. Trukmė 40 min. 47 sek.

Pokalbiai „Viena tema“. Apie įkvėpimą. Laidos pašnekovas – Leo Ray, garsus menininkas, tapytojas. Dailininkas kilęs iš Lietuvos, tiksliau iš Vilniaus „salomeikės“ ir „dailioškės“, o šiuo metu gyvena Izraelyje, Tel Avive. Laidoje laukia netikėtumas: tapsite kūrybinio proceso, kuriame organiškai naudojamos šiuolaikinių technologijų galimybės, liudininkais. Trukmė 27 min. 41 sek. 

Bendra trukmė 2 val. 8 min.

Iš Nacionalinės bibliotekos TV studijoje filmuotų laidų ciklo „Knyginyčia“

Nuo Baltijos iki Bengalijos: Antano Poškos keliais. Trukmė 34 min. 25 sek.

Sukanka 90 metų, kai Lietuvos keliautojai Antanas Poška ir Matas Šalčius motociklu leidosi į kelionę per Europos, Afrikos ir Azijos šalis. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje gegužės 20 d. vyko susitikimas su keliautojais Rimu Bružu ir Aurimu Mockumi, kurie pernai pakartojo A. Poškos (1903–1992 m.) „Didžiąją kelionę“. Jų kelionės kroniką šiuo metu rodo LRT.

Ar mums reikia graikų ir lotynų kalbų? Trukmė 71 min.

Nacionalinėje bibliotekoje lankėsi Klasikų asociacijos („Societas Classica“) nariai, antikinių kalbų mokovai doc. dr. Audronė Kučinskienė, Paulius Garbačiauskas ir klasikams prijaučianti vertėja iš anglų kalbos, lotynų kalbą mokykloje ir universitete studijavusi Daiva Vilkelytė. Nacionalinės bibliotekos TV studijoje Arūno Brazausko kalbinami asociacijos nariai, vadinantys save tiesiog klasikais, pasakoja apie lotynų kalbos stovyklas Europoje, bandymus gaivinti lotynų kalbos dėstymą Lietuvos gimnazijose, prisimena tarptautinius Ovidijaus „Metamorfozių“ skaitymus 2018 m., kuriuose dalyvavo ir Lietuvos moksleiviai. A. Kučinskienė, P. Garbačiauskas ir D. Vilkelytė pasakoja apie jiems dėsčiusius iškilius antikinių kalbų mokovus Joną Dumčių, Leoną Valkūną ir kitus.

Bendra trukmė 1 val. 46 min.

Laidų peržiūros vyks Kino salėje, V a.


Lapkričio 16 d. ir 17 d. 14 val. – ekskursijos po Nacionalinę biblioteką

Kviečiame į ekskursiją, kurioje lydimi gido susipažinsite su Nacionalinės bibliotekos istorija, erdvėmis ir paslaugomis. Laukiame jūsų vestibiulyje prie pagrindinio įėjimo.

Atėjus į Nacionalinę biblioteką, kviečiame viršutinius drabužius palikti savitarnos spintelėse (užraktai aktyvuojami 1 euro monetomis).

Registracija internetu ›


Lapkričio 16 d. 15 val. – S. Žvirgždo paskaita „Legendinės Vilniaus vietos“

„Kai bažnyčių varpai kviečia miesto gyventojus ankstyvoms maldoms ir vis kartoja vienodą refreną: buvome, esame, būsime. Regis, tomis akimirkomis lengviausia pajausti ir suvokti Vilniaus aurą, jo slėpiningą galią ir visam gyvenimui pamilti legendomis apipintą, savo baroko šedevrų grožiu kerintį, amžinąjį mūsų kunigaikščių miestą“, – į paskaitą apie legendines Vilniaus vietas kviečia Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotografijos istorijos tyrinėtojas, fotografas ir puikus paskaitininkas Stanislovas Žvirgždas.

