Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Jurijaus Veličko fotografijų paroda „Gyvenimas ant nulinės ribos“

2017 m. kovo 16 d. – balandžio 10 d.

Koks jis – gyvenimas kare? Kas jie – žmonės, kuriuos tas gyvenimas pašaukė? Kaip jie verkia, džiaugiasi, šypsosi, tiki? Tad kokia ta kasdienybė apkase ar blindaže, pačioje priešakinėje fronto linijoje, pačių karių vadinamoje „nuline riba“ ar tiesiog „nuliu“? Į šiuos klausimus iškalbingomis fotografijomis atsakė kovo 15 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta Jurijaus Veličko paroda „Gyvenimas ant nulinės ribos“.

J. Veličko – ne trumpu apsilankymu prie karo realybės prisilietęs prašalaitis. Jis – garsiojo Ukrainos 46-ojo specialiosios paskirties savanorių bataliono „Donbas-Ukraina“ karys. Prieš dvejus metus stojęs kariauti ir tapęs tankistu, J. Veličko apsiginklavo ir kitu ginklu – fotoaparatu, kuriuo ėmė fiksuoti ne tik „nulyje“ verdančius mūšius, bet ir karo kasdienybę. Taip karį ėmė lydėti šaukinys „Fotografas“.

„Fotografas“ – pripažintas Ukrainos karo fotokorespondentų bendruomenės narys, Ukrainos gynybos ministerijos surengto nacionalinio konkurso laureatas. Tačiau visų pirma jis – vienas iš „nulio“ gyventojų, savas tarp karių, įamžinantis jų gyvenimo akimirkas, ieškantis jose šviesos ir priartinantis prie gyvenančiųjų taikoje.

Parodą organizavo Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas kartu su Nacionaline biblioteka, rėmė Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.