Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. spalio 17 d.

Nacionalinė biblioteka kviečia į tarptautinę mokslinę konferenciją „Europa. Sostinė. Tapsmas: XIX–XXI a. Vilnius“

Prisidėdama prie Vilniaus miesto 700 metų jubiliejaus minėjimo, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka spalio 19–20 d. rengia tarptautinę mokslinę konferenciją „Europa. Sostinė. Tapsmas: XIX–XXI a. Vilnius“. 

Per pastaruosius 200 metų Vilnius išgyveno esminius politinio statuso, socialinius ir demografinius pokyčius: nuo Rusijos imperijos provincijos miesto, Vokietijos okupuoto administracinio centro, Lenkijos provincijos centro, nepriklausomos ir sovietų okupuotos Lietuvos sostinės iki Europos Sąjungos šalies sostinės. Šiuo laikotarpiu keitėsi ir miesto gyventojų sudėtis, ir jų tapatybė, taip pat socialinis ir kultūrinis miesto veidas.

Konferencijos tikslas – patyrinėti, kaip keitėsi miesto ir jo gyventojų politinis statusas, kasdienis gyvenimas, įvaizdis, istorinė atmintis. Konferencijoje bus siekiama tarpdisciplininio dialogo aiškinantis su Vilniumi siejamus įvairius pokyčius, jų ištakas, dabartinę situaciją ir ateities perspektyvas. Siūloma pažvelgti į Vilnių kaip į tapsmą, vyksmą, dinamišką procesą, atskleisti jo gyvybingumą.

Kviestiniai pranešėjai – Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė, Tautų, kultūrų ir menų fondo „Paribiai“ vadovas Krzysztofas Czyżewskis ir rašytojas, sostinės tyrinėtojas, istorinių studijų apie Vilnių autorius Darius Pocevičius. 

Konferencijoje bus aptarta ir Vilniaus, kaip Šiaurės Atėnų, tradicija – jos reikšmė miesto dvasiniam gyvenimui ir ateities galimybės. „Mums reikia naujų miesto vizijų, kuriose modernumas derėtų su bendruomeniškumu, saugumas – su svetingumu, o gerovė – su dvasiniu tobulėjimu. Ar Vilnius ras jėgų ir išminties savo tradiciją, savo genius loci, savo paslaptingumą ir unikalumą perkelti į ateitį, ar jis padovanos pasauliui Naujuosius Šiaurės Atėnus? – plenariniame pranešime atsakymus pateiks kviestinis konferencijos pranešėjas K. Czyżewskis. 

Vyks šešios sesijos: Vilniaus atminties ir užmaršties vietos; Daugiakultūris Vilnius; Vilnius – administracinis, ekonominis, politinis, kultūros ir mokslo centras; Urbanistinė ir architektūrinė Vilniaus raida; Vilnius meninėje kūryboje; Vilniaus komunikacijos.

Konferencija vyks Konferencijų salėje (V a.).

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama Nacionalinės bibliotekos „Facebook“ ir „YouTube“ paskyrose.  

Spalio 19 d. tiesioginė transliacija >
Spalio 20 d. tiesioginė transliacija >

Daugiau informacijos apie konferenciją, pranešėjus ir jų pranešimus, programą galite rasti specialioje konferencijos svetainėje: https://konferencijos.lnb.lt/europa-sostine-tapsmas/

Kviečiame registruotis: http://bit.ly/46iRxOs

Konferencijoje kviečiame dalyvauti antropologus, architektus, demografus, dendrologus, ekologus, ekonomistus, filosofus, istorikus, kalbininkus, komunikacijos mokslų atstovus, literatūrologus, menotyrininkus, paveldosaugininkus, politologus, semiotikus, sociologus, urbanistus ir kitų sričių tyrėjus bei mokslininkus, visus, ką domina Vilniaus istorija, dabartis ir ateitis.

Konferencijos partneriai: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Lietuvos architektų sąjunga, Lietuvos istorijos institutas, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus muziejus, „Vilnius 700“ komanda, Vytauto Didžiojo universitetas. 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.