Ar žinote, kad Tauro kalno pavadinimas atsirado po 1939 m. atlietuvinus lenkišką pavadinimą góra Bufalova, nes žemė ant to kalno priklausiusi kažkokiam Bufalui, tad pagal to laiko įprotį ir kalnas jo vardą gavo. Iki to kalnas vadintas Velniakalniu ar Pamėnkalniu. Senovėje Tauro kalnu vadinta aukštuma, kur dabar stovi Šv. Petro ir Povilo bažnyčia.

Jei norite sužinoti dar daugiau visokiausių įdomybių ne tik apie Vilniaus kalvas, bet ir apie pilis, rūmus, bažnyčias, požemius ir juose gyvenančius vaiduoklius, išgirsti legendą apie Didįjį penktadienį ant Radvilų vaišių stalo atgijusį gaidį, kas paskatino kunigaikštį Mykolą netrukus atsiversti ir grįžti Katalikų Bažnyčion, o Jurgiui padėjo pagarsėti tapus Vilniaus vyskupu ir net kandidatu į popiežiaus sostą, taip pat savo akimis pamatyti puikių Vilniaus vaizdų, retų archyvinių nuotraukų, įdomių žymių fotografų autorinių kūrinių, atvykite į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką.

S. Žvirgždo paskaita Konferencijų salėje (V a.) „Legendinės Vilniaus vietos“ skiriama Nacionalinės bibliotekos 100-mečio jubiliejui.


Lapkričio 17 d. 12 val. asmeninių ženkliukų dirbtuvės

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyviai sužinos ir išmoks, kaip nuo pradžių pasigaminti įsegamą ženkliuką. Pasigamintą ženkliuką galės suasmeninti naudodami įvairias dirbtuvėse PATS SAU esančias piešimo ir dekoravimo priemones.

Į dirbtuves kviečiame registruotis pavienius dalyvius arba grupes iki 4 žmonių. Rekomenduojama vaikams nuo 7 iki 11 metų.

Registruokitės ir dalyvaukite.

Daugiau informacijos: el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu (8 5) 239 8561.


Lapkričio 17 d. 13–17.30 val. – reportažų ciklo „Iš Nacionalinės bibliotekos lobyno“ peržiūra

Videofimas „Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka“ (videostudija „Kupolė“, 1993 m.). Trukmė 21 min. 27 sek.

1992 metais viena iš didžiausių to meto videostudijų „Kupolė“ sukūrė dokumentinį filmą apie Nacionalinę biblioteką. Šis filmas – tai puiki galimybė pamatyti biblioteką tokią, kokia ji buvo prieš tris dešimtis metų: kokios teiktos paslaugos, kaip atrodė aplinka, kokie buvo baldai, kaip išdėstyti dokumentai, kur eksponuotos parodos... Operatorių kamera fiksavo ir žmones – kadruose šmėsčioja tuometiniai bibliotekos darbuotojai, skaityklose prie knygų palinkę lankytojai. Vaizdo medžiagoje išsaugotas ir bibliotekoje dirbančių restauratorių darbas, Vaikų literatūros skyriaus skaitykloje besilankantys jaunieji knygų bičiuliai, Pasakų kambarys ir anuomet veikęs teatriukas mažiesiems...

Reportažų ciklas „Iš Nacionalinės bibliotekos lobyno“:

Siužetus „Iš Nacionalinės bibliotekos lobyno“ rengė Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkė Aina Kirdulienė ir Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyresnioji metodininkė-tyrėja dr. Milda Kvizikevičiūtė.

Knygų saugojimas bibliotekoje: istorija ir dabartis (2018). Trukmė 4 min. 25 sek.

Knygos ženklai: skaitytojo ir kūrinio dialogas (2018). Trukmė 3 min. 47 sek.

Prisilietimas prie knygų: baltų pirštinaičių mitas (2018). Trukmė 3 min. 41 sek.

Laisvalaikio skaitiniai: gyvenimo būdo žurnalai, meilės istorijos (2018). Trukmė 4 min. 8 sek.

Mokymasis visą gyvenimą: nuo žurnaliukų vaikams iki subtilių vadovų suaugusiesiems (2018). Trukmė 4 min. 8 sek.

