Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. birželio 8 d.

Tegyvuoja tango! Argentiniečių kompozitoriui Astorui Piazzollai – 100 metų

Astoras Piazzolla, vienas garsiausių Pietų Amerikos argentiniečių kompozitorių ir atlikėjų, tituluojamas tango karaliumi, į šį pasaulį atėjo prieš 100 metų. Įtaigią, jausmingą, sielos gelmes virpinančią tango muziką sujungęs su džiazo bei klasikinės muzikos elementais ir sukūręs vadinamąjį naująjį tango, kompozitorius laikomas tradicinės tango muzikos revoliucionieriumi.

Piazzolla didžiąją vaikystės dalį su šeima praleido Niujorke. Anksti išmoko groti pianinu, o, norėdamas džiuginti savo tėvą, pradėjo groti bandonija, kuri iki šiol siejama su tango muzika.

Grįžęs į Argentiną, kurioje karaliavo tradicinis tango, Piazzolla grojo įvairiuose naktiniuose klubuose, vėliau rengė pasirodymus su įvairiais orkestrais visoje šalyje. Atlikėjo veiklą kabaretuose ir orkestruose Piazzolla papildė naujoviškais kūrybiniais bandymais, o gyvenime sutikti pedagogai padėjo atrasti savąjį stilių ir likti ištikimam tango muzikai. Pristatęs naująjį požiūrį į tango, šis kūrėjas ne visada buvo mėgstamas ir vertinamas savo šalyje. Vis dėlto Piazzollai pavyko ne tik atgaivinti prigesusį tango populiarumą, bet ir gimtajame krašte tapti Didžiuoju Astoru (El Gran Astor).

Atradęs save tango muzikoje ir ją naujai interpretavęs, biografų skaičiavimais, Piazzolla sukūrė apie 3000 tango kūrinių, 50 melodijų kino filmams, spektaklių, baletų muzikos, įrašė 500 kūrinių. Kompozitorius įtraukė tradiciniam tango atlikti nenaudotų instrumentų – fleitą, saksofoną, elektrinę gitarą, elektroninius instrumentus ir džiazo / roko būgnų komplektą. 1992 m. Piazzollos kūrinys „Oblivion“ nominuotas „Grammy“ apdovanojimui kaip geriausia instrumentinė kompozicija.

„Mano muzika yra populiari kamerinė muzika, išaugusi iš tango“, – sako kompozitorius.

Prisiminkime Astoro Piazzollos šimtmetį užsukdami apžiūrėti Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje parengtą ekspoziciją. Pasiklausykime nuostabių Piazzolos kūrinių, pasinerdami į emocijų kupiną tango istoriją, nuspalvintą ilgesiu, nostalgija ir aistra.

Pažintį su Piazzollos kūriniais, jo biografija galite pratęsti namuose, apsilankę NAXOS duomenų bazėje. Ją rasite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje paspaudę Atradimai › Duomenų bazės › Užsienio ir pasirinkę „Naxos Music Library“. Prisijungę per nuotolinę prieigą „EZproxy“, šia duomenų baze galite naudotis ne bibliotekoje.

Natos, CD, knygos ›

Ekspozicija veiks iki birželio 30 d.