Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Slaptieji tekstai: „Evangelija pagal Tomą“

2024 m. kovo 21 d. 18.00 val. – 20.00 val.

Lietuvos ezoterizmo studijų grupė (LESG) prie Lietuvos religijotyrininkų draugijos ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kovo 21 d. 18 val. kviečia dalyvauti jau trečioje ciklo „Slaptieji tekstai“ paskaitoje. Susidomėjusiųjų laukiame Renginių erdvėje, III a., 305 kab. Lektorė doktorantė Gražina Kelmelytė-Ratniece (Vilniaus universitetas) pristatys ir analizuos „Evangeliją pagal Tomą“.

„Evangelija pagal Tomą“ kartu su „Judo evangelija“ yra turbūt vienas iš žinomiausių apokrifinei literatūrai priklausančių tekstų. Jis veikiausiai parašytas II amžiuje, išlikęs graikų ir koptų kalbomis. Nors tekstas vadinamas evangelija, tačiau jis nėra evangelija mums įprasta šio žodžio prasme. Tekstą sudaro 114 Jėzui priskiriamų pasakymų. Kai kurie jų sutampa su kanoninėse evangelijose pateikiamomis istorijomis, kiti pateikia visai naujos, anksčiau negirdėtos informacijos. Viena iš priežasčių, kodėl šis tekstas laikomas išskirtiniu – jis parašytas labai anksti ir jame regimi glaudūs ryšiai su kanoninėmis evangelijomis. Kai kurie tyrėjai mėgino sieti „Evangeliją pagal Tomą“ su gnosticizmu, viena iš ankstyvosios krikščionybės srovių. Ši evangelija pateikia kitokią kanoninių tekstų, ankstyvosios krikščionybės istorijos perspektyvą, apie tai ir kalbėsime paskaitoje.

Viešų paskaitų ciklas „Slaptieji tekstai“ yra skirtas reikšmingiausiems ezoterizmo istorijai tekstams pristatyti.

Paskaitose klausytojai supažindami su tekstų turiniu, bandoma atsakyti į klausimą, kodėl tam tikras tekstas tampa reikšmingas kultūroje ir palieka įspaudą idėjų istorijoje. Koks šių knygų santykis su kitais ezoterizmo tekstais, su meniniais, politiniais, moksliniais bei religiniais kontekstais, kokių socialinių procesų apsuptyje tekstas pasirodė ir kokį poveikį padarė visuomenei.

Vakarų pasaulio istorinę paletę apimantys tekstai leis pažvelgti į ezoterizmo istoriją, atpažinti ryškesnius ezoterinius sąjūdžius ir asmenybes, o skirtingoms disciplinoms atstovaujantys lektoriai padės kritiškai ir tarpdiscipliniškai įvertinti sudėtingą ir nevienalytį ezoterizmo reiškinį.

Renginį organizuoja – Lietuvos ezoterizmo studijų grupė (LESG) prie Lietuvos religijotyrininkų draugijos ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Įvykusios ir numatomos paskaitos:

  • Vasario 22 d. „Corpus Hermeticum: tekstai, kontekstai, tikėtinos ištakos ir reikšmingos įtakos“, dr. Rasius Makselis (Lietuvos kultūros tyrimų institutas)
  • Kovo 7 d. Senovės Egiptas ir Toto knyga, dr. Tadas Rutkauskas (Vytauto Didžiojo universitetas)
  • Kovo 21 d. „Evangelija pagal Tomą“, dokt. Gražina Kelmelytė-Ratniece (Vilniaus universitetas)
  • Balandžio 4 d. „Picatrix“, dokt. Ina Kiseliova-El Marassy (Lietuvos kultūros tyrimų institutas)
  • Balandžio 18 d. „Sefer ha-zohar“, doc. dr. Aušra Pažėraitė (Vilniaus universitetas)
  • Gegužės 9 d. Heinricho Kornelijaus Agrippa‘os „De occulta philosophia“, dr. Laima Bucevičiūtė (Vytauto Didžiojo universitetas)
  • Gegužės 16 d. Rozeinkreicerių manifestai „Fama Fraternitatis“ ir „Confessio Fraternitatis“, prof. dr. Gintautas Mažeikis (Vytauto Didžiojo universitetas)
  • Rugsėjo 5 d. Helenos P. Blavatskajos „Slaptoji doktrina“, prof. dr. Audrius Beinorius (Vilniaus universitetas)
  • Rugsėjo 19 d. Aleisterio Crowley‘io „Liber AL vel Legis“, dokt. Adas Diržys (Vytauto Didžiojo universitetas)
  • Rugsėjo 26 d. Carlos‘o Castanedos „Don Chuano mokymas“, dr. Eglė Aleknaitė (Vytauto Didžiojo universitetas)
  • Spalio 3 d. Antono Szandoro LaVey‘aus „Šėtono biblija“, prof. dr. Milda Ališauskienė (Vytauto Didžiojo universitetas)
  • Spalio 17 d. H. P. Lovecrafto „Necronomicon“, dr. Skaidra Trilupaitytė (Lietuvos kultūros tyrimų institutas), dokt. Adomo Žudžio audiovizualinis performansas (Vilniaus dailės akademija)

Trumpai apie renginį

Data
kovo 21 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
iki 2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
Lietuvos ezoterizmo studijų grupė (LESG) prie Lietuvos religijotyrininkų draugijos ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“