Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 2 d.

Gruodžio 2 d.: G. Navaičio knygos „Laimėtojai“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir prof. dr. Gediminas Navaitis kviečia į knygos „Laimėtojai“ pristatymą.

Knygoje aptariama azartinių lošimų istorija ir dabartis, supažindinama su tyrimais, susijusiais su lošiančia, dalyvaujančia lažybose ir loterijose Lietuvos visuomenės dalimi, o ji tikrai nemaža – du trečdaliai visų gyventojų. Vien tai skatina atidžiau pažvelgti į šiuos žmones, nes paprastai azartas vertinamas ir tiriamas kaip blogis, o rašantys apie jį visų pirma nagrinėja priklausomybes ir tarsi nepastebi, kad šiandien įvairaus pobūdžio azartiniai žaidimai tapo itin populiariu laisvalaikio leidimo būdu.

Laisvalaikio žaidėjai tai absoliuti dauguma žmonių, neturėjusių problemų dėl lošimų, lažybų ar loterijų. Šie ir kiti knygoje minimi faktai leidžia naujai pažvelgti į lošimus ir loterijas, atskleidžia pozityvius tokių veiklų aspektus, tarp kurių reikšmingas relaksacinis ir kultūrinis azarto vaidmuo. Tyrimai parodė, kad ne tik pats lošimas, bet ir loterijų stebėjimas nemenkai daliai žmonių tapo pramoga, kuriai jie nuolat skiria laiko.

Taigi G. Navaičio knyga atitinka pozityviosios psichologijos, pirmiausia dėmesį skiriančios ne sutrikimams ir problemoms, o normai ir sėkmei, kryptį.

Knyga atlieka ir savitą mokslinę žvalgybą. Tai bandymas aprašyti reiškinio prigimtį, gauti duomenų apie menkai tirtą jo savitumą: laimėjusių didesnes sumas padėties apžvalga, jų psichologinio konsultavimo pristatymas. Autorius sugebėjo panaudoti savo konsultacinio darbo patirtį ir ja reikšmingai papildė knygą. Jo siūloma išvada tarsi paprasta, bet gerai pagrįsta – laimėjimas malonus pats savaime, bet tvirtą gerovę sukuria tik tie, kurie įgytą turtą panaudoja tinkamai suvokę savo asmenybę, savo galimybes ir siekius. Todėl visiems galvojantiems apie gerovės valstybę ar asmeninį praturtėjimą verta įsidėmėti, kad bandymai sekti prestižiniais vartojimo pavyzdžiais gali sukelti ir nemalonių padarinių. Vis dėlto problemas sukelia ne laimėjimas, o jo panaudojimo būdai. Protingiausia būtų laimėti ne tik pinigus, bet ir laimę: laimėtus pinigus, skirti savo kompetencijoms ugdyti, pabandyti tapti labiau išmaniam ir gebančiam geriau valdyti savo gyvenimą. Geras pasirinkimas skirti jėgų ir lėšų tarpasmeniniams ryšiams stiprinti, priklausomybei nuo kitų mažinti, o drauge savarankiškumui įtvirtinti.

Žmonės vienu metu sugeba ir labai gerai, ir labai prastai įsivaizduoti savo ateitį, todėl yra nesudėtingas, bet veiksmingas sprendimas – ją prognozuojant ir planuojant pasinaudoti kitų patirtimi. Tuo loterijų laimėtojų patirtis naudinga mums visiems. Galime ja pasinaudoti ir savaime vertingas gražias svajones apie laimėjimus papildyti žiniomis, kaip kiti leidžia pinigus. Gal tai padės padaryti knyga „Laimėtojai“?

Trumpai apie renginį

Data gruodžio 2 d.
Laikas 18 val.
Vieta Meno erdvė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas