Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Mokslinis seminaras Birželio sukilimo 80-mečiui paminėti

2021 m. birželio 21 d. 15.00 val. – 18.00 val.

Kasmet birželį prisimename tragiškus Lietuvos istorijos įvykius – valstybingumo praradimą, tremtis, Holokausto pradžią, taip pat pastangas 1941 m. birželį atkurti Lietuvos nepriklausomybę ir valstybingumą.

Nors praėjo 80 metų, apie šį įvykį vis dar diskutuoja tiek akademinė bendruomenė, tiek visuomenė Lietuvoje ir už jos ribų.

Adolfas Damušis (1908–2003) – vienas iš 1941 m. birželio sukilimo organizatorių, Lietuvos laikinojoje vyriausybėje ėjęs pramonės ministro pareigas, antisovietinio ir antinacinio pasipriešinimo dalyvis, visą gyvenimą rūpinosi Birželio sukilimo atminimo išsaugojimu ir įprasminimu.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje veikiantis Adolfo Damušio demokratijos studijų centras, tęsdamas A. Damušio pradėtus darbus, kviečia į mokslinį seminarą „1941 m. Birželio sukilimas: atminties, istorijos ir politikos sankirtose“, per jį visuomenei bus pristatyti naujausių tyrimų rezultatai ir aptariamos kontroversijos, susijusios su šia tematika.

Seminare sutiko dalyvauti ir tyrimų rezultatais bei įžvalgomis pasidalyti aktyviai tiriantys šią tematiką Dainius Noreika, Kęstutis Ignas Skrupskelis, Simonas Jazavita, Arūnas Bubnys, Arūnas Streikus.

Renginio dalyvius bei žiūrovus sveikins Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas ir Adolfo Damušio demokratijos studijų centro Tarybos narė Gintė Damušytė.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovai įleidžiami tik pagal išankstinę registraciją ir ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams būtina dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius. Atsiprašome už nepatogumus.

KONFERENCIJOS PROGRAMA (atsisiųsti PDF ›)

Negalinčius dalyvauti kviečiame iš anksto užduoti klausimus renginio dalyviams el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Renginys bus filmuojamas, jo įrašu pasidalinsime Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Trumpai apie renginį

Data
birželio 21 d.
Laikas
15 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, 2 a.
Trukmė
3 val.
Dalyvavimas
būtina registracija
Daugiau
informacijos socialiniame tinkle „Facebook“