Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. spalio 27 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2021 m. 10-asis numeris: apie ką jis?

Karštas klausimas. Pasaulis jau šešti metai įgyvendina rezoliuciją „Keiskime mūsų pasaulį: Darnaus vystymosi darbotvarkė iki 2030 m.“ Kiek per šiuos metus pasistūmėta? Kokia padėtis informacijos paslaugas teikiančiose bibliotekose ir civilizacinį žmonijos paveldą saugančiuose muziejuose? Kalbiname specialistus iš Lietuvos ir Latvijos.

Tema: biblioteka be ribų. Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos narės žurnalo puslapiuose pristato straipsnių ciklą „Skaitytojas, auginantis biblioteką“. Šiame numeryje ieškome atsakymų į klausimus, kaip bibliotekose jaučiasi jų darbuotojai, ar bibliotekų darbo aplinka yra atvira emocinių bei psichikos sutrikimų turintiems darbuotojams, kaip bibliotekos prisideda prie darbuotojų emocinės sveikatos gerinimo. Parengė Aušra Marija Narbutė.

Tyrimai. Simona Juzėnienė pristato Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos tyrimo apie Šiaulių regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų veiklą socialiniame tinkle „Facebook“ antrojo karantino laikotarpiu (nuo 2020 m. lapkričio 7 d. iki 2021 m. kovo 22 d.) rezultatus, su turinio skelbimu susijusias tendencijas.

Bibliotekų turtai. Aušra Marčiulaitytė, pristatydama Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyriuje saugomus keletą šimtų ekslibrisų, pasakoja apie ekslibriso žanro ypatumus sovietmečiu ir jo kūrėjus – šie smulkiosios grafikos kūriniai jiems buvo vienas iš būdų pasipriešinti tuometei ideologinei sistemai.

Nauji leidiniai. Lietuvos medicinos biblioteka išleido katalogą „Ekslibrisai Eugenijai Šimkūnaitei“. Pernai Lietuvoje buvo minimas šios farmacininkės 100-metis. Leidinyje – 58 ekslibrisai, kuriuos mokslininkei skyrė 16 šalies dailininkų. Leidinį pristatanti Regina Vaišvilienė straipsnyje atskleidžia naujų detalių, susijusių su kataloge neskelbiamais ir iki tol nežinotais E. Šimkūnaitei skirtais ekslibrisais.

Žvilgsnis į istoriją. Ateinančių metų vasario 16 d. sukanka šimtas metų, kai Kaune buvo atidarytas Lietuvos universitetas. Kauno technologijos universiteto (KTU) biblioteka kviečia prisiminti šiandienos KTU, Vytauto Didžiojo ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetų pirmtako – Lietuvos universiteto įkūrimo aplinkybes ir pažvelgti į akademinės bendruomenės veiklą pirmaisiais jos gyvavimo dešimtmečiais. Pasakoja Edita Korzonaitė.

Juozo Zikaro metai. Vieną pirmųjų lietuvių profesionalių skulptorių J. Zikarą drąsiai galima vadinti valstybininku: jo darbuose pavaizduota daugybė Lietuvai svarbių žmonių, vienaip ar kitaip keitusių mūsų valstybės istoriją. Rasa Jonė Ruibienė, pasitelkdama skulptoriaus dukters Alytės Zikaraitės surinktus  jo mokinių prisiminimus, atskleidžia J. Zikarą buvus ir atsidavusiu mokytoju.

Biblioteka ir jos vardas. Gargžduose įsikūrusi Klaipėdos rajono savivaldybės viešoji biblioteka daugiau kaip prieš dvidešimt metų buvo pavadinta literatūrologo ir kritiko, habilituoto humanitarinių mokslų daktaro Jono Lankučio vardu. Diana Ciparienė ir Giedrė Ilginienė pasakoja, kaip biblioteka rūpinasi šio mokslininko darbų sklaida, puoselėja jo atminimą.

Ką skaityti. Kaip išsirinkti, ką skaityti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką! Žurnalo puslapiuose dalinamės rekomendacijomis, kurios, tikimės, padės atrasti pačias įdomiausias, labiausiai įtraukiančias knygas. Šiame numeryje skaitinius rekomenduoja Ugnė Rimkevičienė (pilna_lentyna).

Dėl koronaviruso pandemijos mūsų skaitytojai gali patirti sunkumų norėdami pavartyti popierinį žurnalą, todėl suteikiame galimybę naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,23 ct; kaime – 0,20 ct).  

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.).

Pirmame viršelyje

  • Kompozicijos fragmentas iš Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtos lenkų iliustruotojų darbų parodos Stanisławo Lemo knygos „Robotų pasakos“ motyvais. Autorė – Zosia Dzierżawska. „Pasaka apie karalių Murdą“. Kosto Stankevičiaus nuotr.

Ketvirtame viršelyje

  • 2021-ieji – skulptoriaus Juozo Zikaro metai. J. Zikaras. „Svajonė“ (1926). Fotografas Arūnas Baltėnas. Eksponatas saugomas Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje