Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2023 m. 11-asis numeris: apie ką jis?

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie savo nemažą atgarsį sukėlusias veiklas pasakoja Kauno apskrities viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus Vokiškų ir šveicariškų leidinių bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Birutė Ališauskaitė ir MO muziejaus kuratorė Dovilė Barcytė.

Įvykis. Spalio pabaigoje Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija pirmą kartą surengė Europos Sąjungos fondų investicijomis įgyvendintų išskirtinių projektų konkursą „Progreso kelias“. Jam buvo pateikta per 400 projektų, devyniose kategorijose nominuotas 31-as. Tarp nominuotųjų pateko ir keletas

bibliotekų, archyvų, muziejų, mokslo įstaigų projektų, tapdami neginčijamu įrodymu, kad šalies atminties institucijos geba kurti svarbią visuomenei pridėtinę vertę. Šiuos projektus pristato Vaiva Markevičiūtė.

Tema: „Gimtajai kalbai“ – 90. Kalbiniam visuomenės švietimui ir bendrinės lietuvių kalbos ugdymo reikalams skirto žurnalo „Gimtoji kalba“ 90-mečio proga šį rudenį Vilniaus senamiesčio Literatų gatvėje atidengta atminimo lentelė. Vaidenė Grybauskaitė kviečia prisiminti svarbiausius šio leidinio gyvavimo etapus, glaudžiai susijusius su Lietuvių kalbos draugijos veikla.

Bibliotekų turtai. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomas vienas seniausių išlikusių instrumentinės muzikos pavyzdžių Lietuvoje – „Kražių vargonininko sąsiuvinis“. Šis dokumentas 2023 m. rudenį įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinį registrą, jis pripažintas nacionalinės reikšmės dokumentinio paveldo objektu. Apie šį natų rinkinį pasakoja Laima Budzinauskienė ir Viktorija Vaitkevičiūtė Verbickienė.

Tyrėjui įdomu. Jūratė Dulinskienė ir Elona Marija Ložytė atskleidžia, kaip naujam gyvenimui buvo prikeltas  Lenkijos ir Lietuvos istoriografijai svarbaus XVI a. veikalo Sarmatiae Europeae descriptio... egzempliorius, kuriame šalia gausių iliustracijų pateikiami Lietuvos, Žemaitijos, Prūsijos, Livonijos, Lenkijos ir Rusijos žemėse gyvenusių žmonių papročių ir buities aprašymai.

Žvilgsnis į istoriją. Vinilinių plokštelių vokų dizainas laikytinas atskira svarbia sovietmečio grafinio dizaino atmaina, formavusia daugelio melomanų estetinį skonį. Maža to, tai – sritis, kurioje profesionalūs dailininkai galėjo gana drąsiai eksperimentuoti, tai darydami – dar ir užsidirbti. Šią grafinio dizaino atšaką apžvelgia Kęstutis Šapoka.O Rūta Chlomauskaitė ir Vytautas Vilimas pasakoja apie 1964–1992 m. veikusią Vilniaus plokštelių įrašų studiją, kurioje buvo įrašyta šimtai vinilo plokštelių, tapusių lietuviškos muzikos paveldu.

Sukaktys. Lietuvių literatūros, ypač vaikų literatūros, tyrėjai, istorikai, visi, besidomintieji Vinco Aurylos (1923–2009) veikla ir asmenybe, šiemet mini literatūrologo 100-ąsias gimimo metines. Šio ambicingo, plačių užmojų, tačiau kuklaus mokslininko, pedagogo iš pašaukimo gyvenimą ir darbus, remdamasi Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomais V. Aurylos archyviniais dokumentais, apžvelgia Deimantė Žukauskienė.

Žmogus ir laikas. Kai prieš 105 metus, 1918 m. rudenį, pradėta kurti Lietuvos kariuomenė, chorvedys, vargonininkas, kompozitorius Juozapas Gudavičius (1873–1939) vadovavo savo įsteigtiems chorams, orkestrams, dirbo pedagoginį darbą. O šiemet 150-ųjų gimimo metinių proga muzikas prisimintas dar ir kaip savanoris, pirmasis Lietuvos kariuomenės kapelmeisteris, patriotas. Apie ryškų jo muzikinį gyvenimą pasakoja Jūratė Korsakaitė.

Geroji patirtis. Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka šiemet kvietė jau į trečiąją rašytojų rezidenciją, organizuojamą pagal projektą „Rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“. Kasmet rezidencijų formatas ir veiklos šiek tiek keičiasi, tačiau jose dalyvavę rašytojai tvirtina, jog kiekviena patirtis juos praturtino įvairiomis prasmėmis. Bibliotekos patirtimi dalijasi Austėja Jasaitienė.

Ką skaityti. Norisi poilsio valandėlę paskaityti, tačiau nenusprendžiate, kokią knygą pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės įvairių žanrų ir temų literatūros rekomendacijomis. Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Beatričė Kudrešovienė (gyveno_karta_beatrice).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos knygyną (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,70 Eur.

Viršelyje

Šia kompozicija (aut. Sigitas Gužauskas) keturios bibliotekos – Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo, Vilniaus universiteto ir Lietuvos audiosensorinė – nuo lapkričio 22 d. kviečia į pirmą kartą vienoje vietoje pristatomą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų bibliotekų paveldą. Plačiau apie Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) iki 2024 m. kovo pabaigos veiksiančią parodą „Nepažintas senųjų knygų pasaulis“ – „Tarp knygų“ gruodžio numeryje.