Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. spalio 29 d.

Mokymai Nacionalinėje bibliotekoje – darbui ir laisvalaikiui

Lapkričio mėnesį kviečiame registruotis į mokymus, kuriuose susipažinsite su valdžios institucijų ir kasdienėmis elektroninėmis paslaugomis, sužinosite, kuo ypatinga teminė meno paieška, atrasite, kuo nepaprastos liaudies sutartinės, išmoksite naudotis duomenų bazių paieška ir sužinosite, kaip susirasti reikalingus Lietuvos teisės aktus, teismų praktikos bylas ar kitą medžiagą. Šiuo metu rengiami nuotoliniai ir gyvi mokymai bibliotekoje.

Nuotoliniai mokymai

Nuotoliniai mokymai vyksta per „Microsoft Teams“ programą. Užsiregistravę gausite nuorodą, kurią aktyvavę turėsite galimybę dalyvauti mokymuose. Mokymų trukmė – 1 val.

Lapkritį kviečiame į šiuos nuotolinius mokymus:

  • Informacinis raštingumas: el. valdžios paslaugos. Pristatomos valdžios institucijų teikiamos elektroninės paslaugos. Pasakosime, kas yra elektroninės paslaugos, kokiais būdais galima jomis naudotis ir kokias svetaines pagal poreikius rekomenduojame.
  • Nauja! Informacinis raštingumas: elektroninės paslaugos kasdieniams poreikiams. Mokymuose pristatomos nuotoliniu būdu prieinamos, pasiekiamos arba užsakomos elektroninės paslaugos pagrindiniams kasdieniams poreikiams tenkinti. Detaliau supažindinama su buities, transporto, laisvalaikio, savirealizacijos, socializacijos, psichologinės pagalbos elektroninėmis paslaugomis.
  • Kuo skiriasi mada ir kostiumas – išmokite rasti žinių apie aprangos istoriją informacijos išteklių sistemose. Susipažinsite su kostiumo raida, įvairių epochų drabužių dėvėsenos įdomybėmis ir ypatybėmis. Išmoksite atskirti, kuo skiriasi mada ir kostiumas. Išgirsite rekomendacijų, kaip rasti informacijos apie kostiumo istoriją gausiuose šiuolaikiniuose informacijos ištekliuose.
  • Sutartinės: kas, kaip, kur ir kodėl. Susipažinsite su sutartinių kilmės hipotezėmis, priešistore mažiau žinomu, gilesniu antropologiniu aspektu, su populiariausiais sutartinių tipais, žanro kilmės teorijomis, istoriniu kontekstu, ryškiausių tyrėjų įžvalgomis apie žanro mistifikuojamas savybes, kaip ir kokia kultūrinė sankloda lėmė lyčių diferenciaciją. Bus pateikiama nuorodų į autentiškus sutartinių garso įrašų informacinius šaltinius.
  • Duomenų bazės moksliniams darbams: paieška ir galimybės. Susipažinsite su bibliotekos prenumeruojamomis užsienio duomenų bazėmis, skirtomis moksliniams darbams rašyti. Plačiau susipažinsite su dažniausiai naudojamomis duomenų bazėmis ir sužinosite, kaip jose veikia paieška, kokios yra pagrindinės funkcijos ir kokios galimybės duomenų bazėmis naudotis ne tik bibliotekoje, bet ir namuose. Dalyviai bus supažindinami su tarptautinių organizacijų ir lietuviškomis duomenų bazėmis.

Mokymai bibliotekoje

Nacionalinėje bibliotekoje vykstančiuose mokymuose susipažinsite su lietuviška teisine duomenų baze „Infolex“. Mokymuose patobulinsite teisines žinias, išmoksite susirasti reikalingus Lietuvos teisės aktus, teismų praktikos bylas ar kitą susijusią medžiagą. Mokymų trukmė – 2 val. Registracija čia.

Siūlome šiuos mokymus:

  • Posistemės „Teisės aktai“ ir „Teisėkūra“ lietuviškoje teisinėje duomenų bazėje „Infolex“.
  • Posistemė „Teismų praktika“ – bylų paieška lietuviškoje teisinėje duomenų bazėje „Infolex“.

Mokymuose vietų skaičius yra ribotas. Jei užsiregistravote, tačiau dėl pasikeitusių aplinkybių negalite dalyvauti, prašome apie tai informuoti kuo anksčiau. Kilus klausimų, rašykite el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Išsamiau apie mokymų grafiką ir registraciją ›

SVARBU! Nuo rugsėjo 13 d. Nacionalinės bibliotekos renginiuose ir mokymuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio ir mokymų pradžios. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, nėra įleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis.