Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 16 d.

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje – naujos knygos apie muziką ir meną

Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklą papildė nauji leidiniai anglų kalba. Tai knygos apie muzikos žvaigždžių gyvenimą, filmų muziką, antikinės kultūros atgarsius XIX a. pab. – XX a. pr. Prancūzijoje ir matematinį muzikos ritmo tyrinėjimą.

Janis her life and music ,,Janis: her life and music“ - Biografinė knyga apie nepaprastai talentingą ir ekspresyvią JAV bliuzroko, soulo dainininkę Janis Joplin, gyvenusią pagal moto ,,Nenuvertink savęs. Tai yra viskas, ką turi“. Tai pasakojimas apie dainininkės gyvenimą, kūrybinį kelią, muziką ir asmeninius išgyvenimus.

Knyga skirta besidomintiesiems JAV 7-ojo dešimtmečio muzikiniu judėjimu ir jo dalyvių gyvenimu, bliuzu, bliuzroku, psichodeliniu roku, soulu ir žinoma, yra tikras lobis dainininkės gerbėjams.

100 greatest film scores ,,100 greatest film scores“ Jei žiūrėdami filmus jaučiate, koks svarbus tinkamai parinktas muzikinis takelis, ši knyga skirta jums. Autoriai apžvelgia kinui kurtą muziką nuo pat šios meno rūšies atsiradimo. Kiekviename skyriuje pateikiama svarbiausia informacija apie filmą, kompozitorių biografijos, trumpa muzikinio takelio analizė, jo svarba filmui ir kinematografijos istorijai. Leidinyje apžvelgiami tokie filmai, kaip „Robino Hudo nuotykiai“, „Nuostabus Protas“, „Edvardas Žirkliarankis“, „Rožinė Pantera“ bei daugybė kitų  klasikos perlų.

Performing Antiquity Ancient Greek Music and Dance from Paris to Delphi ,,Performing Antiquity: Ancient Greek Music and Dance from Paris to Delphi‘‘ -  Tai leidinys, patrauksiantis besidominčių antikine kultūra, dėmesį. Atsigręžiama į XIX a. pabaigos – XX a. pradžios senovės graikų muzikos ir šokio atgimimą – pasirodymus Paryžiaus operoje, festivalius senovės amfiteatruose, privačius renginius amerikiečių rašytojos Natalie Clifford Barney salone, kur būrėsi garsūs to meto mokslininkai, literatai, muzikantai ir šokėjai, besidomintys senovės Graikija ir mėginantys ją atkurti modernioje Prancūzijoje. Autorius atskleidžia, kaip abiem pusėms – ir menininkams, ir mokslininkams – atgaivinant ir interpretuojant senovės graikų kultūrą, gimdavo mokslo žiniomis pagrįsti antikinę kultūrą populiarinantys kūriniai.

The Geometry of Musical Rhythm What Makes a Good Rhythm Good ,, The Geometry of Musical Rhythm: What Makes a "Good" Rhythm Good?‘‘ - Šios didžiulės studijos objektas – muzikos ir matematikos, tiksliau, ritmo ir geometrijos ryšys. Pasitelkiant įvairių šalių ir regionų, kaip antai Balkanų, arabų, persų, Šiaurės ir Centrinės Afrikos folklorą, tradicinius Pietų Amerikos žanrus bosanovą, rumbą, flamenko žanrus guajira, buleria, solea ir kitus, analizuojami geometriniai muzikinio ritmo aspektai.

Atskirai aptariamos ritmo prigimtį nusakančios sąvokos reguliarus ir nereguliarus, simetrinis ir asimetrinis, ritmai su pridėtinio skaičiaus pulsacija bei kitos.

Ir muzikams, ir muzikos tyrėjams, ir apskritai nors kartais susimąstantiems, kodėl vienas ar kitas ritmas atrodo ,,geras“, ši studija padės pažvelgti į šį klausimą matematiškai ir atskleisti konkrečių ritmo savybių poveikį klausytojams.

Šias ir kitas naujas knygas rasite Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje.