Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. balandžio 25 d.

Atidaryta Nacionalinė bibliotekų savaitė, paskelbti geriausi bibliotekininkai

Balandžio 25 d. įvyko iškilmingas 22-osios Lietuvos bibliotekų savaitės (NLBS) „Tvari biblioteka“ atidarymas. Šia proga virtualius sveikinimus skaitančiai Lietuvos visuomenei ir bibliotekininkų bendruomenei atsiuntė NLBS globėja Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, geriausius metų bibliotekininkus paskelbė ir apdovanojo kultūros ministras Simonas Kairys, virtualius sveikinimus ir padėkas Lietuvos bibliotekininkams už paramą ir pagalbą kovojančiai Ukrainai perdavė šios šalies bibliotekų asociacijos pirmininkė Oksana Brui, ambicingų svajonių ir atkaklumo jas realizuojant linkėjo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, apie bibliotekų misiją ir atsakomybę, kuriant tvarų pasaulį kalbėjo Lietuvos bibliotekininkų draugijos (LBD) pirmininkė Jolita Steponaitienė.

Kiekvienais metais balandžio mėnesį minima NLBS – svarbiausia metų savaitė visoms šalies bibliotekoms. Šių metų Bibliotekų savaitės tema – „Tvari biblioteka“, kviečia įvertinti bibliotekų svarbą ir misiją šiuolaikinėje visuomenėje, žinių svarbos ir ateities pokyčių, vertybių ir galimybių kontekste.

Kreipdamasi į renginio dalyvius, Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad tvarumo filosofija įgyja labai platų ir kompleksišką kontekstą, o jos galutinis rezultatas yra žmogaus, gamtos ir visuomenės harmonija, kokybiškas visos planetos ir žmonijos gyvenimas. Tik sąmoningai ir kritiškai mąstantis žmogus yra tvarios ateities pagrindas. Todėl ypač sveikintina Lietuvos bibliotekų iniciatyva ir pareiga – mokyti ir šviesti visuomenę, imtis labai svarbaus ir atsakingo darbo – būti atviromis demokratiškomis erdvėmis, kuriose mokoma kritinio mąstymo ir informacinio raštingumo. Bibliotekų savaitės globėja pasveikino visas bibliotekas svarbaus įvykio proga, o penketui Lietuvos bibliotekų darbuotojų skyrė LR Seimo pirmininkės padėkas.

Už kultūros paveldo sklaidos projektų įgyvendinimą ir koordinavimą, Lietuvos istorijos ir kultūros sklaidą tarp įvairaus amžiaus gyventojų, taip pat už Lietuvos bibliotekų, muziejų ir kultūros centrų tarpusavio ryšių ir bendradarbiavimo stiprinimą, kultūrinės atskirties labiau nutolusiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose mažinimą ir prasmingą bendruomenių telkimą apdovanota Vilniaus universiteto bibliotekos komunikacijos ir informacijos skyriaus parodų kuratorė Snieguolė Misiūnienė.

Už aktyvią veiklą Lietuvos bibliotekininkų draugijos Jaunimo skyriuje, jaunųjų kolegų būrimą bendroms veikloms, kvalifikacinių renginių organizavimą ir koordinavimą, iniciatyvumą, rengiant projektines paraiškas ir tarptautinių partnerių paieškas padėka bus įteikta Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos vartotojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkei Viktorijai Žilinskaitei.

Už aktyvią veiklą, puoselėjant bibliotekines tradicijas, diegiant naujoves, kuriant pozityvų bibliotekų įvaizdį ir modernias paslaugas, vykdant kultūrinę veiklą bei buriant bibliotekinę bendruomenę pagerbti Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Rasida  Kalinauskienė ir Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos direktorius Romas Kukta.

Už iniciatyvas, skatinant bibliotekos skaitmeninę brandą, naujų paslaugų įgyvendinimą skaitmeninimo procesuose ir aktyvią veiklą, puoselėjant bibliotekines tradicijas ir vykdant kultūrinę veiklą padėka apdovanota Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos išteklių departamento direktoriaus pavaduotojai Dovilė Ivanovienė.

Simonas Kairys, prieš skelbdamas geriausią 2021 metų bibliotekininką, bibliotekos vadovą ir jaunąjį bibliotekininką, pasveikino kultūrininkus prasidedančios Nacionalinės bibliotekų savaitės proga. „Bibliotekininkų bendruomenė yra viena stipriausių kultūros grandžių visoje Lietuvoje, ir šiuolaikinė biblioteka vis plačiau suvokiama ne tik kaip kultūros, bet ir kaip visuomenės mokymosi, informacinio raštingumo ir kūrybiškumo ugdymo centras. Todėl bibliotekoms ypač reikalingi iniciatyvūs žmonės, kuriems būtų sudarytos sąlygos realizuoti savo idėjas. Bibliotekos yra puikus pavyzdys kaip galima suderinti kelių šimtmečių tradiciją ir pačias pažangiausias veiklos formas. Neįmanoma pervertinti bibliotekininko darbo svarbos, ypač šiandien, informacinės grėsmės akivaizdoje, kai koncentruotos, patikimos informacijos šaltinis yra gyvybiškai reikalingas“, – sakė ministras.

