Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 6 d.

Šilalės viešojoje bibliotekoje atidaryta terapinė jaunimo laisvalaikio erdvė

2016-aisiais, kurie Lietuvoje paskelbti Bibliotekų metais, bibliotekose kaip niekada gausu įvairių edukacinių, terapinių ar meno projektų, skirtų jaunimui. Vienas tokių vykdomas Šilalės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, kurioje nuo vasario mėnesio veikia interaktyvi edukacinė-terapinė erdvė jaunimui, o pagrindinė jos paskirtis – sudaryti sąlygas moksleiviams atsipalaiduoti, po pamokų kokybiškiau praleisti laisvalaikį, pamirštant kasdienius rūpesčius.

Šilalės viešoji biblioteka yra viena iš 45 šalies bibliotekų, gavusių dalinį projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos finansavimą savo projektui „Interaktyvi edukacinė-terapinė erdvė jaunimui“ įgyvendinti.

Šiemet bibliotekoje buvo įkurta jauki interaktyvioji terapinė erdvė, kurioje netrūksta naujųjų technologijų. Čia jau galima laisvalaikį leisti prie specialaus piešimo smėliu šviesos įrenginio, naudotis interaktyviuoju stalu, 3D kino sistema, pramogauti edukaciniuose žaidimuose. Moksleiviai gali dalyvauti  ir judesio terapijos užsiėmimuose ar tiesiog bendrauti jaukioje aplinkoje. Beveik visi minėti įrenginiai yra kilnojamieji, todėl jais bus galima naudotis ne tik Šilalės rajono savivaldybės bibliotekoje, bet ir penkiuose jos filialuose.

Projekto organizatorių teigimu, šios veiklos skatina jaunimo motyvaciją, saviraišką, bendravimą, lavina vaizduotę ir kūrybiškumą.

Projekto vadovė, bibliotekos vyriausioji metodininkė Stefa Minutaitė papasakojo, kaip kilo mintis bibliotekoje parengti projektą būtent jaunimui: „Taip sutapo, kad idėjų ieškojimo įkarštyje atkreipiau dėmesį į jaunimą, kuris nuobodžiai leisdavo laiką aplink biblioteką. Pasiūlėme mintį sukurti erdvę jaunimui ir ji iš karto buvo priimta teigiamai. Tada nieko nelaukdami pradėjome rengti projektą, norėdami sukurti edukacinę-terapinę erdvę jaunimui bibliotekoje.“ 

Vienas projekto tikslų – savižudybių prevencija. Prieš trejus metus vietos gimnazijoje nusižudė dvi gimnazistės, o vėliau per mėnesį nusižudė kelios skirtingų rajono gimnazijų mokinės. Todėl bibliotekininkai nutarė daugiau dėmesio skirti tam, kad jaunimas šioje erdvėje galėtų atsipalaiduoti. „Tai pasyvesnio laisvalaikio leidimo vieta, čia galima tiesiog pažaisti, negalvoti apie mokslus ar kitas problemas“, –  teigė Stefa.

Projektas jau peržengė Šilalės ribas, biblioteka bendradarbiauja su Laukuvos, Kaltinėnų, Pajūrio, Upynos ir Kvėdarnos miesteliais, kuriuose veikia bibliotekos filialai; šie periodiškai galės naudotis mobiliosiomis projekto priemonėmis.

Šilalės bibliotekos vyresnioji bibliografė Rūta Vaitkevičienė pasakojo, kad jaunimas čia lankosi kiekvieną dieną, sužinoję apie projektą, vaikai susitaria su mokytojais ir atvažiuoja visi kartu, ištisomis klasėmis. „Populiariausios veiklos rūšys – šokiai ir futbolas. Vaikai taip pat dažnai būriuojasi prie išmaniojo stalo, kuriame yra mūsų bibliotekos sukurtas žaidimas „Skrydį per Šilalę“, o smėliu dažniausiai piešia mergaitės. Šiuo metu turime minčių bendradarbiauti su informatikos mokytoju ir pradėti patiems kurti žaidimus išmaniajam stalui“, – vardijo R. Vaitkevičienė.

Ir iš tiesų, lankantis Šilalės rajono bibliotekoje, šurmuliavo jaunimas, čia jie šoko interaktyvius šokius, piešė smėliu ant specialaus stalo. Visi jie vieningai teigė, kad ši terapinė laisvalaikio erdvė– tikras išgelbėjimas. Jiems nebereikia monotoniškai stumti laiko, čia jie gali jaukiai bendrauti ir žaisti. „Laisvalaikį leisdavau gana nuobodžiai. Eidavau į autobusų stotį ir tyliai, ramiai sėdėdavau. O dabar yra ką veikti ir tikrai yra smagiau“, – džiaugėsi viena lankytojų Greta.

Šiemet 45 Lietuvos viešosios bibliotekos kartu su partneriais įgyvendina Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, kuriais siekiama gerinti vietos bendruomenių gyvenimo kokybę. Šie projektai sudaro sąlygas, atnaujinant infrastruktūrą, bibliotekoms plėsti savo paslaugų pasiūlą ir kurti partnerystę su verslu, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitomis bibliotekomis.

Iš viso bibliotekų projektams finansuoti skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų. Projektus jos turės įgyvendinti iki 2016 m. vidurio.