Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Nacionalinėje bibliotekoje pristatoma knyga, kurioje skelbiamas A. Smetonos vairuotojo dienynas

2022 m. gegužės 18 d. 17.00 val. – 18.30 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į istoriko dr. Alfonso Eidinto knygos „Antanas Smetona ir Justas Paleckis istorijos dramoje. Prezidento vairuotojo užrašai“ pristatymą.

Knygoje pirmą kartą skelbiamas unikalus dokumentas – prezidento vairuotojo Jono Balčiūno kelionių dienynas arba automobilio K360 borto žurnalas. Atskleidžiamas antrasis Antano Smetonos aplinkos ratas – Prezidentūros svečiai, giminės, adjutantai, gydytojai, prezidento dvaro, vadinamojo Užugirio kiemo, architektai, technikai, sodininkai, miškininkai, tarnai, vairuotojai. Šis ir kiti iki tol neskelbti dokumentai leidžia skaitytojui įdėmiau pažvelgti į prezidento A. Smetonos aplinką Kaune ir vasaros rezidencijoje.

Būtent Prezidentūros vairuotojams Jonui Abeltiniui ir J. Balčiūnui teko iš arti patirti Lietuvos virsmą iš nepriklausomos valstybės į sovietinę respubliką. 1940 m. birželio 15-ąją nuvežę prezidentą prie Vokietijos sienos šie vyrai grįžo į Kauną ir neturėdami pasirinkimo vėliau vežiojo „naujos“ valdžios vadovą Justą Paleckį, jo šeimos narius ir kitus sovietizuojamos Lietuvos pareigūnus. O gal turėjo pasirinkimą? Knygoje pateikiami dokumentai padės atsakyti į šį ir kitus klausimus.

Priešingų polių atstovų sugretinimas knygoje turi ir dar vieną prasmę: 1940 m. vasaros įvykiai – tai ne tik prezidento A. Smetonos drama, bet ir krašto administracijos, visos lietuvių tautos tragedija, kurioje nebuvo nugalėtojų. Ta drama įvairiais aspektais smogė tiems, kas svajojo nuversti Smetonos režimą ir patį prezidentą, ir tik nominaliai „atėjusiems į valdžią“ opozicionieriams. Kelias dienas triumfavę, apsvaigę nuo greitų pokyčių, dėl įsiveržusios svetimos jėgos gavę pirmuosius postus šalyje J. Paleckis, Vincas Krėvė-Mickevičius ir kiti greitai suprato esantys SSRS marionetės, o Maskva, legalizavusi ir pasitelkusi negausią komunistų partiją, jų rankomis palaidojo didžiausią XX a. lietuvių tautos laimėjimą – Lietuvos valstybės nepriklausomybę.

Knygą išleido Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras. Leidinys gausiai iliustruotas nuotraukomis, skiriamas mokslo visuomenei, studentams, tyrinėtojams, istorikams ir politologams, visiems, kurie domisi Lietuvos istorija.

Renginyje dalyvaus knygos autorius istorikas, rašytojas, diplomatas dr. A. Eidintas, Vilniaus universiteto profesorius, filosofas, politologas dr. Alvydas Jokubaitis.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 18 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“