Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. lapkričio 5 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta Prezidento Valdo Adamkaus biografija

Praėjus dienai po Prezidento Valdo Adamkaus 95-ojo gimtadienio, lapkričio 4-osios vakarą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko prof. Egidijaus Aleksandravičiaus parengtos biografijos „Adamkus“ pristatymas. Į renginį atvyko Jo Ekscelencija V. Adamkus su žmona Alma Adamkiene. Taip pat dalyvavo Prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene. Apie knygos rašymo niuansus kalbėjo jos autorius E. Aleksandravičius, literatūrologas Darius Kuolys, žurnalistas ir vertėjas Mykolas Drunga, diskusiją moderavo kultūros istorikas dr. Aurimas Švedas.

Renginio moderatorius A. Švedas šį ypatingą vakarą Nacionalinėje bibliotekoje pradėjo nuo pamatinės naujosios knygos tezės – „Adamkus būtų nusipelnęs gyvenimo knygos net ir tokiu atveju, jei niekada nebūtų tapęs Lietuvos Prezidentu“ – ir pakvietė jos autorių pasidalyti mintimis, kokius uždavinius ir tikslus jis sau kėlė, sėsdamas rašyti V. Adamkaus biografijos.

„Jau tris dešimtis metų jaučiausi dirbantis prie tos didžios karių ir poetų emigracijos istorijos. Su ta aplinka, tais žmonėmis buvau taip susitapatinęs, kad jaučiausi kaip junga kokiame nors romantiškame jūreiviškame romane“, – prisipažino E. Aleksandravičius.

Knygos autorius teigė, kad negalima kūrinio herojaus sudievinti iki ikonos – jis lyg būtų nebe mūsų. Tad reikia galvoti, kaip parašyti apie teigiamą herojų, kad „skaitytojui neliktų limonadų ir bombonkių skonio“. „Tai man buvo didesnis iššūkis. Pirmą sykį teko rašyti gyvo herojaus biografiją. Buvo sudėtinga“, – kalbėjo biografijos autorius.

Buvęs Prezidento V. Adamkaus patarėjas, literatūrologas D. Kuolys sakė, kad ši knyga yra prasmingo gyvenimo šventimas. „Pasakojimas apie Valdą Adamkų yra pasakojimas apie sunkų, bet prasmingai nugyventą gražų, kilnų gyvenimą. Egidijui tai pavyko papasakoti – su džiaugsmu, gražiai, įtaigiai. Ir man atrodo, kad mes turime šiandien švęsti V. Adamkaus prasmingą gyvenimą.“

Žurnalistas M. Drunga kalbėjo apie išskirtinį V. Adamkaus bruožą – ištikimybę draugystei ir išmintingą pasitikėjimą žmonėmis, apie „Santaros-Šviesos“ veiklą, lietuvybės puoselėjimą.

V. Adamkus dėkojo už turėtą galimybę nusikelti daug metų atgal. „Klausiausi su dideliu įdomumu, galvodamas, nejaugi tai buvo mūsų kartos pasiryžimas prisiimti atsakomybę už ateitį ir stengtis tą viską įgyvendinti? Drauge ir klausiau savęs, ar tikrai mūsų karta atliko savo pareigą, ką buvo užsibrėžusi? Žiūrėdamas į šiandieninį Lietuvos visuomeninį, politinį veidą, dar tikslaus atsakymo neturiu. Tos idėjos, kurios mus stiprino ir vedė pirmyn, buvo šventas reikalas. Mūsų pagrindas buvo išlaikyti lietuvybę“, – kalbėjo Prezidentas ir priminė visiems Martyno Mažvydo indėlį į lietuvybę, kai jo Katekizmas išėjo į pasaulį su žodžiais: „Broliai ir seserys, imkite mane ir skaitykite.“

Finaliniu vakaro akcentu tapo nuoširdus Prezidento G. Nausėdos sveikinimas ir reziumė – „Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad Lietuvai likimas suteikė dovaną turėti tokį Prezidentą.“

Kviečiame žiūrėti visą renginio vaizdo įrašą: