Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. kovo 4 d.

Lituanistikos skaitykloje nauji istorijos leidiniai

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skaityklos atvirasis fondas papildytas naujomis knygomis. Rekomenduojame besidomintiems ir tyrinėjantiems Lietuvos istoriją.

Darius ir Girėnas : specialus 90-ųjų skrydžio metinių albumas, 1933–2023 / Edmundas Jasiūnas ; [sudarytojas E. Jasiūnas (medžiaga iki 1993 m.), albumo papildymą (1993–2023 m. medžiaga) ruošė Mindaugas Kavaliauskas, Eugenijus Raubickas, Pijus Poškus, Sandė Trubilaitė]. – Kaunas : Obuolys [i.e. Lectio divina], [2023]. – 303 p. : iliustr.

Lietuvai minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 90-ąsias metines, išleistas specialus riboto tiražo albumas. Tai atnaujintas, papildytas naujausiais duomenimis ir retomis nuotraukomis, lietuvių ir anglų kalbų tekstais išeivijos aviatoriaus Edmundo Jasiūno leidinys (1983, 1993). Albume gausybė įdomių nuotraukų nuo pasiruošimo skrydžiui iki jų įamžinimo, žygdarbio minėjimo.

Šis proginis leidimas, papuoštas specialiais metalo kampais su Gediminaičių stulpais ir trispalve juostele, įamžina naujus įvykius, papildžiusius „Lituanicos“ istoriją ir atminimą paskutiniais Nepriklausomybės dešimtmečiais.

 

Knygos viršelisBreaking through the iron curtain : (residents of Lithuania who escaped from the USSR) / Darius Juodis ; [translate from the Lithuanian language by “Metropolio Vertimai” UAB]. – Vilnius : Genocide and Resistance Research Centre of Lithuania, 2023. – 160 p. : iliustr.

Žmogui laisvė – kaip oras ir vanduo, oraus ir pagarbaus gyvenimo garantas. SSRS laikotarpiu to turėti nebuvo galima. Ši archyvų medžiaga dokumentuota knyga praplečia skaitytojo akiratį apie Geležinę uždangą SSRS, pabėgėlių riziką, drąsą ir sugebėjimą pasitraukti iš šalies net sunkiausiomis aplinkybėmis dėl įvairiausių priežasčių.

Pristatomi keli prasiveržimo per sieną etapai: pirmieji (1940–1941 m.), po SSRS ir Vokietijos karo, vėliau partizanų siekis informuoti apie savo veiklą Vakarus ir 1950–1990 m. Lietuvos gyventojų pabėgimai į užsienį.

 Atskirame skyriuje nuo 1951 iki 1985 m. chronologine tvarka surašyti į užsienį pabėgę ir negrįžę su Lietuva susiję asmenys.

 

Knygos viršelisLietuviai Štuthofo koncentracijos stovykloje 1942–1945 metais / Arūnas Bubnys. – Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2023. – 100 p. : iliustr.

Štuthofo koncentracijos stovyklos tema nagrinėta ne kartą, tačiau ši lietuvių istoriko knyga yra pirmoji taip išsamiai pateikianti informaciją apie stovykloje kalėjusius ir žuvusius įvairių profesijų ir įsitikinimų lietuvius, jų kančias ir mirtį. Dokumentuota knyga pateikia kalinių vardus, pavardes, profesijas, kalinio numerį, leidinio priedas „Sąrašas 46 įkaitų, kalintų Štuthofo koncentracijos stovykloje 1943–1945 m.“ su įkaitų žuvimo vietomis, išlaisvintųjų – gyvenimo, mirties, palaidojimo vieta.

 

Knygos viršelisPasaulio pabaiga ir kiti tarpukario Klaipėdos nutikimai / Martynas Vainorius. – Klaipėda [i.e. Purmaliai, Klaipėdos raj.] : M. Vainorius, 2023. – 335 p. : iliustr.

Autorius žurnalistas, mylintis savo miestą, sako: „Daugiau nei 20 metų kasdien matau Klaipėdą iš skirtingų kampų, bendrauju su įvairiais žmonėmis...“ Iš šio matymo ir bendravimo kilo noras panagrinėti, kaip ją matė kolegos tarpukariu, kokie žmonės gyveno, jų rūpesčiai ir reikalai, taip pat parašyti šią knygą paskatino ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetis.

Labai riboto tiražo (100 egz.) leidinys gausiai iliustruotas nuotraukomis. Knyga parašyta remiantis tarpukario spauda ir istorikų komentarais. Autorius aptaria klaipėdiečių kultūrinį gyvenimą, švietimą, sportą, sveikatą, kriminalus, įžymybes.

 

Knygos viršelisDidžioji Lietuvos įdomybių knyga / Rimantas Šilagalis. – Kaunas : Obuolys [i.e. Lectio divina], [2023]. – 320 p. : iliustr. + 1 sulankst. žml. lap.

Daugiau nei 10 metų rengta žemėlapio ir paslapčių knyga jau skaitykloje.

Įdomiajai geografijai priskirtinas leidinys kviečia pakeliauti po platų pasaulį Lietuvoje. Dauguma vietovardžių, pateikiamų knygoje, neoficialūs, sugalvoti ir naudojami vietos gyventojų – tai gyvoji tautosaka. Rengiant knygą naudotasi įvairiais rašytiniais, spausdintiniais informacijos šaltiniais bei žmonių atsiminimais, pasakojimais. Į knygą surinkti įvairiais laikotarpiais egzistavę pavadinimai.

Dėmesį prikausto jau pats knygos turinys: „Nuo Abisinijos iki Azijos“, „Nuo Babilono iki Burgundijos“ ir kt. Susiorientuoti įdomių vietovių pavadinimų gausoje padės vertinga vietovardžių rodyklė, pridėtas žemėlapis „Pasaulis Lietuvos žemėlapyje“.

Pasidomėkite, gal gyvenate Paryžiuje, tik kuriame, nes mūsų krašte, sakoma, jų yra bent dešimt, o gal esate kilęs iš Abisinijos?

 

Šias knygas galima rasti Lituanistikos skaitykloje (335 kab.). Kviečiame apsilankyti.