Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Paroda „Theatrum libri“

2021 m. gruodžio 1 d. – 2022 m. balandžio 4 d.

Senojo dokumentinio paveldo paroda „Theatrum libri“ skirta paminėti šimtmetį nuo pirmojo archyvo įkūrimo Lietuvos Respublikoje. Paroda siekiama naujai ir šiuolaikiškai pažvelgti į archyvą kaip į dinamišką istorinį reiškinį. Ankstyvųjų Naujųjų laikų knygų archyvai – tai tikri veiksmo teatrai, kurių centrinė ašis ir gyvybinė energija – nenumaldoma žmogaus aistra žinoti.

Unikalūs eksponatai parodoje pateikiami kaip tiriamasis objektas, leidžiantis lankytojui-tyrėjui pačiam „naršyti“ keliasluoksnį Nacionalinės bibliotekos archyvą: pažinti, tirti ir atrasti knygos formavimo(si) etapus, leidinių kaupimo ir saugojimo iniciatyvas, skaitymo ir sklaidos ženklus.

Parodos architektūra, inspiruota aukso pjūvio (dieviškosios proporcijos) taisyklės, suteikia galimybę „pasiklysti“ knygų saugyklose, archyvą leidžia pamatyti kaip dinamišką, gyvą, kupiną atradimų ir nustebimų lauką, o pačią knygą – kaip Europos kultūros teatro dalyvę ir kūrėją.

Parodos rengėjai: dr. Milda Kvizikevičiūtė, dr. Viktorija Vaitkevičiūtė, Gintarė Petuchovaitė, Rima Dirsytė, Diana Norkūnienė, Vaida Gasiūnaitė, Gediminas G. Akstinas, dr. Dalia Cidzikaitė

Logotipai