Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 17 d.

Elektroniniai ištekliai vaikams

Kol vaikai laikinai negali leisti laiko Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėse ir edukacijose, raginame jaunuosius skaitytojus neliūdėti ir džiaugtis virtualioje erdvėje slypinčiomis galimybėmis turiningai leisti laiką, mokytis, skaityti. Kviečiame susipažinti su Nacionalinės bibliotekos darbuotojų rekomenduojamomis veiklomis internete.

  • Kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį 11 val. dirbtuvių PATS SAU komanda rengia naują ciklo jauniesiems moksleiviams „Rankdarbiai namisėdoms“ transliaciją, per kurią kviečia drauge pasigaminti įdomiausių rankdarbių. Nenusiminkite, jei nespėjote prisijungti per tiesioginę transliaciją – visi įrašai skelbiami Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale. Čia rasite ir PATS SAU parengtus mokomuosius „Žingsnis po žingsnio“ vaizdo įrašus.

  • Nacionalinės bibliotekos svetainėje galite daugiau sužinoti apie lėlių teatro istoriją ir rasti Vaikų ir jaunimo literatūros departamento edukatorės parengtas instrukcijas, kaip pasigaminti šešėlių teatrą, kotines lėles, mirioramas, marionetes ir pirštinines lėles. 

  • Skelbiame Nacionalinėje bibliotekoje vykusios parodos „De horribilibus monstris: fantastiniai gyvūnai bibliotekoje“ tęsinį – spalvinimo knygelę. Joje besislepiančius mitinius gyvūnus – dvikojį sparnuotą drakoną, baziliską ar Baltijos jūros monstrus – galite atsispausdinti arba spalvinti juos savo išmaniuosiuose įrenginiuose. Knygelę rasite čia ›

  • Kviečiame surinkti 6 arba 1160 detalių dėlionę. Joje pateikta iliustracija – puslapis iš XVI a. pradžios austrų kilmės barono Maximilliano Teuffelio (1565–1631) atminimų albumo. Keliaudamas po Italiją baronas turėjo atminimų albumą (knygelę), joje žymūs to meto asmenys paliko įrašus, palinkėjimus, autografus. Nežinomas dailininkas sukūrė atminimų albumui auksu puoštas iliustracijas. 

  • Nacionalinės bibliotekos partneriai ekodirbtuvės „Kita forma“  keliasi į virtualią erdvę ir savo „Facebook“ paskyroje rengia rankdarbių pamokas, organizuoja virtualias dirbtuves, kuriose moko pasigaminti rankdarbių iš antrinių žaliavų.

  • Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius per karantiną skelbia įrašus, kuriuose rašytojai dalijasi savo kūryba, leidėjai siūlo nuolaidas, o bibliotekininkai skaito knygas. Iniciatyvos tekstai svetainėje pažymėti #IBBYVaikamsKarantine.

  • Kviečiame sužinoti įdomių faktų ir pasitikrinti žinias apie lietuvių kalbą sprendžiant žaismingą interaktyvią viktoriną, kurią parengėme šiemet vykusioms Lietuvių kalbos dienoms. Viktoriną rasite platformoje „Kahoot“.

Istorijų teikiamo džiaugsmo pasiilgusiems vaikams rekomenduojame apsilankyti šiose svetainėse:

  • Portale ibiblioteka.lt galima rasti ir skaityti lietuvių autorių ir į lietuvių kalbą išverstas elektronines knygas, tarp kurių gausu ir grožinės literatūros vaikams ir jaunimui.

  • Kultūros paveldo portale epaveldas.lt rasite tūkstančius skaitmeninių meno kūrinių, knygų, laikraščių. Taip pat portale galima nemokamai klausytis garso įrašų, o tarp jų rasite ir įgarsintų literatūros kūrinių vaikams.

  • Vaikams skirtoje „Skaitymo metų“ svetainėje skelbiamos vaikų literatūros naujienos, skalbiami rekomenduojamų knygų sąrašai, publikuojama vaikų kūryba.

  • Suvedę kodą „corona“, galėsite naudotis internetine biblioteka „Vyturys“, kurioje rasite 400 svarbiausių elektroninių knygų mokyklai ir laisvalaikiui, suskirstytų pagal klases arba amžiaus grupes. 

  • Rekomenduojamų knygų sąrašas 1–10 klasių mokiniams, kurį sudarė doc. dr. Kęstutis Urba. Tai puikus sąrašas vaikams ir paaugliams, ieškantiems gerų knygų. Tai nėra privalomųjų knygų sąrašas, atvirkščiai, šias knygas siūloma, patariama skaityti tiems, kurie nežino, ką skaityti, šiek tiek paklysta tarp didžiulių knygų lentynų ir tikisi pagalbos rankos.