Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. vasario 2 d.

Lietuviškas duomenų bazes atraskite bibliotekoje

Nacionalinė biblioteka kviečia skaitytojus naudotis prenumeruojamomis lietuviškomis duomenų bazėmis, kuriose rasite išskirtinį turinį, svarbiausias naujienas, teisinius dokumentus bei standartus ir mokiniams skirtas el. knygas.

Prieiga prie šių lietuviškų duomenų bazių (išskyrus internetinę biblioteką „Vyturys“) yra galima tik registruotiems Nacionalinės bibliotekos vartotojams per terminalinius kompiuterius Nacionalinės bibliotekos skaityklose.

Šiais metais prenumeruojame šias lietuviškas duomenų bazes:

  • Nauja! Nepriklausomos nacionalinės naujienų agentūros ELTA’os duomenų bazėje rasite svarbiausias naujienas politikos, verslo, sporto, kultūros ir kitomis temomis lietuvių ir anglų kalbomis, pranešimai spaudai skelbiami ir visomis kitomis lotyniškų rašmenų kalbomis. ELTA’os fotobanke yra daugiau nei milijonas archyvinių nuotraukų iš Lietuvos ir pasaulio.
  • Infolex yra teisinė duomenų bazė, kurioje pateikiami svarbiausi Lietuvos teisės aktai ir bylų praktika. Čia galima atlikti Lietuvos Respublikos valstybinių institucijų norminių teisės aktų su visais pakeitimais ir kitų dokumentų paiešką, susipažinti su Lietuvos teismų praktika, Europos Teisingumo Teismo dokumentais ir kt.

Norinčius išmokti naudotis šia duomenų baze ar pagilinti paieškos įgūdžius kviečiame į mokymus. Informaciją apie mokymus rasite čia.

  • Delfi Plius – tai išskirtinio turinio platforma, kurioje registruoti vartotojai gali pasiekti visas naujienas be jokios reklamos. Joje rasite profesionalių publicistų, gabių naujokų ir solidžių užsienio leidinių („The Economist“, „Bloomberg“) turinį lietuvių kalba – nauji straipsniai ir vaizdo įrašai, kurių nerasite kitose naujienų svetainėse.
  • 15MAX platforma pateikia šiuolaikišką naujienų turinį, nuomonių įvairovę, įvairių diskusijų ir dar daugiau drąsių požiūrių. Taip pat čia publikuojami straipsnių iš žurnalų „The New York Times“, „The Atlantic“, „New Scientist“, „Psychology Today“ ir kt. vertimai į lietuvių kalbą.

SVARBU! Šioms duomenų bazėms yra reikalingas prisijungimo slaptažodis, kurį suteiks skaityklos darbuotojas.

  • Lietuvos standartizacijos departamento elektroninėje standartų parduotuvėje-kataloge galite rasti daugiau kaip 60 tūkstančių standartų ir kitų leidinių lietuvių, anglų ir prancūzų kalbomis. Standartuose pateikiama tiksli informacija apie tarptautinę organizacijų praktiką, inovacijas verslo ir viešajame sektoriuose, užtikrinančias aukštus kokybės ir saugos reikalavimus, gerąją kitų šalių patirtį.

SVARBU! Prie šios bazės prisijungsite bibliotekos skaityklose, terminalinių kompiuterių darbalaukyje pasirinkę aplanką „Standartai“, kuriame rasite katalogo nuorodą ir visą reikiamą prisijungimo informaciją. Skaitytojai parduotuvės-katalogo paskyroje standartus gali skaityti be galimybės kopijuoti, dauginti, perspausdinti ir platinti jokiomis kitomis formomis ir priemonėmis (elektroninėmis, mechaninėmis, įskaitant fotokopijavimą, mikrofilmavimą ir kt.). Tai taikoma tiek visam standartui ar standartizacijos leidiniui, tiek jo dalims.

  • Internetinėje bibliotekoje Vyturys galite rasti el. knygų, skirtų vaikams ir jaunimui. Joje yra 400 svarbiausių el. knygų mokyklai ir laisvalaikiui, suskirstytų pagal klases arba amžiaus grupes.

SVARBU! Norint skaityti šias el. knygas, reikia užsiregistruoti ir susikurti savo paskyrą. Dėl registracijos kodo kreipkitės į Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skaityklos darbuotoją arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Prieiga prie šios duomenų bazės yra galima tik registruotiems skaitytojams ne tik bibliotekoje, bet ir namuose.

Daugiau informacijos apie Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamas lietuviškas duomenų bazes rasite čia.