Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2021 m. lapkričio 9 d.

Lapkričio 12–13 d. Nacionalinėje bibliotekoje – „Scanoramos“ filmų savaitgalis

Lapkričio 12–13 dienomis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks Europos šalių kino forumo „Scanorama“ filmų peržiūros.

„Scanorama“ – didžiausias ir ryškiausias rudens sezono tarptautinis kultūrinis kino įvykis, kasmet suburiantis 40 000 kino gerbėjų. Kino forume kiekvieną lapkritį pristatomi rinktiniai filmai iš Europos, taip pat kritikų numylėtiniai iš kitų žemynų.

Nacionalinės bibliotekos Konferencijų salėje (V a.) bus rodomi du „Scanoramos“ filmai.

Lapkričio 12 d. 18 val. „Faktas“ (1981 m., 96 min., SSRS)

Vieną niekuo neišsiskiriančią dieną į savo kasdienius rūpesčius įsisukusių Pirčiupių gyventojų buitį sujaukia į kaimą įvažiavę vokiečių tankai. Filme tai iš vieno, tai iš kito veikėjo perspektyvos „dokumentuojama“ vienos šį įvykį lydėjusios 1944 m. birželio dienos kronika. Gyventojų prisiminimai pinasi su ateities planais, tačiau geras jų nuotaikas ir buitines problemas po truputį užgožia sutrikimas, o vėliau ima smelktis tragiška nuojauta. Psichologizuotas grupės žmonių „mažojo pasakojimo“ skerspjūvis tampa universalia tautos, atsidūrusios akistatoje su jos laukiančia tragedija, istorija.

Auditorijai nuo 16 metų.

Dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia.

Lapkričio 13 d. 11.30 val. „Amerikoniškoji tragedija“ (1981 m., 353 min., SSRS) 

„Amerikoniškoji tragedija“ – tai mini serialas, kurį sudaro keturios serijos.

Amerika, XX a. 3-iasis dešimtmetis. Moderniu tais laikais dodžu važiuoja jaunuolis. Tai Klaidas Grifitsas, vėluojantis į aukštuomenės jaunimo susitikimą užmiesčio viloje. Net simpatingos Sondros Finčli romantiškos idėjos negali išblaškyti jo įtampos. Tuo tarpu prokuroro Meisono Orvilo biure pasirodęs jo padėjėjas Heitas supažindina bosą su laikraščiuose aprašoma nelaime ežere (apvirtusi valtis, merginos lavonas, nerastas jos pakeleivis), jis įtikina bosą imtis šios bylos, galinčios tapti koziriu rudeniniuose teisėjo rinkimuose. Orvilas sutinka. Netrukus jiedu – o paskui ir reporterių būrys – aplanko skurdų paskendusios merginos tėvų, fermerių Oldenų, būstą. Tuo pat metu paplūdimyje jaunimas tingiai tebesidegina, tauškia, poilsiauja. Tačiau vienas jų, Klaidas, išvydęs valtimi artėjant nepažįstamus vyrus, skubiai apsirengia ir sprunka į mišką. Čia jį ir sulaiko šerifo padėjėjas. Klaidas apkaltinamas nužudęs nuo jo kūdikio besilaukiančią merginą Robertą. Vaikinas bando viską neigti, bet painiojasi, paniškai bijodamas akistatos su aukštuomenės jaunimu. Priverstas pasiduoti jis atsiduria įtariamųjų kameroje.

Auditorijai nuo 13 metų.

Dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia.

„Scanoramos“ filmų peržiūros Nacionalinėje bibliotekoje yra nemokamos.

Visą Europos šalių kino forumo programą rasite „Scanoramos“ interneto svetainėje.