Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Dokumentinio filmo, skirto Lietuvių chartos 75-osioms metinėms paminėti, pirma dalis „Širdies piligrimai“. Premjera

2024 m. balandžio 10 d. 18.00 val. – 20.00 val.

Kviečiame į dokumentinio filmo premjerą! Balandžio 10 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje (V a.) vyks filmo pristatymo renginys ir peržiūra. Įėjimas laisvas.

Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos užsakymu sukurtas autorinis dokumentinis filmas, skirtas Lietuvių chartos 75-osioms metinėms paminėti. Idėjos autorė ir režisierė Audronė Bielinienė, operatorius Robertas Zamaris. Kuriant filmą, talkino J. E. arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ, Lietuvos vyskupų konferencijos delegatas užsienio lietuvių katalikų sielovadai. Projekto globėja – Lietuvos Respublikos Seimo narė, Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Kūrybinio sumanymo tikslas – kalbinant žmones, atskleisti dėl įvairių aplinkybių ir įvairiu laikotarpiu savo tėvynę palikusių asmenų širdies ryšį su gimtąja žeme, o kartais (kaip būna Argentinoje, Brazilijoje ar Urugvajuje) – ir su savo protėvių žeme.

Filmas kalba apie Lietuvių chartos dvasią, palaikiusią lietuvybę anuomet ir tebegyvą šiandien. Net 45 žmonės Lietuvoje, JAV, Argentinoje, Prancūzijoje ir Lenkijoje dalinosi savo gyvenimo istorijomis.
Tarp jų – J. E. Prezidentas Valdas Adamkus, J. E. kardinolas Audrys J. Bačkis, garsūs JAV lietuvių bendruomenės veikėjai Juozas Polikaitis, Marija ir Saulius Čyvai, Vytautas Maciūnas, Kanados lietuvių rašytojas Antanas Šileika, JAV lietuvių „Dainavos“ stovyklos įkūrėjo Adolfo Damušio duktė ambasadorė Gintė Damušis, Lietuvos tarpukario diplomato egzilyje Antano Liutkaus sūnus Perkūnas Liutkus ir kiti.

Filme paliečiamas ir Ukrainos diasporos klausimas, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos vaidmuo, siekiant padėti Ukrainai telkti dėl karo negandų augančią ir karo situacijoje suskaldytą diasporą, atskleidžiama tris dešimtmečius veikiančios Seimo komisijos pagalba lietuvių diasporai pasaulyje.

„Širdies piligrimai“ – tai prisilietimas prie meile ir darbu savo gimtajam kraštui paženklintos, turtingos lietuvių išeivijos istorijos, žmonių, kurie tą istoriją kūrė ir kuria, skirdami savo laiką, širdį, o dažnai ir lėšas ar dirbdami be jokio atlygio. Tai žmogaus širdies piligrimystė – nuolatinis ryšys, nuolatinis ėjimas, neištrinamas troškimas būti savo tautos dalimi. Nuoširdžios žmonių gyvenimo istorijos liudija, kad buvome ir esame viena tauta, viena Lietuva.

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 10 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“