Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Paroda „Vaikystės spalvos senojoje fotografijoje“

2021 m. rugpjūčio 23 d. – rugsėjo 25 d.

 Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomuose asmenų archyvuose esama nuotraukų, senų albumų, pasakojančių giminės istoriją. Vaikystės fotografija yra svarbi šeimos portreto dalis. Nuotraukose buvo stengiamasi užfiksuoti gražias, pozityvias gyvenimo akimirkas tartum siekiant patvirtinti jų egzistavimą ir sukelti nenutrūkstamą prisiminimų virtinę – ankstyvosios kūdikystės, krikštynų, pirmosios komunijos, paauglystės.

Už kiekvienos nuotraukos slypi ne tik vaiko istorija, bet ir fotografo individualybė, jo vidinis pasaulis, aplinkos suvokimas ir gebėjimas pamatyti daugiau nei vien tik priešais regimą vaizdinį.

Vaikystei skirtoje parodoje eksponuojamos nuotraukos, atrinktos iš Stanislovo Kazimiero Kosakovskio, Felicijos Bortkevičienės, Vaitiekaus Ivanavičiaus, Mstislavo Dobužinskio, Marijos Veriovkinos ir kitų asmenų fondų. Jos reprezentuoja ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose  XIX a. pabaigoje – XX a. pirmoje pusėje dirbusių fotostudijų atstovus, bet ir sėkmingai provincijoje veikusius ir nuotraukų kokybe nenusileidusius fotografus Berelį Abramavičių, Jokūbą Gorą, Jankelį Giršą Arnsoną, Boleslovą Zatorskį, Mečislovą Puhačevskį ar žymų dvarų fotostudijų atstovą Stanislovą Kazimierą Kosakovskį. Jo darytos fotografijos pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą. Šios nuotraukos – vizualūs jau egzistavusios aukštos fotografijos kultūros to meto Lietuvoje ir svetur atspindžiai.

Visus, besidominčius senąja fotografija, maloniai kviečiame apsilankyti parodoje „Vaikystės spalvos senojoje fotografijoje: iš Lietuvos nacionalinės bibliotekos rinkinių“.

Trumpai apie ekspoziciją

Data
rugpjūčio 23 d. – rugsėjo 25 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a., 533 kab.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“