Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Palangos vasaros skaitykloje – šviesos instaliacija „Amberscope“

2022 m. birželio 8 d. – rugpjūčio 25 d.

Prieš 30–50 mln. metų Baltijos regione augę sakingi miškai suakmenėjo, o sakai per milijonus metų tapo organiniu mineralu gintaru. Jo šilta šiluma ir magnetinės savybės visada traukė čia gyvenančių žmonių dėmesį. Archeologiniai tyrimai rodo, kad žmonės rinkto ir apdirbo gintarą jau prieš 6000 metų, ir jis tapo neatskiriama regiono mitologijos, tautosakos bei estetikos dalimi. Būtent gintarą mūsų kraštuose pirmiausia pradėta eksportuoti, tad taip užsimezgė bendravimas su Egipto, Mikėnų, etruskų civilizacijomis. Gintaras ir jo kelias aprašomas Publijaus Kornelijaus Tacito ir kitų Antikos rašytojų kūriniuose.

Šiandien gintaro šilumą ir gelmę atskleidžia menininko Lino Kutavičiaus instaliacija „Amberscope“. Jo sukurtas gintaro projektorius perduoda suakmenėjusią istoriją bei milijonų metų saulės šviesos šilumą, užkonservuotą gintare. Koncentruoto šviesos srauto ir lęšių sistema sukuria tikslų, raiškų vaizdą be pikselių ar kitų skaitmeninės technikos sukuriamų iškraipymų.

Gintaro projektorius – optinis prietaisas, sukurtas iš metalo bei kitų elementų. Juo perduodama šviesa, gintaro spalvos, optiniai efektai, šviesos kišimaisi ir sąveikavimas.

Linas Kutavičius (g. 1979) – vienas iš nuosekliausiai su šviesa dirbančių menininkų Lietuvoje. Jis projektuoja ir gamina funkcionalius šviesos objektus interjerams ir eksterjerams. Eksperimentuoja su įvairiomis medžiagomis ir priemonėmis, išgaudamas netikėčiausias šviečiančias formas (www.lightforms.lt). Nuo 1997 m. Linas Kutavičius intensyviai dalyvauja parodose, meniniuose projektuose, muzikos festivaliuose ir kituose kultūriniuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje.

Linas Kutavičius įkūrė įvairių sričių menininkus vienijančią bendruomenę „T.E.M.A.“ (Tarptautinė eksperimentinė meno akcija). 2009 metais bendruomenė susibūrė Klaipėdoje, o pirmoji įveiklinta erdvė – buvusio medžio apdirbimo kombinato, klaipėdiečių vadinamo „fanierka“, katilinė. Buvusios laivų statybos ir remonto įmonės „Laivitė“ teritorijoje, atnaujintoje pagal antrinio dizaino principus, įkurta „T.E.M.A.“ menininkų rezidencija ir galerija – vienas iš progresyviausių kūrybinių inkubatorių Lietuvoje.

Trumpai apie šviesos instaliaciją

Data
birželio 8 d. – rugpjūčio 25 d.
Vieta
Palangos vasaros skaitykla, Vytauto g. 72, Palanga
Laikas
Palangos vasaros skaityklos darbo laiku
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“