Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 1 d.

Birželio 11 d. – liepos 19 d.: paroda „Auksinio skriestuvo istorija: plantenai per šimtmečius“

Minėdama garsiosios Plantenų spaustuvės (Officina Plantiniana) įkūrėjo Christophe’o Plantino (1520–1589) 500-ąsias gimimo metines, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pristato retų spaudinių parodą „Auksinio skriestuvo istorija: plantenai per šimtmečius“.

Spaustuvės įkūrėjo Plantino pavardė tapo bendriniu žodžiu ir yra žinoma visiems senosios knygos mylėtojams, o šioje spaustuvėje išleistos knygos buvo itin kruopščiai parengtos, aukštos kokybės ir meniškos. Kitaip būti ir negalėjo, nes spaustuvės devizas iškilmingai skelbia: Labore et constantia – darbu ir atkaklumu! Šis devizas įkomponuotas į visus Plantenų spaustuvės signetus, kuriuose vaizduojama ranka, laikanti skriestuvą. Ch. Plantino moto ir skriestuvo simbolis tarpusavyje glaudžiai susiję: judanti skriestuvo dalis simbolizuoja darbą (Labore), o stabilioji dalis – ištvermę ir pastovumą (Constantia).

Parodoje eksponuojami Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomi XVI–XVIII a. įvairios tematikos plantenų rinkinio veikalai, pristatantys Plantenų spaustuvės veiklą: mišiolai, knygos apie katalikų bažnyčios šventuosius, Biblijos, tarp kurių Ch. Plantino šedevras – Karališkoji Biblija, emblematinės meditacijos knygos, botanikos, astronomijos ir medicinos veikalai, taip pat vieno garsiausių visų laikų flamandų humanisto Justo Lipsijaus (1547–1606) istoriniai darbai ir komentarai, skirti antikai.

Parodos lankytojai galės susipažinti su Plantenų spaustuve glaudžius ryšius turėjusių menininkų darbais: bus galima pamatyti vieną iš pirmųjų Silvestro PietraSanta‘os (1590–1647) veikalų apie herojinius simbolius su žymaus Europos baroko tapytojo Peterio Pauliaus Rubenso (1557–1640) kurtu antraštiniu puslapiu.

Plantenų spaustuvė itin svarbi Europos kultūros istorijoje – kviečiame tai pažinti kartu.

Parodos atidarymas vyks birželio 11 d. 15 val. Parodų salėje, III a. Atidaryme dalyvaus Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento (DPTD) direktorė Jolanta Budriūnienė, parodos kuratorės Nacionalinės bibliotekos DPTD Retų knygų ir rankraščių skyriaus (RKRS) tyrėjos dr. Milda Kvizikevičiūtė ir Eva Praškevič, senosios knygos dailės specialistė dr. Jolita Liškevičienė. Renginį ves Nacionalinės bibliotekos DPTD RKRS skyriaus vadovė dr. Viktorija Vaitkevičiūtė-Verbickienė.

Trumpai apie parodą

Data birželio 11 d. – liepos 19 d.
Parodos atidarymas birželio 11 d. 15 val.
Vieta Parodų salė, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“