Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 25 d.

Naujos knygos anglų kalba Humanitarinių mokslų skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Humanitarinių mokslų skaityklos atvirasis fondas pasipildė naujomis knygomis anglų kalba pasaulio istorijos tematika. Pateikiame trumpus jų aprašymus.

Knygos viršelisMolefi Kete Asante. The history of Africa: the quest for eternal harmony
Autoritetingas ir išsamus pasakojimas apie svarbiausius įvykius ir asmenybes, formavusias Afrikos žemyno istoriją nuo ankstyvosios priešistorės iki šių dienų, ypatingą dėmesį skiriant įprastam afrikiečių gyvenimui. Į visiškai atnaujintą 3-iąjį leidimą įtraukta informacija apie nesenus konfliktus Libijoje ir Sudane, taip pat papildyta medžiaga apie moterų patirtį ir indėlį. Pagalbinės rodyklės siūlo daugybę papildomų šaltinių kiekvienam skyriui, įskaitant naujus istorinius žemėlapius, vaizdo ir garso įrašus, nuorodas į svetaines tolimesniems tyrimams.

Leidinio viršelisRoss Burns. Damascus: a history
Knygoje pateikta išsami vieno seniausių pasaulio miestų Damasko archeologijos, architektūros, istorijos apžvalga nuo miesto atsiradimo maždaug 7000 m. pr. Kr. iki šių dienų. Tai patrauklūs ir unikalūs šio įspūdingo, spalvingo, reikšmingo ir sudėtingo miesto tyrinėjimai. Konfliktas Sirijoje ir įvykiai po 2011 m. primena apie karo padarinius.

Leidinio viršelisCrusading and masculinities
Knygoje kryžiaus žygiai ir kryžiuočiai analizuojami vyriškumo aspektu, išryškinama jo įvairovė. Nagrinėjami įvykiai ir šaltiniai iš Iberijos (Pirėnų) pusiasalio ir Prūsijos.

20180702 BR cdb ziedu valdovas ziedo brolija z1 z1Mary Fulbrook. A concise history of Germany
Nuo 2004 m., kai pasirodė antrasis knygos leidimas Vokietijoje, Europoje ir visame pasaulyje įvyko daug svarbių pokyčių. Šiame naujame leidime žymiai išplėstas skyrius apie Vokietiją nuo 1990 m., jame aprašomi naujausi dramatiški įvykiai, pakeitę ir šalies pobūdį, ir tarptautinę padėtį.

Leidinio viršelisJacek Gruszczynski. Viking silver, hoards and containers
Visuotinai pripažįstama, kad vikingų amžius (apie 800–1050 m.) paskatino vietos ir regioninių prekybos ir mainų tinklų plėtrą. Aiškiausi šių kontaktų archeologiniai įrodymai yra sidabriniai artefaktai, aptinkami daugiausia Šiaurės ir Vidurio Europos kapinėse – Baltijos zonoje.

Leidinio viršelisMalachi Haim Hacohen. Jacob & Esau
Tai naujas išsamus dviejų su puse tūkstantmečių Europos žydų istorijos pasakojimas. Autorius naudoja Biblijos siužetus apie konkuruojančius dvynius Jokūbą ir Ezavą, juos pasitelkdamas nušviečia besikeičiančius žydų ir krikščionių santykius, parodo Europos žydų kultūrų įvairovę.

Leidinio viršelisBrian R. Hamnett. A concise history of Mexico
Tai žvilgsnis į Meksiką iš politinių, ekonominių, kultūrinių perspektyvų. Šiame trečiajame leidime autorius pateikia naujos medžiagos apie Meksikos regioninį ir tarptautinį vaidmenį, susiformavusį XXI amžiuje, taip pat apie narkotikų karą tarp vyriausybės pareigūnų ir gaujų, imigracijos ir sienų krizę.

Leidinio viršelisMeighen McCrae. Coalition strategy and the end of the First World War
Tai knyga apie Pirmojo pasaulinio karo pabaigą. 1917 m. lapkričio 9 d. Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Italijos atstovų susitikime buvo įkurta Aukščiausioji karo taryba – sąjungininkų veiksmų planavimo ir koordinavimo organas, turėjęs derinti nacionalinius ir koalicijos poreikius. Jie tikėjosi ir planavo, kad karas tęsis iki 1919 m. Knygoje analizuojamas Tarybos vaidmuo formuojant sąjungininkų strategiją 1918–1919 m., lyginamos britų, prancūzų, amerikiečių ir italų perspektyvos.

Leidinio viršelisPhillips Payson O'Brien. How the war was won
Antrasis pasaulinis karas paprastai vertinamas kaip titaniškas sausumos mūšis. Ši knyga paneigia tokį požiūrį ir karą parodo visiškai kitoje šviesoje. Joje teigiama, kad pergalę lėmė sąjungininkų oro ir jūrų pajėgos, dariusios nepakeliamą spaudimą visai Vokietijos ir Japonijos karo mašinai nuo Europos ir Viduržemio jūros iki Ramiojo vandenyno.

Leidinio viršelisAndrew Poulter. The transition to late antiquity on the lower Danube
1996–2005 m. šiaurinėje Bulgarijoje, Dichine, vyko anglų-bulgarų ekspedicijos vėlyvojo Romos / ankstyvojo Bizantijos forto ir romėnų akveduko archeologiniai kasinėjimai. Tikslas – atsekti ekonominius ir fizinius pokyčius, žyminčius perėjimą iš Romos imperijos į viduramžius. Tai unikali duomenų bazė apie vėlyvąjį Romos laikotarpį Balkanuose.

Leidinio viršelisA sourcebook of early modern European history: life, death, and everything in between
Knygoje pateikiami ankstyvosios moderniosios Europos istorijos šaltiniai, apimantys laikotarpį nuo 1450 m. iki 1750 m. Jie suskirstyti į šešias temines sritis, kiekvienoje jų yra nuo dvylikos iki keturiolikos šaltinių su glaustu jų konteksto ir prasmės paaiškinimu.

Leidinio viršelisDaniel R. Woolf. A concise history of history
Tai globali istoriografijos nuo seniausių laikų iki šių dienų apžvalga. Aptariami svarbiausi istoriniai šaltiniai, naujausios šios srities temos ir diskusijos, elektroninio amžiaus poveikis, pateikiamas visuotinis požiūris į istorijos rašymą.