Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 13 d.

Lygių galimybių kontrolierius galutinai nusprendė – Nacionalinė biblioteka nediskriminuoja vartotojų

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka nediskriminuoja ir nepažeidžia asmenų teisių. Tai pripažino Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, pakartotinai atlikusi tyrimą dėl galimos diskriminacijos amžiaus pagrindu. Tarnyba pakartotinai tyrė Nacionalinės bibliotekos buvusių Taisyklių dėl knygų išdavimo į namus nuostatas ir faktinės situacijos, kai studentei nebuvo leista išsinešti knygos iš Vaikų ir jaunimo literatūros departamento, aplinkybes, taip pat išanalizavo dabar galiojančių Naudojimosi Nacionaline biblioteka taisyklių nuostatas.

Buvo konstatuota, kad, pagal vartotojo apibrėžtį ir naudojimosi Nacionalinės bibliotekos fondais tvarką, nėra pagrindo įžvelgti nuostatų, galimai diskriminuojančių bibliotekos vartotojus amžiaus pagrindu. Taip pat konstatuota, kad nėra pakankamai duomenų, leidžiančių daryti prielaidą, jog studentei nebuvo leista knygos išsinešti į namus dėl amžiaus, todėl tyrimas dėl galimos diskriminacijos amžiaus pagrindu nutraukiamas, nesant duomenų apie padarytą lygių galimybių pažeidimą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba buvo įpareigota pakartotinai išnagrinėti I. J. 2017 m. lapkričio 29 d. pateiktą skundą, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2020 m. vasario 6 d. nutartimi paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo 2018 m. liepos 31 d. sprendimą bei Lietuvos administracinių ginčų komisijos 2018 m. balandžio 6 d. sprendimą, kuriuo panaikintas Lietuvos Respublikos lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos 2018 m. vasario 8 d. sprendimas.

Susiję straipsniai: