Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 10 d.

Projektas „Netikėtos kultūros atodangos“ atveria Nacionalinės bibliotekos paveldo lobius

Lietuvos kultūros politikos formuotojai savo darbotvarkėje didelę svarbą skiria kultūros paveldui. Tikslas – pasiekti, kad paveldas būtų aukštas valstybės prioritetas ir integrali visų sričių dalis – nuo švietimo iki žiedinės ekonomikos.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fonduose ir archyvuose saugoma daug vertingos dokumentinės medžiagos, tarp jos – ir gausūs ištekliai, susiję su tarpukario kultūra. Iki 2021 metų balandžio mėnesio Nacionalinė biblioteka kartu su partneriais vykdo projektą „Netikėtos kultūros atodangos“. Projektu norima supažindinti visuomenę su įvairiais tarpukario kultūros ir istorijos aspektais, pristatyti plačiajai visuomenei Nacionalinės bibliotekos paveldo vertybes, populiarinti e. paveldo vartojimo galimybes.

Projekto metu įvairiomis formomis vyks edukacinės veiklos, pristatant visuomenei paveldo vertybes: bus organizuotos trys skaitmeninės judančių vaizdų parodos, išleisti lydimieji katalogai su parodų vaizdine medžiaga ir specialistų straipsniais, supažindinama su intelektinio paveldo vertybėmis virtualioje elektroninio paveldo sistemoje www.epaveldas.lt, skatinant gyvesnį santykį su jomis, pristatant nacionalinės svarbos renginiuose (Vilniaus knygų mugėje) ir kt. Taip pat ketinama pasiekti regionų auditoriją, pristatant Nacionalinės bibliotekos paveldo vertybes Palangos vasaros skaitykloje, pasitelkus visuomenės informavimo priemones ir pan.

Šiuo metu Kultūros ministerija rengia Kultūros paveldo išsaugojimo ir aktualizavimo politikos koncepciją, kuri padės siekti, kad paveldas, jo apsaugos politika nebebūtų tokia izoliuota, sunkiai suprantama sritis kaip iki šiol. Dar vienas kultūros politikos formuotojų siekis – inicijuoti institucijų bendradarbiavimą, kuris padėtų nuosekliau organizuoti kultūros paveldo edukacijas, sustiprintų šioje srityje dirbančių specialistų pozicijas, atsirastų patrauklių programų, kurios suteiktų daugiau žinių apie kultūros paveldą.

Nacionalinė biblioteka jau turi tokios veiklos patirties – yra vykdžiusi panašių projektų ir joje dirbantys specialistai turi ekspertinės praktinės patirties.

Daugiau apie projektą „Netikėtos kultūros atodangos“ skaitykite čia ›