Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Paroda „Bus uždrausta: Baltijos šalių knygos 1918–1940“

2018 m. kovo 9 d. – gegužės 14 d.

Parodoje „Bus uždrausta: Baltijos šalių knygos 1918–1940“ plačiai apžvelgiama Latvijos, Estijos ir Lietuvos knygų leidybos veikla XX a. tarp dviejų pasaulinių karų. Palyginti trumpas nepriklausomybės laikotarpis sudarė sąlygas knygų leidybos raidai. XX a. 3-iajame ir 4-ajame dešimtmečiuose visose trijose Baltijos valstybėse suklestėjo nacionalinė knygų leidyba.

Latvijos, Estijos ir Lietuvos nacionalinių bibliotekų parengtoje parodoje pristatyta tarpukario knygų kolekcija, atspindinti tuo laikotarpiu pasirodžiusių leidinių novatoriškumą, jų sąsajas su nacionalinės knygų leidybos tradicijomis ir tarptautinėmis knygų leidybos bei dizaino tendencijomis. Ypatingas dėmesys  skirtas asmenybėms (knygų leidėjams, poligrafijos ir knygų platinimo srityje dirbusiems asmenims), kurios padarė reikšmingą įtaką Baltijos šalių knygų leidybai ir dizainui. Istorijos apie šiuos asmenis atskleis lemtingus juos suvedusius atsitiktinumus ir tragiškus kai kurių iš jų likimus.

Paroda „Bus uždrausta: Baltijos šalių knygos 1918–1940“ buvo eksponuojama ne tik Vilniuje, bet ir Taline bei Rygoje. Pirmieji apie išskirtinės parodos atidarymą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje paskelbė Estijos, Latvijos ir Lietuvos premjerai. Paroda buvo skirta Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės atkūrimo 100-mečiui paminėti.

Daugiau informacijos ›