Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. balandžio 28 d.

Kinematografininkų sąjunga ir Nacionalinė biblioteka kviečia minėti Romo Kalantos metus

Lietuvos Respublikos Seimui šiuos metus paskelbus Romo Kalantos metais, Lietuvos kinematografininkų sąjunga kviečia į kino peržiūrų ciklą „Ilgas kelias į laisvę“. Programoje bus pristatomi įsimintiniausi lietuviški filmai, gvildenantys laisvės ir pasipriešinimo temas.

Nemokamų seansų ciklas, skirtas Romo Kalantos metams paminėti, tęsis nuo balandžio 28 d. iki birželio 9 d. Ketvirtadieniais žiūrovai bus kviečiami į Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino salę. Dalis ciklo filmų bus rodoma ir Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Kiekvieną seansą lydės diskusijos su filmų autoriais, jas moderuos profesionalūs kino kritikai.

Balandžio 28 d. programą „Ilgas kelias į laisvę“ Lietuvos kinematografininkų sąjungos salėje pradės režisierius Donatas Ulvydas ir jo istorinė drama „Emilija iš Laisvės alėjos“. Filmo veiksmas susijęs su neramumais, vykusiais Kaune 1972 m. po R. Kalantos susideginimo – į juos atsitiktinai įsivelia pagrindinė filmo herojė Emilija, gavusi paskyrimą į Kauno dramos teatrą. Ši kino juosta 2017 m. buvo nominuota net devyniose „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų kategorijose.

Gegužės mėnesį ciklą pratęs 2019 m. dokumentinis filmas „Lituanie, mano laisve“, kuriame atskleidžiama lietuvių delegacijos Paryžiuje avantiūra – darbo 1919 m. Paryžiaus taikos konferencijoje aplinkybės. Filmas žiūrovams pateikia įvykio, apie kurį ir šiandien mažai kas žino, šiuolaikinę interpretaciją. Seanse gegužės 5 d. dalyvaus ir diskutuoti kvies su šiuo filmu debiutavusi režisierė Martina Jablonskytė.

Gegužės 12 d. bus rodomas legendinis 1991 m. filmas „Vaikai iš Amerikos viešbučio“. Tai filmas apie lietuvių „hipių“ kartą, apie metą, kai susidegino R. Kalanta, kai prasidėjo menininkų emigracija, kai suaktyvėjo slaptųjų tarnybų veikla. Šio filmo peržiūra, o kartu ir ciklo uždarymas vyks birželio 16 dieną. Po seanso vyks diskusija su filmo režisieriumi Raimondu Banioniu.

Dokumentinį Giedrės Žickytės filmą „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ gegužės 12 d. pristatys prodiuserė Dagnė Vildžiunaitė. Tai istorija apie pokštą, įvykusį devintojo dešimtmečio viduryje, kai Lietuvoje dar nebuvo jokių atgimimo ženklų, o naujamečio Kauno jaunųjų architektų karnavalo metu juokais susikūrė roko grupė „Antis“. Filmo peržiūra vyks Nacionalinėje bibliotekoje.

Režisierius Linas Mikuta pristatys dokumentinį filmą „Zikaras. Laisvės paminklo kūrėjas“. J. Zikaro gyvenimo istorija – tai galimybė nūdienos Lietuvos žmonėms naujai pažvelgti į savo santykį su valstybe, pabandyti iš naujo suvokti ryšį su žeme, kurią vadiname Tėvyne. Į filmo seansą ir diskusiją žiūrovai kviečiami gegužės 19 d. Nacionalinėje bibliotekoje.

Gegužės mėnesio seansus vainikuos dokumentinis filmas „Laiku suspėjome pasikalbėti“. Filmo peržiūra vyks gegužės 26 d. Nacionalinėje bibliotekoje. Tai istorija apie režisierių Raimondą Vabalą, kurio gausioje biografijoje yra ir filmas „Skrydis per Atlantą“ – juosta, prikėlusi tautą laisvei. Pateikiamos režisieriaus filosofiškos mintys laisvės ieškojimo, kūrybos laisvės temomis. Po seanso mintimis pasidalys ir šio filmo režisierė Agnė Marcinkevičiutė.

Birželį peržiūrų ciklą tęs dar vienas dokumentinis filmas – Vytauto V. Landsbergio „Vanago portretas“. Filmas pasakoja apie Adolfą Ramanauską-Vanagą, vieną garsiausių Lietuvos pokario partizanų vadų. Juostoje, remiantis paties Vanago dienoraščiais ir jo artimųjų atsiminimais, bandoma rekonstruoti šio laisvės kovotojo pasaulėjautą, atskleisti jo dvasios stiprybę ir subtilius asmenybės niuansus. Filmo peržiūra vyks birželio 2 d. Nacionalinėje bibliotekoje.

Birželio 9 d. Nacionalinėje bibliotekoje režisierė Ramunė Rakauskaitė pristatys dokumentinį filmą „Kelionės namo“. Tai nuotaikinga, niekad kine nepasakota istorija apie pirmąsias Amerikos lietuvių akistatas su okupuota tėvyne. Ši grįžimo namo istorija atskleidžia praėjusios epochos dvasią, dviejų civilizacijų sandūrą, spalvingus herojus ir netikėtas jų patirtis.

Visi kino peržiūrų ciklo „Ilgas kelias į laisvę“ renginiai yra nemokami. Juos iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija. Rengia – Lietuvos kinematografininkų sąjunga bendradarbiaudama su Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentu prie Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Naujienas sekite Lietuvos kinematografininkų sąjungos „Facebook“ paskyroje ir svetainėje www.kinosajunga.lt, Nacionalinės bibliotekos „Facebook“ paskyroje ir svetainėje www.lnb.lt.