Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. liepos 3 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2023 m. 6-asis numeris: apie ką jis?

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie savo darbo ypatumus pasakoja dvi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojos: Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus vyriausioji restauratorė-ekspertė Birutė Sivakova ir Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyriausioji bibliografė, karo pabėgėlė iš Ukrainos Ala Kamčatna.

Įvykis. Šiemet sukako 140 metų, kai buvo išleistas pirmas lietuvių tautinio mėnraščio „Aušra“ numeris. Kad bibliografine retenybe tapęs lietuvių tautinei savimonei svarbus leidinys taptų prieinamas platesnei auditorijai, Respublikos Prezidento iniciatyva „Aušros“ komplektai buvo perspausdinti. „Tarp knygų“ redakcija pristato naujojo leidinio struktūrą ir apžvelgia pirmųjų komplektų dovanojimo mokyklų, muziejų, bibliotekų atstovams renginį Rokiškio krašto muziejuje.

Tema: Lietuvos ir Ukrainos bendrystė. Demokratinei visuomenei svarbios kritinio mąstymo, informacinio raštingumo, pilietiškumo ugdymo temos buvo aptartos birželio 7–9 d. vykusiame Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forume. Renginį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje apžvelgia Vaidenė Grybauskaitė, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje – Edita Majauskaitė, o Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vykusią diskusiją „Kartu iki pergalės“ pristato Ieva Apulskė.

Tema: Lietuvos ir Ukrainos bendrystė. Daugelio specialistų profesinio perdegimo sindromo provokuojamų ligų prevencijai vis plačiau taikomi meno terapijos metodai. Olha Škyra ir Daiva Janavičienė pasakoja apie įvairių meno terapijos priemonių pasitelkimą gerinant bibliotekų darbuotojų emocinę sveikatą. Publikacija parengta Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumo Vilniaus dienoje skaityto pranešimo pagrindu.

Tyrimai. Statistikos duomenimis, 2022 m. pabaigoje Klaipėdoje fiksuota apie 7,5 tūkst. ukrainiečių karo pabėgėlių. Tetiana Virovka 2023 m. sausio–kovo mėnesiais Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje atliko tyrimą „Ukrainos piliečių informaciniai poreikiai Klaipėdoje“. Tyrimo vykdytoja pateikia pagrindinius savo bendrapiliečių apklausos rezultatus.

Šiandien aktualu. Vilija Stokienė pasakoja apie Lietuvos bibliotekose taikomo kūrybiškumą ir nestandartinius sprendimus skatinančio metodo, angliškai vadinamo design thinking, pagrindinius privalumus. Kauno technologijos universiteto dėstytojos Rūta Petrauskienė ir Jurgita Barynienė atskleidžia, kodėl dizainu grindžiamo mąstymo metodas neturėtų būti tapatinamas vien su kūrybiniu mąstymu.

Statistika 2022. Eglė Dikavičienė toliau apžvelgia šalies bibliotekų pateiktus 2022 m. veiklos statistinius duomenis (pagrindiniai su bibliotekų veikla susiję duomenys spausdinti gegužės numeryje). Autorė apibendrina, kad ir toliau šalies bibliotekose kasmet daugėja kitų sričių kvalifikuotų specialistų; po karantino laikotarpio, vartotojams sugrįžus į bibliotekas, sumažėjo elektroninių dokumentų atsisiuntimų iš bibliotekų svetainių; nors lėšų dokumentams įsigyti kasmet skiriama vis daugiau, didėja energijos, leidybos sąnaudos, ir bibliotekų galimybės įsigyti leidinių mažėja.

Pokalbis. Siūlome iš arčiau susipažinti su geriausio 2022 m. bibliotekininko vardą pelniusia Šiaulių miesto viešosios bibliotekos darbuotoja Rima Giržadiene. Kaip randasi įvairios bendruomenę įtraukiančios idėjos, inovatyvūs projektai? Apskritai kas lėmė ir lemia laureatės sėkmę? Atsakymus rasite skaitydami Vaidenės Grybauskaitės parengtą interviu.

Bibliotekų turtai. Bibliotekose saugomose knygose pasitaiko įvairių radinių: atvirukų, laiškų, vizitinių kortelių. Kuo jie gali būti naudingi knygotyrininkams, literatūros tyrinėtojams? Arida Riaubienė, tyrinėdama vienoje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Ievos Simonaitytės kolekcijos knygoje padarytus įrašus, pabandė atsekti leidinio kelionę iš rankų į rankas, kol jis atsidūrė dabartinėje saugojimo vietoje.

Žmogus ir laikas. Tarp Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos fonde išsaugotų žydų raštijos paveldo dokumentų identifikuota kolekcija, priklausiusi Žydų liaudies universiteto Kaune įkūrėjai Esterai Eljaševai-Veisbartienei. Kuo svarbi šios moters veikla Lietuvos kultūrai, švietimui, pasakoja Julijana Andriejauskienė.

Ką skaityti. Nenusprendžiate, kokį laisvalaikio skaitinį pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės rekomendacijomis, ką verta perskaityti. Šiame numeryje leidinius rekomenduoja Liveta Ūselė (nerastis).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose, taip pat internetu adresu www.melc.lt.

Dėl žurnalo įsigijimo, kai jis pasirodo prekyboje, galima kreiptis ir į Nacionalinės bibliotekos knygyną (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,70 Eur.

Viršelyje

Šiuos rankdarbius – laisvę simbolizuojančius paukštelius į Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumą atvežė ukrainietė iš Perejaslavo Olha Škyra. Vygaudo Juozaičio nuotr.