Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. rugpjūčio 3 d.

Lituanistikos skaitykloje – knygų ekspozicija „Vilniaus legendos ir padavimai“

Vilnius – paslaptingas, magijos kupinas miestas, turintis įspūdingą, paslapčių gaubiamą istoriją. Kalvos, upių slėniai, šimtmečių senumo bažnyčios, skersgatviai saugo istorijas, kurias gyventojai pasakodavo vieni kitiems, ir jos virto padavimais, legendomis, perduodamomis iš kartos į kartą.

1931 m. buvo išleista pasakojimų rinktinė „Vilniaus padavimai“. Šią knygą, sekdamas gydytojo ir istoriko Władysławo Zahorskio lenkų kalba 1925 m. išleistu leidiniu „Podania i legendy Wilenskie“, parašė P. Vingis (Pranas Žukauskas).

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1991 m. leidykla „Mintis“ išleido antrąjį „Vilniaus padavimų“ leidimą, o 2022 m. pasirodė naujausias „Vilniaus padavimų“ leidimas.

1998 m. išleista knyga „Vilniaus legendos“ lietuvių ir lenkų kalbomis, 2005 m. išleistas įspūdingas dailininko Broniaus Leonavičiaus sudarytas leidinys „Vilniaus legendos“, tekstą sujungiant su vaizdu. Į aplanką sudėta 14 spalvotos grafikos lakštų ir istorikės Genovaitės Gustaitės parašytas įvadas, paremtas šaltiniais ir tyrinėjimais.

Legendų apie Vilnių aptiksime leidiniuose „Legendos pasakoja“, „Lietuva“, „Pasakojimai ir padavimai“, „Vilniaus istorija“ ir kt.

Daugiausia legendų sklando apie Gedimino kalną, Šventaragio slėnį, Aušros Vartus, Vilniaus universitetą, žinomiausia – apie Vilniaus įkūrimą, ją žino bene kiekvienas lietuvis.

„Išpopuliarino ją romantikai, tačiau pačią legendą žinojo ir gan tolimi mūsų protėviai, žinojo ją ir Lietuvos kaimynai. Apie Gedimino sapną ir Vilniaus įkūrimą pasakoja Vakarų Rusijos metraščiai (grafo Krasinskio, Archeologinės draugijos, grafo Račinskio, Evreinovo nuorašai), Lietuvos metraštis (Bychovco kronika), M. Strijkovskis, A. Vijūkas-Kojelavičius ir kiti vėlesni autoriai. Legenda tokia įspūdinga ir giliareikšmė, kad įsispaudė mūsų sąmonėje it archetipas ir it archetipas nutolo nuo mūsų savimonės: mes ją pamename, tačiau taip puikiai, kad apie ją nė nemąstome. Tiesą sakant, taip ir turi būti. Apie mitus ir legendas nesamprotaujama – apie juos žinoma arba ne, juos galima tik atsiminti ar neatsiminti“, – straipsnyje „Gediminas ir Lizdeika“ rašė Gintaras Beresnevičius.

Vilniaus įkūrimas siejamas su Didžiuoju Lietuvos kunigaikščiu Gediminu. „Nors Gediminas – istorinė figūra, jis labiau priklauso mito sferai. Šį rangą jam pirmiausia užtikrina Vilniaus įkūrimo legenda“, – skaitome poeto, eseisto, literatūrologo Tomo Venclovos leidinyje „Lietuvos istorija visiems“.

Istorijos mokslų daktaras, geografas Laimonas Briedis knygoje „Vilnius savas ir svetimas“ samprotauja: „Istorinį Vilniaus gimimą patvirtina mitas. Dažniausiai legendos ar mitai, įprasminantys tam tikrą vietovaizdį, būna daug ankstesni už dokumentinius tos vietos kilmės įrodymus, tačiau legendos apie Vilnių ir archyvinio įrašo laikas beveik tas pats. Istorikai net mano, kad legenda apie Vilniaus kilmę sukurta remiantis rašytine miesto praeitimi. Sakytinės ir rašytinės tradicijos – fantazijos ir faktų – sugretinimas aiškintinas tuo, kad Vilniaus legendos ir Europos metraščio herojus yra tas pats asmuo, Gediminas, siekiantis įgyvendinti geografinėmis realijomis pagrįstą politinę svajonę: kad Lietuva būtų visuotinai pripažinta ir, svarbiausia, taptų pasaulietiškai tvirta valstybe. Todėl ir legenda, ir laiškai susieja Lietuvos priešistorę su Europos geografija per Vilnių.“

Vilniaus įkūrimo mitologizavimą savo darbuose tyrinėjo semiotikas, mitologas, kalbininkas Algirdas Julius Greimas, tautosakininkas, mitologas Norbertas Vėlius, kalbininkas, baltistas Vladimiras Toporovas, apie Vilniaus įkūrimą rašė istorikai Albertas Vijūkas-Kojelavičius, Juzefas Ignacas Kraševskis, Adolfas Šapoka ir kt.

Šį ir daugiau mitinių pasakojimų apie Vilnių rasite Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skaitykloje parengtoje knygų ekspozicijoje „Vilniaus legendos ir padavimai“. Kviečiame skaityti ir pažinti šio nuostabaus miesto savastį. Pridedame Nacionalinėje bibliotekoje saugomų leidinių šia tema sąrašą

Dėl teminės informacijos paieškos galima kreiptis į informacijos paieškos konsultantus skaityklose. Daugiau informacijos pateikta čia.