Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 16 d.

Apskritojo stalo diskusijų ciklas: Lietuvos ir Rusijos žydai

Lietuvos Respublikos Seimas 2020 metus paskelbė Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, tuo pripažindamas svarbų žydų tautos vaidmenį ir reikšmingą jos įvairialypės veiklos bei kultūros įtaką visai Lietuvos valstybės istorijai nuo XIII a. vidurio iki šių dienų.

Lietuvos Respublikos ambasada Rusijos Federacijoje kartu su Lietuvos kultūros institutu, tarptautine istorinio švietimo, labdaros ir žmogaus teisių gynimo draugija „Memorial“, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, aukštųjų mokyklų judaikos mokslinių darbuotojų ir dėstytojų centru „Sefer“ ir remiama Rusijos žydų kongreso planuoja Maskvoje surengti apskritojo stalo diskusijų ciklą, skirtą litvakų bendruomenės istorijai, jos tautiniam apsisprendimui ir daugialypiam paveldui, atminties išsaugojimui, Lietuvos ir Rusijos žydų tapatybės ir likimo įprasminimui šiandieniniame viešajame bei moksliniame diskurse.

Projektą „Apskritojo stalo diskusijų  ciklas: Lietuvos ir Rusijos žydai. Istorija, paveldas, atminties išsaugojimas ir įprasminimas. XVIII–XX amžius“ parengė Lietuvos ir Rusijos tyrėjų grupė Lietuvos Respublikos ambasados Rusijos Federacijoje iniciatyva.

Akademinių diskusijų metu, dalyvaujant žymiems žydų istorijos ir istorinės atminties tyrinėtojams iš Lietuvos, Rusijos ir kitų šalių, bus diskutuojama apie Lietuvos ir Rusijos žydų identiteto formavimąsi, jų tapatybės kaitos bendrumus ir skirtumus pradedant nuo XVIII a. antrosios pusės, kai Lietuvos žydai pirmieji Rytų Europoje perėmė haskalos idėjas, ir iki šių dienų, kai vyksta sudėtingas skausmingų XX a. tragedijų atminties įprasminimas.

Vykdant projektą, bus surengtos trys teminės apskritojo stalo diskusijos:

  • 2020 m. spalio 16 d. 17 val. – Lietuvos ir Rusijos žydai. Tapatybės formavimasis. XVIII–XX amžius. Tiesioginė transliacija ›
  • 2020 m. lapkričio pabaigoje – Kaip mes kalbame apie holokaustą Lietuvoje ir Rusijoje
  • 2021 m. sausio–vasario mėn. – Atminties kalbos

(Antrosios ir trečiosios diskusijų datos bus patikslintos vėliau.)

Šie susitikimai padės supažindinti Rusijos auditoriją su Lietuvos žydų istorija ir kultūros paveldu, su lietuvių ir žydų santykių problemomis, paskatins Lietuvos ir Rusijos tyrėjų dialogą. Kiekvienoje apskritojo stalo diskusijoje dalyvaus šeši mokslininkai: po tris tyrėjus iš Lietuvos ir Rusijos. Kiekvieną diskusiją lydės tiesiogiai su jos tematika susijusios vaizdo medžiagos (animacijos, spektaklių įrašų, dokumentinių ir vaidybinių filmų) peržiūros ir aptarimai.

Diskusijų ciklo pabaigoje numatytas violončelininko Aleksandro Rammo koncertas, kuriame skambės žydų, lietuvių ir rusų kompozitorių kūriniai.

Autoriai ir pagrindiniai projekto dalyviai:

  • Natalija Arlauskaitė (Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas);
  • Boris Belenkin (tarptautinė istorinio švietimo, labdaros ir žmogaus teisių gynimo draugija „Memorial“, Maskva);
  • Jurgita Verbickienė (Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centro vadovė);
  • Lara Lempertienė (Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė);
  • Svetlana Panič (nepriklausoma tyrėja, Maskva).

Projekto mokslinis konsultantas – prof. dr. Saulius Sužiedėlis (Milersvilio universitetas, JAV).

Projekto koordinatorė – Svetlana Panič (nepriklausoma tyrėja, Maskva).

Išsamesnė informacija apie apskritųjų stalų diskusijų datas, vietą ir formatą bus pateikta Lietuvos Respublikos ambasados svetainėje, ambasados „Facebook“ paskyroje, taip pat draugijos „Memorial“ ir Rusijos žydų kongreso interneto svetainėse.

Anotacijos:

Logotipas