Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Diskusija „Mirties bausmės panaikinimas: Lietuvos europietiškumo testas kelyje į Europos Sąjungą“

2024 m. gegužės 3 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras pradeda diskusijų apie svarbius klausimus Lietuvos kelyje į Europos Sąjungą ciklą. Pirmoji diskusija „Mirties bausmės panaikinimas: Lietuvos europietiškumo testas kelyje į Europos Sąjungą“, rengiama kartu su Lietuvos kriminologų asociacija, įvyks 2024 m. gegužės 3 d. 18 val. Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje (II a.).

Lietuvos kelias į Europos Sąjungą buvo ilgas ir sudėtingas procesas. Nors mirties bausmės panaikinimas ir nebuvo tiesioginė narystės Europos Sąjungoje sąlyga, įstojimas į Europos Tarybą ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pasirašymas demonstravo Lietuvos ryžtą „grįžti į Europą“. 1993 m. Lietuvai prisijungus prie Europos Tarybos taip pat buvo įsipareigota ratifikuoti ir konvencijos 6-ąjį protokolą dėl mirties bausmės panaikinimo.

Kodėl 1995 m. pasirašiusi asociacijos sutartį su Europos Sąjunga Lietuva nesiryžo iš karto panaikinti mirties bausmės, o tik paskelbė moratoriumą jos vykdymui? Kaip pavyko žengti lemtingą žingsnį ir panaikinti mirties bausmę Lietuvoje 1998 m. pabaigoje, diskusijoje aptars to meto įvykių dalyviai ir mokslininkai: Lietuvos kriminologų asociacijos valdybos narys, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto prof. dr. Aleksandras Dobryninas, Mykolo Romerio universiteto prof. dr. Toma Birmontienė, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto prof. dr. Jonas Prapiestis, Lietuvos kriminologų asociacijos narys, prof. dr. Romualdas Drakšas.

Diskusiją moderuos Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus darbuotojas Arūnas Brazauskas.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 3 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Partnerė
Lietuvos kriminologų asociacija
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook