Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. balandžio 23 d.

Virtualus 21-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas ir geriausių bibliotekininkų paskelbimas

Balandžio 23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtas iškilmingas 21-osios Nacionalinės bibliotekų savaitės „Nauja realybė – naujos formos“ atidarymas. Šia proga virtualius sveikinimus skaitančiai Lietuvos visuomenei ir bibliotekininkų bendruomenei per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanalą siuntė Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys, Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Lietuvos bibliotekininkų draugijos (LBD) pirmininkė Jolita Steponaitienė. Tradiciškai paskelbti ir apdovanoti geriausi praėjusių metų bibliotekininkai.

Sveikinamas bibliotekininkų bendruomenę, kultūros ministras padėkojo už išradingumą, motyvaciją ir socialinį sąmoningumą dirbant sudėtingomis pandemijos sąlygomis.

„Noriu jums palinkėti artimo, šilto ir tvirto ryšio su bendruomene, taip pat linkiu išlaikyti kūrybinę kibirkštį ir toliau taip veržliai ir energingai judėti pirmyn. Esate nuostabus pavyzdys, kaip puikiai galima suderinti šimtmečius skaičiuojančią knygos tradiciją ir inovatyviausias veiklos formas“, – sakė kultūros ministras S. Kairys, pažymėdamas, kad pandemija ne tik nesustabdė bibliotekininkų veiklos, o tik dar akivaizdžiau pabrėžė jos reikalingumą visuomenei.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius akcentavo bibliotekų gyvybingumą, pažangą ir modernumą, technologinį proveržį, ambicingus ir sėkmingus projektus, gerą tarptautinį Lietuvos bibliotekų vertinimą, atkreipė dėmesį ne tik į technologijų, bet ir į vertybinės dimensijos svarbą. „Vertindami Lietuvos bibliotekų būklę, galime teigti, kad 2020-ieji buvo bibliotekų atsparumo ir naujų galimybių metai. Visame pasaulyje skamba laki frazė, kad per pandemiją pastatai gali būti užverti, bet bibliotekos niekada neuždarytos. Visų bibliotekų specialistai priėmė vienintelį teisingą sprendimą – tenkinti aktualiausius šalies ir bibliotekų vartotojų poreikius, teikti naujas paslaugas“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

„Mūsų bibliotekų veiklos kryptis – aiški. Toliau tarnauti visuomenei. Teikti reikalingas profesionalų paslaugas mažinant skaitmeninę atskirtį, tobulinant medijų raštingumą, kritinį mąstymą. Kovoti su melagingomis naujienomis ir klaidinančia informacija. Kurti naujas kokybiškas paslaugas ir produktus. Veiklomis prisidėti prie visuomenės emocinės sveikatos gerinimo ir stabilumo“, – konkrečias ateities gaires įvardijo Nacionalinės bibliotekos vadovas.

Atsižvelgdamas į Lietuvos bibliotekų tarybos rekomendacijas, kultūros ministras paskelbė 2020 metų geriausius bibliotekininkus:

  • 2020 m. geriausia bibliotekos vadove pripažinta Kauno technologijos universiteto (KTU) bibliotekos direktorė dr. Gintarė Tautkevičienė. Laureatė KTU bibliotekai vadovauja nuo 2014 m. Per trumpą laiką parengė bibliotekos strategiją ir įgyvendinimo planą. G. Tautkevičienė inicijavo ir realizavo esminius bibliotekos pokyčius: pertvarkė bibliotekos organizacinę struktūrą, pradėjo mokslo analitikos ir bibliometrijos veiklas, įvedė naujas dalyko bibliotekininkų, institucinės talpyklos vadybininkų ir mokslo duomenų bibliotekininkų pareigybes, sudarė galimybę darbuotojams tobulinti ir įgyti naujų kompetencijų. 2020-ųjų darbai ir veiklos prioritetai buvo skirti atvirojo mokslo idėjoms, atvirajai prieigai prie publikacijų ir mokslo duomenų skatinti, mokslo duomenų valdymo renginiams ir sklaidai organizuoti Lietuvoje ir tarptautiniu mastu.
  • 2020 m. geriausio bibliotekininko vardą pelnė Lietuvos aklųjų bibliotekos Informacinių išteklių skyriaus vedėja Dalia Balčytytė. Garbinga nominacija laureatei skirta už bibliotekos auditorijų ir naujų paslaugų plėtrą, prieigą prie informacijos regėjimo ir skaitymo sutrikimų turintiems asmenims gerinimą, šių asmenų integracijos gerinimą, visuomenės supratimo apie negalias ir skirtingus skaitančiųjų bendruomenės poreikius didinimą.
  • 2020 m. geriausio jaunojo bibliotekininko titulą laimėjo Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Bibliotekų metodikos ir vadybos skyriaus kultūros projektų vadovas Gintautas Jazdauskas. Įvertinimas laureatui skirtas už projekto „Informacinių išteklių prieinamumo didinimas Šiaulių mieste“ sėkmingą įgyvendinimą – įvairiose Šiaulių vietose įrengti bekontakčio knygų išdavimo knygomatai ir organizuota labai sėkminga virtuali skaitymo skatinimo akcija „Ką skaitai?“. Taip pat už idėjas ir vadovavimą Lietuvos bibliotekų jungtinei veiklai, kurios rezultatas – Autizmo spektro ir kitų kalbos, komunikacijos ir elgesio sutrikimų turintiems asmenims draugiškų bibliotekų tinklo diegimas (www.bibliotekavisiems.lt ).

Geriausių bibliotekininkų vardai bibliotekų specialistams suteikiami už reikšmingiausius darbus bibliotekų veikloje ir išskirtinius laimėjimus per praėjusius metus. Visi laureatai vaizdo sveikinimuose dėkojo už darbo įvertinimą ir pripažinimą.

LBD pirmininkė J. Steponaitienė priminė, kad tradiciškai Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai pradedami būtent balandžio 23 d. – Pasaulinės knygos ir autorinių teisių dieną. Ji švenčiama visame pasaulyje Jungtinių Tautų organizacijos sprendimu. Šia švente siekiama pabrėžti knygos vertę ir apginti autorių teises. J. Steponaitienė pristatė ir pakvietė žiūrėti Lietuvos bibliotekų parengtus vaizdo pasakojimus apie inovatyvias bibliotekų naujoves ir paslaugas ir dar kartą paragino visą skaitančią visuomenę aktyviai dalyvauti virtualiuose ir saugiuose kontaktiniuose Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiuose. Daugiau nei šimtas Nacionalinės bibliotekų savaitės renginių visose Lietuvos bibliotekose vyks iki balandžio 29 d.

Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę organizuoja Lietuvos bibliotekininkų draugija. Globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Partneriai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija. Rėmėjas – UAB „Asseco Lietuva“. Patronažą suteikia Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

Kviečiame žiūrėti Nacionalinės bibliotekų savaitės atidarymo ir geriausių bibliotekininkų paskelbimo vaizdo įrašą: