Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 13 d.

Nacionalinėje bibliotekoje 29-ąjį kartą paminėta Laisvės gynėjų diena

Šiomis dienomis prisimename 1991 m. sausį, kai vienybės ir laisvės siekio vedama Lietuva pasiekė istorinę pergalę. Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietos kolaborantų agresiją, bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė savo nepriklausomybę. 

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka 1991 m. sausį atsidūrė pačiame įvykių centre. Tomis dienomis čia įsikūrusios laikinosios ligoninės medikų komandos buvo pasiruošusios prireikus padėti sužeistiesiems. Bibliotekos patalpose susibūrę savanoriai, šauliai budėjo prie langų į Lietuvos Respublikos Seimą. Durys buvo nuolat atviros sušalusiems ir pavargusiems žmonėms. Istorinio apsisprendimo akivaizdoje Nacionalinė biblioteka tapo pilietiškumo, atvirumo pavyzdžiu. Siekiame ir šiandien šias vertybes puoselėti, prisidėti prie pilietinės visuomenės ugdymo, tautos politinio ir kultūrinio tapatumo išlaikymo – visa tai aktualu šių dienų pasaulinių geopolitinių pokyčių kontekste. Apie Sausio 13-osios įvykius kviečiame skaityti plačiau Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje „Sausio 13-oji tautos atmintyje“.

29-ąjį kartą minėdama Laisvės gynėjų dieną, biblioteka kaip ir kiekvienais metais nušvietė savo didingas kolonas valstybinės vėliavos spalvomis ir prisidėjo prie visuotinės pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“. Sausio 13 d. 8 val. ryto bibliotekos darbuotojai, pagerbdami ir prisimindami tuos, kurie žuvo už atkurtą valstybės Nepriklausomybę, languose uždegė žvakutes, kaip gyvybės, šviesos, teisingumo, atminties ir vienybės simbolį.

Taip pat Nacionalinės bibliotekos lankytojai buvo kviečiami pasižvalgyti po Juozo Kazlausko fotografijų parodą Laisvės gynėjų dienai atminti „Lemtingas 1991 metų sausis“. Joje eksponuojama 30 iš gausaus palikimo atrinktų reportažinių Juozo Kazlausko (1941–2002) fotografijų. Vėliau lankytojai buvo kviečiami žiūrėti lietuvių dokumentinius filmus „Spec. Žvėrynas“ ir „Nematomas frontas“, kuriuose perteikiamos jaunų žmonių, pasiruošusių dėl savo šalies paaukoti gyvybę, gyvenimo istorijos.

Nepamirškime, kodėl esame laisvi!