Pasak S. Kairio, pažangiausių, iniciatyviausių ir kūrybingiausių 2021 metų bibliotekininkų apdovanojimai yra pagarbos ir dėkingumo ženklas bei paskata visai bibliotekinei bendruomenei plėtoti bibliotekų pažangos procesus.

Geriausia 2021 m. bibliotekininke pripažinta Lietuvos nacionalinės bibliotekos Projektų valdymo skyriaus vadovė Giedrė Čistovienė. Jai skirta premija.

Geriausia 2021 m. bibliotekos vadove išrinkta Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė.

2021 m. geriausia jaunąja bibliotekininke tapo Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos l. e. p. Kultūros vadybos skyriaus vedėja Monika Straupytė.

Laureatai dėkojo už jų darbo įvertinimą ir pripažinimą.  

Lietuvos bibliotekininkus pasveikino ir kolegos iš Ukrainos. „Mes neabejotinai nugalėsime. Ir tai bus mūsų bendra pergalė, šviesos pergalė prieš tamsą ir gėrio prieš blogį. Bibliotekininkų bendruomenė – tai didelė jėga. Ačiū. Дякую“, – jautriai ir nuoširdžiai nuskambėjo Ukrainos bibliotekų asociacijos pirmininkės Oksanos Brui virtualus sveikinimas.

„Šiandien Ukraina kovoja ne tik už savo šalies nepriklausomybę ir savo vaikų ateitį, bet ir už Europos ir viso pasaulio ateitį. Tai patetiški žodžiai, tačiau jie atspindi tiesą. Kartu su visais ukrainiečiais prieš Rusijos agresiją kovoja ir Ukrainos bibliotekininkai, kasdien priartindami pergalę. Dėkojame už jūsų paramą mums šiuo sunkiu laiku. Mes dėkingi Lietuvos žmonėms ir vyriausybei ir ypač Lietuvos bibliotekininkams – jūsų parama mums labai reikalinga“, – sakė Oksana Brui.

Jolita Steponaitienė dar kartą priminė, kad kalbėti apie tvarią biblioteką ir kiekvieno bibliotekininko vaidmenį siekiant veiklos nuoseklumo skatina bibliotekų misija organizuoti informaciją, dalintis žiniomis, planuoti pokyčius ateičiai. „Šių metų bibliotekų savaitę dedikuojame „Tvariai bibliotekai“, tvarumas bibliotekininkų bendruomenei svarbus dėl nuolatos įvairiomis formomis išreiškiamo rūpesčio, kaip ir kokioje visuomenėje gyvens mūsų vaikai po 30, 50 ar 100 metų. Jau šiandien turime dėti pastangas, kad augintume atsakingą kartą, kad visuomenę pasiektų patikimos žinios, kurios padėtų formuoti naujus įpročius, tausojančius gamtą, pratintų prie atsakingo vartojimo. Karas Ukrainoje šiandien tvarumui pridėjo naujų spalvų. Ukrainos bibliotekininkai dirba tai, ko šiuo metu jiems ir mums labiausia reikia: nuo dalinimosi informacija, rūpinimosi vaikais, kamufliažinių tinklų gaminimo, pirmosios pagalbos mokymų organizavimo iki tarptautinio atstovavimo tarptautiniuose moksliniuose ir profesiniuose renginiuose. Jie jaučia Lietuvos bibliotekininkų paramą ir mato mūsų dideles širdis“, ­ ­– pergalės Ukrainai kare linkėjo LBD pirmininkė.

Kreipdamasis į Lietuvos bibliotekų bendruomenę, Renaldas Gudauskas akcentavo, kad tvari biblioteka – tai kelias, kurį pasirinkome savo vertybėms išreikšti, sprendimams realizuoti ir darniam organizacijos vystymuisi užtikrinti. „Nacionalinė biblioteka orientuojasi į tvarią empatišką lyderystę. Žinau, kad ir kitos Lietuvos bibliotekos tvarumą suvokia ne tik kaip klimato kaitą, aplinkos taršą, racionalų ir saikingą išteklių vartojimą, bet ir emocinę gerovę. Todėl ypač svarbus tampa noras išgirsti vieniems kitus ir įgyvendinti įvairiose srityse auginančius pokyčius. Manau, kad prioritetu artimiausiais metais taps ne kas kita, bet žmonių tarpusavio komunikacija. Šių dienų kontekste iš naujo turėjome išmokti, kad žmonės yra svarbiausi“, – sakė R. Gudauskas.

Šventinę nuotaiką renginio dalyviams dovanojo Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos jaunieji atlikėjai ir pedagogai.

22-ąją Lietuvos bibliotekų savaitę organizuoja LBD, globoja Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, patronažą suteikė Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, rėmėja UAB „Asseco Lietuva“.

Kviečiame žiūrėti NLBS atidarymo ir geriausių metų bibliotekininkų paskelbimo vaizdo įrašą Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ paskyroje.

Bibliotekų savaitės programa plati, apimanti kelis šimtus renginių, tad informaciją sekite savaitės organizatorės Lietuvos bibliotekininkų draugijos socialinių tinklų paskyrose ir svetainėje.