Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 2 d.

Ką skaitysime pirmajame šių metų „Gimtosios kalbos“ numeryje

„Gimtosios kalbos“ 2024 m. sausio numeryje domimasi programų lokalizavimu ir krepšinio terminija, pasakojama apie pernai surengtą dedikacijų konkursą, dalijamasi naujienomis apie Metų žodžio rinkimus užsienio šalyse (daugiausia dėmesio šį kartą – vokiškai kalbančioms šalims), skelbiamas ir komentuojamas unikalus rankraštinis dokumentas.

„Gimtosios kalbos“ redakcinė kolegija apie 2023 metų tekstus. Jau tradicinis tampa žurnalo redakcinės kolegijos sumanymas peržvelgti pasibaigusių metų publikacijas, aptarti įdomiausius, originaliausius, naudingiausius tekstus ir paskatinti jų autorius.

Žurnalo redakcinė kolegija, aptarusi 2023 m. publikacijas, nutarė apdovanoti šiuos autorius:

Mindaugą Strockį – už dėmesį įmonių pavadinimams ir rūpinimąsi jų logiškumu bei taisyklingumu (Nr. 12),

Dovilę Gavelytę – už literatūros kartografijos žvilgsnį į lietuvių literatūros kanoną, inovatyvių metodų taikymą (Nr. 9),

Kamilę Pavydytę – už lyčių stereotipų leksikografijoje atosklaidą (Nr. 1),

Agnę Aleksaitę – už sociopolitinių aktualijų atspindžių kalboje tyrimus (Nr. 1 ir Nr. 11),

Vidą Garliauską – už dėmesį senajai raštijai, kalbos ir tautos istorijai (Nr. 5, Nr. 8, Nr. 12);

paskatinti:

Lionę Lapinskienę – už atidų žvilgsnį į iškilias asmenybes ir jų kūrybinį palikimą (Nr. 2 ir Nr. 5),

Birutę Jasiūnaitę – už ištikimybę etnolingvistikai ir jos populiarinimui (Nr. 6 ir Nr. 7).

Gintautas Grigas. Lokalizavimas trečiojo dešimtmečio pradžioje: problemos ir uždaviniai ateičiai. Straipsnyje keliais aspektais – programų lokalizavimo ir lokalizuotojų rengimo, lietuviškų raidžių vartojimo informacinėse technologijose, lietuviškų interneto domenų vardų pasirinkimo ir kt. srityse – lyginama padėtis praėjusį dešimtmetį ir šio dešimtmečio pradžioje, svarstoma, ką reikėtų nuveikti neatidėliojant.

Algirdas Malakauskas. Gynyboje keičiamasi dengiamaisiais ar ginamaisiais? Kalbant ar rašant apie krepšinį, dažni žodžių junginiai keičiasi ginamaisiais ir keičiasi dengiamaisiais, kartais šie pasakymai vartojami sinonimiškai. Aptaręs veiksmažodžių ginti ir dengti reikšmes bei vartojimo kontekstus, įrodęs, kad šie žodžiai nėra sinonimai, autorius teikia vartoti junginį keičiasi dengiamaisiais.

Rubrikoje „Mums rašo“ – dedikacijų konkursas „Džiaugiamės ir didžiuojamės“, skirtas Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą 90-mečiui (Angelė Bražaitė). 2023 m. minėjome Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 90-ąsias metines. Šios sukakties proga Aurimas Valujavičius per keturis mėnesius vienui vienas irkline valtimi perplaukė Atlantą. 2023-aisiais užderėjo ir Lietuvos plaukikų – Rūtos Meilutytės, Dano Rapšio ir kitų – rekordų bei medalių. Šie laimėjimai ir įkvėpė sumanymą organizuoti dedikacijų konkursą, prisiminti ir pagerbti Lietuvą pasaulyje garsinančias asmenybes – sportininkus, mokslininkus, menininkus, verslininkus, keliautojus. Iš viso sulaukta 65 konkursantų darbų, juos vertino organizatorių sudaryta komisija, o baigiamasis renginys įvyko Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje. Apie konkursą pasakoja jo sumanytoja lituanistė Angelė Bražaitė.

