Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Dokumentinio filmo „Sakmė apie karo laivą“ peržiūra

2023 m. kovo 28 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Kovo 28 d. 17.30 val. kviečiame į dokumentinio filmo „Sakmė apie karo laivą“ peržiūrą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje (V a.).

Dokumentinis filmas „Sakmė apie karo laivą“, nepretenduojantis į patriotinį epą, atskleidžia Lietuvos nepriklausomybės peripetijas Klaipėdoje. Filmo kūrybinė komanda – Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Žurnalistikos studijų programos III kurso studentai ir jų dėstytoja, lektorė ir dienraščio „Klaipėda“ žurnalistė Asta Dykovienė.

Vienas pirmųjų, pamačiusių šį filmą, Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanas, humanitarinių mokslų daktaras profesorius Rimantas Balsys, negailėjo pagyrų jauniesiems kūrėjams.

„Džiugu, kad jaunoji karta nepamiršta istorijos, domisi, ieško savo tiesos grūdo. Džiugina ir objektyvus įvykių matymas, nes dažnai mes dažome istoriją viena spalva, pagal to laikotarpio madas. O istorija juk turi visokių atspalvių, tik reikia gebėti juos visus pamatyti. Tad kūrėjų požiūris į tą patį iš įvairių kampų yra labai vertingas ir sveikintinas. Netgi kai kurie iš to galėtų pasimokyti, ypač tie, kurie turi išankstinį nusistatymą kokiu nors klausimu ir jau tada nebesvarbu, ką pasako liudininkas. Ir dar sužavėjo pagarba pašnekovams, laisva galimybė jiems išsakyti savo išgyvenimus ir mintis be baimių ir trukdžių, nenutraukiant, neperkalbant. Tai yra kertiniai vertybiniai šio darbo stulpai“, – pabrėžė R. Balsys.

Pasak jaunųjų kūrėjų, juostoje panaudotas istorinis tapęs užpernai mirusio klaipėdiečio, Atgimimo laikų kronikininko Romo Pletkausko archyvas, kurį studentams mielai sutiko leisti naudoti jo dukra Gabrielė.

Dauguma interviu įamžinti dar 2021 m. rudenį, taigi iki pernai vasario 24 d. Rusijos invazijos į Ukrainą. Šis esminis įvykis pakeitė viską. Teko keisti sumanymą ir scenarijų. Kūrėjams reikėjo ieškoti naujos siužeto ašies arba filmo stuburo ir tai padaryti, pasak kūrėjų, pavyko.

Trumpai apie renginį

Data
kovo 28 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook