Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Dokumentinio filmo „Vilniaus partizanai“ („Partisans of Vilna”) peržiūra

2022 m. spalio 6 d. 17.30 val. – 19.40 val.

Spalio 6 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į filmo „Vilniaus partizanai“ (rež. Joshua Waletzky, 1986, 130 min.) peržiūrą. Renginys vyks Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24, įėjimas iš Vilniaus mažojo teatro kiemo).

Pasak filmo autorių, tai – juosta, pasakojanti apie Antrojo pasaulinio karo metais nacių okupuotą Vilnių. Miestas buvo garsus klestinčia žydų kultūra, išplėtota švietimo sistema. Vilnius buvo vadinamas Šiaurės Jeruzale.

Įsteigus Vilniaus getą, jo gyventojai ima burtis į organizuotą ir ginkluotą pasipriešinimo grupę. Jos tikslas – kenkti naciams, gelbėti geto gyventojus ir ginti juos. Filmo kūrėjai kalbina buvusius partizanus, likusius gyvus Vilniaus geto gyventojus, Izraelio poetą Abbą Kovnerį. Filme ne tik pateikiamos istorinės aplinkybės ar pasakojama apie žydų pasipriešinimą, jame keliamas amžinas klausimas: aukoti orumą, kad išsaugotum gyvybę, ar mirtinai rizikuoti dėl garbės? Kitaip nei daugelis filmų apie Holokaustą, „Vilniaus partizanų“ pasakojimo centre – ne beprasmės aukos ir nežmoniški žiaurumai, bet visa tai išgyvenusieji, pasirinkę priešintis ir verčiau mirti su ginklu rankoje.   

Filmo režisierius, montažo režisierius yra žinomas jidiš muzikos propaguotojas Joshua Waletzky. Jis – niujorkietis, Harvardo absolventas, baigęs ir Niujorko kino mokyklą. J. Waletzky kūryboje – ne viena kultūros bei socialines temas nagrinėjanti dokumentinė juosta.

Filmas rodomas hebrajų kalbą su angliškais subtitrais.

Prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu 8 604 15 765.

Trumpai apie filmo peržiūrą

Data
spalio 6 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Vilniaus žydų viešoji biblioteka (Gedimino pr. 24, įėjimas iš Vilniaus mažojo teatro kiemo)
Trukmė
2,1 val.
Dalyvavimas
registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu 8 604 15 765
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“