Dėlionė Aldonui Pupkiui (parengė Rita Urnėžiūtė). Ši atsiminimų, įspūdžių, linkėjimų dėlionė skiriama sukaktuvininkui Aldonui Pupkiui – vienų mūsų dėstytojui ir mokytojui, kitų –vadovui ar kolegai, dar kitų – kraštiečiui, kaimynui. Fonetika ir kalbos kultūra, tarminė leksikografija ir lietuvių kalbotyros istorija, dėstymas universitete ir televizijos laidos, Lietuvių kalbos sekcijos, Lietuvių kalbos draugija ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija, „Mūsų kalba“ ir „Gimtoji kalba“, kalbos ekspedicijos ir Kazlų Rūdos krašto kalbinis paveldas… Visose šiose srityse daugiadarbio Aldono Pupkio daug nuveikta ir daug žmonių į šiuos darbus įtraukta.

Metų žodis ir Metų posakis. Kokie buvo 2023-ieji Lietuvoje ir pasaulyje? Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų išvakarės (Agnė Aleksaitė). Jau septintą kartą Lietuvių kalbos draugija ir Lietuvių kalbos institutas su portalu Alfa.lt organizuoja Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus. Straipsnyje apžvelgiami lietuvių naujažodžiai, patekę ir nepatekę į Metų žodžio rinkimų dešimtuką, pasakojama apie jau paskelbtus kitose šalyse rengiamų tokių rinkimų rezultatus.

Svetur. Metų žodžio ir antižodžio rinkimai vokiškai kalbančiose šalyse (Dalius Jarmalavičius). Metų žodžio rinkimai rengiami Vokietijoje ir kitose vokiškai kalbančiose šalyse: Austrijoje, Lichtenšteine, Šveicarijoje (pastarojoje renkami net keturi Metų žodžiai – tiek, kiek yra valstybinių kalbų: vokiečių, prancūzų, retoromanų, italų). Vokietijoje ir Austrijoje dar vyksta Metų antižodžio (kitaip tariant, netinkamo žodžio) rinkimai. Šveicarijoje antižodis buvo rinktas iki 2016 m., o Lichtenšteine – iki 2017 m. Straipsnyje apžvelgiama Metų žodžio rinkimų šiose šalyse istorija ir komentuojami praėjusių metų rinkimų rezultatai.

Iš praeities. Lietuviška kalvio sąskaita (Vidas Garliauskas). Gruzdžių Romos katalikų bažnyčios 1903–1918 m. užsakų knygoje aptiktas apie 1925 m. ten įdėtas lietuviškai rašytas lapelis: vienoje jo pusėje – kalvio sąskaita, kitoje – santuokos užsakų duomenys. Aptiktas lapelis yra įdomus XX a. pradžios lietuvių kanceliarinės kalbos stiliaus pavyzdys. 

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos protokolinis nutarimas Nr. PN-12 „Dėl Lietuvos ukrainų pavardžių ir vardų rašymo Lietuvos Respublikos piliečio pase taisyklių patvirtinimo“ papildymo (dėl moterų pavardžių).

Apžvalga. Mindaugas Peleckis. Kalbų ekologija (Rita Urnėžiūtė). Apžvelgiama Mindaugo Peleckio (1975–2023) nebaigta rengti knyga, skirta kalbų tyrimams ir apsaugai, kalbos politikai ir asmeninei daugiakalbystei bei kalbų mokymosi praktikai.

Šį ir ankstesnius žurnalo numerius kviečiame įsigyti Nacionalinės bibliotekos knygyne Vilniuje adresu Gedimino pr. 51.

Daugiau informacijos el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. arba telefonu 8 656 52257.