Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Diskusija karo teisės klausimais „Ar karas turi taisykles?“

2022 m. gegužės 25 d. 19.00 val. – 20.30 val.

Politinė situacija pasaulyje šiandien itin įtempta – vis kyla naujų neramumų, todėl humanitarinės teisės tema visuomenei tampa vis svarbesnė ir aktualesnė. Karo teisė – daug metų besiformuojanti tarptautinės teisės šaka, kurios aktualumas ir svarba, prasidėjus karui Ukrainoje, vėl išaugo. Atsižvelgdama į šiandienos aktualijas, Atlanto sutarties Lietuvos bendrija (Lithuanian Atlantic Treaty Association, LATA) ir Europos teisės studentų asociacijos (The European Law Studentsʼ Association, ELSA) nacionalinė grupė „ELSA Lietuva“ kviečia dalyvauti diskusijoje ir pažvelgti į konfliktus per teisės prizmę.

Organizatoriai kviečia į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką, kur bus galima išmokti naujų dalykų ir praplėsti savo akiratį. Diskusijoje „Ar karas turi taisykles?“ sužinosite, kas yra karo teisė ir kaip ji veikia? Kokias karo teisei svarbiausias tarptautines konvencijas yra ratifikavusi Lietuva?

Per paskutinį šimtmetį buvo paskelbta ir ratifikuota nemažai svarbių tarptautinių konvencijų (Hagos, Ženevos), sutarčių dėl įvairios ginkluotės ribojimo, numatančių įvairių įpareigojimų ir draudimų ginkluoto konflikto metu. Šiais tarptautiniais susitarimais paprastai siekiama uždrausti tam tikrų ginklų naudojimą, nustatyti okupacijos taisykles, susijusias su civilinių objektų apsauga ir pan.

Diskusijoje dalyvaus kompetentingi savo sričių specialistai, jie supažindins su karo teise, jos probleminiais aspektais ir veikimu, pasidalys įdomiomis įžvalgomis ir faktais. Taip pat bus aptarta karo teisė ir jos (ne)silaikymas Rusijos vykdomos agresijos prieš Ukrainą kontekste. Drauge gilinsimės į dabartinę karo doktriną, diskutuosime apie neteisėtus ir teisėtus veiksmus karo metu.

Įėjimas laisvas.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 25 d.
Laikas
19 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
Atlanto sutarties Lietuvos bendrija (LATA) ir Europos teisės studentų asociacijos nacionalinė grupė „ELSA Lietuva“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“