Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Diskusija „Laisvė kvadratu: ar laisvė augina laisvę?“, Kazimiero Bizausko 130-osioms gimimo metinėms

2023 m. vasario 14 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Vasario 14 d., antradienį, 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras Vasario 16-osios ir jauniausiojo signataro Kazimiero Bizausko gimimo 130-ųjų metinių proga organizuoja diskusiją „Laisvė kvadratu: ar laisvė augina laisvę?“.

Tikras paradoksas, tačiau gimęs ir užaugęs nelaisvės sąlygomis K. Bizauskas realizavo savo, jauno žmogaus, potencialą tapęs Lietuvos valstybingumo kūrėju ir Vasario 16-osios akto signataru. Jis neužmigo ant laurų pirmaisiais Respublikos metais ir svariai prisidėjo prie Lietuvos švietimo sistemos stiprinimo, padėjo diplomatinės tarnybos principų pagrindus. Diskusijos metu, remdamiesi signataro biografija, ne tik gilinsimės, kokios aplinkybės lėmė ir brandino jo laisvės idealą, bet kaip tai reiškiasi į 33-iuosius nepriklausomybės metus žengiančioje visuomenėje.

Karo prieš Ukrainą kontekstas parodė, kad suprantame laisvės kainą, gebame susitelkti ir palaikyti kaimynų kovą už laisvę. Kita vertus, paskelbtas 2022-ųjų pilietinės galios indeksas, palyginti su praėjusiais metais, sumenko 15 proc. – vadinasi, sau patiems pagelbėti ir įvairių visuomenės grupių poreikius suprasti linkome mažiau. Taigi kiek politinė, o kiek vidinė laisvė prisideda prie brandžios visuomenės augimo? Kaip kiekvienas galime pažadinti savo gebėjimą įgalinti kitus, ugdyti sąmoningumą ir praktikuoti atidumą kitiems kasdienybėje?

Į šiuos ir kitus klausimus diskusijoje pagelbės atsakyti dr. Vilma Bukaitė (Lietuvos nacionalinio muziejaus Signatarų namų istorikė), Paulina Drėgvaitė (Lietuvos žmogaus teisių centro švietimo veiklų vadovė), Karolis Vyšniauskas (NARA tinklalapio ir tinklalaidės redaktorius).

Diskusiją moderuos Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vyriausioji tyrėja Ieva Šimanauskaitė.

Diskusija vyks Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje, II a.

Šia proga Valstybingumo erdvėje taip pat atveriama K. Bizausko metinėms skirta nedidelė ekspozicija, atspindinti pagrindinius K. Bizausko, kaip valstybės kūrėjo, veiklos momentus. Ekspozicijoje – autentiški dokumentai iš Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomo Kazio Bizausko rankraščių fondo: nuotraukos, korespondencija, visuomeninės ir diplomatinės veiklos dokumentai. Ekspozicija veiks nuo vasario 14 d. iki kovo 11 d. Norėdami apie ją sužinoti daugiau, skaitykite paspaudę šią nuorodą.

Trumpai apie renginį

Data
vasario 14 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›