Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliutracija

„Kinas pagal Donatą“: filmo „Marš, marš! Tra-ta-ta!“ peržiūra

2024 m. balandžio 16 d. 18.00 val. – 19.30 val.

2024 m. balandžio 28 d. aktoriui Donatui Banioniui būtų sukakę 100 metų. Šiai ypatingai progai paminėti Lietuvos kinematografininkų sąjunga pristato ryškiausius ir svarbiausius Donato Banionio kino vaidmenis renginių cikle „Kinas pagal Donatą“.

Balandžio 16 d. 18 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje kviečiame žiūrėti vaidybinį filmą „Marš, marš! Tra-ta-ta!“ (1964 m., Lietuva, 1 val. 18 min., rež. Raimondas Vabalas).

Pripažintas ir įvertintas Donato Banionio sukurtų vaidmenų skaičius (sukurta per 80 vaidmenų) bei jo įvertinimų, apdovanojimų gausa patvirtina – Lietuvos padangėje ilgus dešimtmečius švietė ryškaus talento žvaigždė. Už vaidmenis Donatas Banionis buvo apdovanotas tarptautiniame Karlovi Varų, Sofijos kino festivaliuose, pelnė valstybinę premiją Vokietijoje. Donatas Banionis – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, jam įteikta „Sidabrinė gervė“ už istorinį indėlį į kiną ir daugybė kitų apdovanojimų.

Apie filmą:

„Marš! Marš! Tra-ta-ta!“ – pirmasis spalvotas lietuviškas filmas, kuriame pinasi politinė parodija ir groteskas.

Kaimyninėse amžinai besikivirčijančiose šalyse Centijoje ir Grošijoje gyvena įsimylėjėliai Zigmas ir Jadzė. Naktimis jie vaikšto per sieną, kurią saugo vienodi palankūs „kūmai“. Vieną rytą po audringos nakties Grošijos majoras Varnalėša netyčia įkrenta į gatvėje neatsargiai atidarytą kanalizacijos vamzdį. Ieškodamas kaltų, jis beda pirštu į minioje pamatytus Zigmą ir Jadzę ir taip tarp šalių prasideda dar vienas karinis konfliktas. Novatoriškomis idėjomis pasižymėjęs režisierius Raimondas Vabalas filme pats pasirodo režisieriaus amplua, vis primindamas žiūrovams, jog tai, ką šie mato, nėra realu.

„Neįprasta kino ekrane teatrališka ir pamfletiška kūrinio forma sukėlė agresyvų publikos ir didžiumos kritikos nesupratimą. Tačiau nepaisant filme pasitaikančios dramaturginės painiavos – tai drąsus ir aštrus eksperimentas, vienintelis toks anaiptol ne tik lietuvių kine“, – sakė Saulius Macaitis.

Filmą pristatys režisierius Raimundas Banionis.

Seansas vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje, V a.

Filmų ciklą organizuoja Lietuvos kinematografininkų sąjunga.

Sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Filmų ciklą finansuoja Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija, Lietuvos kino centras.

Išsami filmų ciklo „Kinas pagal Donatą“ balandžio mėnesio programa čia ›

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 16 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›
„Kinas pagal Donatą“ balandžio mėnesio programa čia ›
Organizatorė
Lietuvos kinematografininkų sąjunga
Partneriai ir rėmėjai
Lietuvos kinematografininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, filmų ciklą finansuoja Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija, Lietuvos kino centras
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas