Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Knygos „Neortodoksiška: kaip skandalingai išsižadėjau savo chasidiškų šaknų“ pristatymas Samuelio Bako muziejuje

2021 m. liepos 29 d. 18.00 val. – 19.00 val.

Liepos 29 d. 18 val. Samuelio Bako muziejuje vyks Deborah’os Feldman knygos „Neortodoksiška: kaip skandalingai išsižadėjau savo chasidiškų šaknų“ pristatymas.

Pristatyme dalyvaus religijų istorikė, religijotyrininkė dr. Aušra Pažėraitė (Vilniaus universitetas), dr. Lara Lempertienė (Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centras) ir istorikė Rūta Anulytė (Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus). Renginį moderuos Irma Laužikaitė (BALTO leidybos namai).

Pasaulinio populiarumo sulaukusioje autobiografijoje autorė atskleidžia Brukline įsikūrusios uždaros Satmaro chasidų bendruomenės pasaulėžiūrą ir kasdienybę. Moterų noras lavintis, siekti karjeros bendruomenėje griežtai reguliuojami, kaip ir jų seksualumas.

D. Feldman jau vaikystėje peržengdavo nustatytas taisykles slėpdama iš bibliotekos parsineštas knygas ir ieškodama atsakymų į klausimus, dėl kurių bendruomenėje nediskutuojama. Septyniolikos buvo ištekinta už mažai pažįstamo vyro, devyniolikos sulaukė sūnaus. Dvidešimt trejų paliko bendruomenę – nutraukė ryšius su pasauliu, kuriame užaugo.

„Nuo mažens tikėjau, kad sulaukusi kūdikio pagaliau suprasiu, kas yra absoliuti meilė. Deja, dabar tik vaidinu rūpestingą motiną, o iš tiesų manyje žioji skaudi tuštuma. Iš dalies bijau prisirišti. Vis svarstau palikti Elį, nusigręžti nuo šio gyvenimo. O jeigu vieną dieną nutarčiau išsižadėti savo chasidiškų šaknų? Tektų palikti ir sūnų. Neištverčiau, jeigu pamilus tektų su juo išsiskirti. Mechaniškai atlieku motinos pareigas, bet net ir žindydama, keisdama sauskelnes ar ištisas valandas jį migdydama saugau savo esybės dalį, geidžiančią atsiduoti vis dar neliestai motinystei.“

Rašyti knygą D. Feldman paskatino teisininkė, į kurią ji kreipėsi, norėdama nutraukti santuoką ir pasitraukti iš bendruomenės. Rašydama autorė sako buvusi tarpinės būsenos – jau nukirtusi ryšius su savo ankstesne tapatybe, bet dar neatradusi tikrosios savęs. Knygoje ji atvirai kalba apie patirtus sunkumus ir išgyventą gėdą, kurią suponuoja moters seksualumą varžančios patriarchalinės taisyklės.

2012 m. publikuota knyga apie išsilaisvinimą tapo išsilaisvinimo įrankiu – viešumas, autorės teigimu, padėjo jai iškovoti sūnaus globą. D. Feldman gyvena Berlyne, turi Vokietijos pilietybę. Autorės teigimu, jos pavyzdys paskatino ir buvusį sutuoktinį – po kelerių metų bendruomenę paliko ir jis.

Debiutinė D. Feldman knyga tapo „The New York Times“ bestseleriu ir įkvėpė 2020 m. kompanijos „Netflix“ rodytą amerikiečių bei vokiečių sukurtą serialą „Neortodoksiška“, už kurį režisierė Maria Schrader pelnė „Emmy“ apdovanojimą. Populiarus serialas, kurio pagrindinę heroję Estę vaidina aktorė Shira Haas, įvertintas „Nepriklausomos sielos“ (Independent Spirit Award) bei Vokietijos televizijos apdovanojimais.

Daugiau apie knygą – leidėjus konsultavusios Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovės dr. L. Lempertienės interviu.

Knygą 2020 m. išleido BALTO leidybos namai, iš anglų kalbos vertė Ieva Sidaravičiūtė.

Trumpai apie renginį

Data
liepos 29 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Samuelio Bako muziejus (Naugarduko g. 10/2)
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatoriai
Lietuvos nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus
Partneriai
BALTO leidybos namai