Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. kovo 21 d.

Su Pasauline poezijos diena! Naujas leidinių skyrius Laisvalaikio skaitinių erdvėje

„Pasaulis baigias, todėl reikia rašyti eilėraščius“, – yra sakęs poetas Aidas Marčėnas. Galėtume tik pridurti: „ir juos skaityti“. Mat kartais tik eilėmis galima įvardyti, kas mes ir kaip toliau mums būti šiam pasauly.

Poezija – ypatinga kalba, kuria ieškoma kelio į visumos aprėptį. Ji gimsta iš jausmų ir juos liudija. Poetas ir vertėjas, Nobelio literatūros premijos laureatas Josifas Brodskis poeziją yra įvardijęs kaip aukščiausią žmogaus kalbėjimo formą ir glausčiausią žmonijos patirties perdavimo būdą. Poezija gali padėti rasti žodžius, kurių reikia būtent šią akimirką, ir taip sustiprinti, įkvėpti, perkeisti skaitantįjį.

Siekdama atkreipti dėmesį į poezijos universalumą, jos galią liudyti esmę, pažadinti kūrybines žmogaus galias, 2000 m. UNESCO paskelbė kovo 21-ąją Pasauline poezijos diena. Pirmoji poezijos diena paminėta Paryžiuje, kur yra UNESCO būstinė.

Lietuvoje turime gyvą poetinio žodžio tradiciją ir stiprią poeziją. Nuo Martyno Mažvydo „Katekizmo“ prakalbos, Mozerkos Saliamono Slavočinskio giesmių rinkinių, Kristijono Donelaičio poetinio epo iki Maironio romantinės lyrikos ir XX a. modernistinių bei postmodernistinių ieškojimų – lietuvių poezija visada buvo literatūros priešaky, o Lietuva vadinta poetų kraštu. 

Sveikindami visus su Pasauline poezijos diena ir ragindami dažniau į ją atsigręžti, kviečiame apsilankyti Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Laisvalaikio skaitinių erdvėje III aukšte: nuo šiol čia rasite ir poezijos knygų skyrių. Jame – įdomiausi ir svariausi poetinio žodžio pavyzdžiai iš klasikinės bei moderniosios pasaulio ir lietuvių poezijos. Čia rasite senovės Rytų, Antikos, Renesanso, Naujųjų ir Naujausiųjų laikų užsienio autorių vertimų ir visą spektrą nūdienos lietuvių poetų eilėraščių rinkinių. Visus leidinius galima skolintis į namus.

Maloniai kviečiame atrasti ir skaityti.