Biblioteka į ateitį (architektą J. Jurgelį kalbina G. Dabašinskas). LNB TV studija. 2018. Trukmė 18 min.

Prasmė architektūroje. Skaitome biblioteką. Filmą kūrė J. Dudėnas, P. Jevsejevas, V. Jevsejevas, G. Kovėra, J. Lukjančikova. (2017). Trukmė 9 min. 26 sek.

Peržiūros vyks Kino salėje, V a.


Lapkričio 17 d. 16 val. – 100 bibliotekos atgarsių. „Avidja/Devita“

Biblioteka. Tyliai vartosi knygų puslapiai, mirga kompiuterių ekranai. Koridoriuje suvingiuoja garsai, įsmunka į skaityklas ir ištirpsta tarp skaitytojų. Tyloje subarška klaviatūra. Tušinukas smenga į užrašų knygelę. Pro durų tarpelį vėl pasigirsta trapios natų kaskados. Raidės knygose tampa lengvesnės, pakyla į orą ir virsta mintimi. „Ši muzika...“ – sumurma lankytojas, bet čia pat pamiršta ir jo pirštai nuvingiuoja kompiuterio klavišais. Ši muzika – 100 bibliotekos atgarsių. Švelnios ir apdairios garso struktūros  lankytojų darbui ir poilsiui.

Nacionalinė biblioteka ir garso skulptoriai „Avidja/Devita“ kviečia į netradicinį koncertą. „Avidja/Devita“ – muzikinis tandemas, kurio atsiradimą lėmė bibliotekos kūrybos erdvės. Abu atlikėjai, nenaudodami kompiuterių, pasitelkdami elektrines gitaras ir efektų priemones, pripildys bibliotekos erdves išradingų čia ir dabar formuojamų garsų.

Laukiame jūsų erdvėje prie vitražo, III a.

Nacionalinė biblioteka – skaitytojų šventovė jau 100 metų!

Nacionalinės bibliotekos 100-mečio minėjimo informacinis partneris - Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Trumpai apie renginius

Data Laikas Vieta Dalyvavimas Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Lapkričio 16 d.
ir 17 d.
10 val. žaidimo pradžia – II a. registracija interaktyvus žaidimas „100 metų detektyvas“
Lapkričio 16 d. 12 val. Renginių erdvė,
III a.
įėjimas laisvas vieša paskaita „Spaudos (r)evoliucija: apie knygas ir jų skaitymą XV–XVIII amžiuje“
Lapkričio 16 d. 12 val. Dirbtuvės PATS SAU, I a. 114 kab.

registracija

kūrybinės ekodirbtuvės šeimoms su „Kita forma“
Lapkričio 16 d.
ir 17 d.
13 val. Parodų salė, III a.

registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

ekskursijos po parodą „Verba volant, scripta manent: iš Nacionalinės bibliotekos lobyno“
Lapkričio 16 d. 13–17.30 val. Kino salė, V a. įėjimas laisvas

Nacionalinės bibliotekos TV laidų ciklų „Pokalbiai viena tema“ ir „Knyginyčia“ peržiūros

Lapkričio 16 d.
ir 17 d.
14 val. vestibiulis prie pagrindinio įėjimo registracija ekskursijos po Nacionalinę biblioteką
Lapkričio 16 d. 15 val. Konferencijų salė, V a. įėjimas laisvas S. Žvirgždo paskaita „Legendinės Vilniaus vietos“
Lapkričio 17 d. 12 val. Dirbtuvės PATS SAU, I a., 114 kab. registracija asmeninių ženkliukų dirbtuvės
Lapkričio 17 d. 13–17.30 val. Kino salė, V a. įėjimas laisvas

reportažų ciklo „Iš Nacionalinės bibliotekos lobyno“ peržiūra

Lapkričio 17 d. 16 val. Erdvė prie vitražo, III a. įėjimas laisvas 100 bibliotekos atgarsių. „Avidja/Devita“