Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 15 d.

S. Žvirgždo paskaitų ciklas: „Geismai ir grožis Lietuvos fotografijoje“

Kviečiame į Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą iš 11 susitikimų ciklo apie Lietuvos fotografiją. Šįsyk nagrinėsime kur kas pikantiškesnes temas nei iki šiol.

Nuo senų senovės visi menai vaizdavo nuogą žmogų, taigi ir XIX a. pirmojoje pusėje išrasta fotografija negalėjo atsispirti šiam žanrui. Štai Paryžiaus fotoateljė negalėjo atsiginti tokio pobūdžio užsakymų.

Pirmosios akto fotografijos Lietuvoje aptinkamos tik XIX a. pabaigoje. Nekyla abejonių, kad tarpukario Vilniaus, Kauno ir kitų Lietuvos miestų ateljė fotografai darė akto fotografijas ir jas platino „iš po skverno“. Lietuvoje niu žanras (išvertus iš prancūzų nu – nuogas) ilgai buvo tabu, dažnai neskiriamas nuo pornografijos. Po Antrojo pasaulinio karo sovietiniai ideologai ilgai netoleravo ir neleido eksponuoti nuogo kūno fotografijų. Žurnalai ir laikraščiai vengdavo net klasikinių skulptūrų ar nuogų kūnų paveikslų. Apie tai ir dar daugiau sužinosite apsilankę paskaitoje jau ateinantį trečiadienį.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Renginys vyks vasario 15 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje, V a., numatoma trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Kitos ciklo paskaitos

Vasario 22 d. – „Fotografija ir dailė“
Kovo 1 d. – „Vilniaus vaizdų kaita nuo klasikos iki postmodernizmo“
Kovo 8 d. – „Mūsų miestelių fotografai“
Kovo 15 d. – „Lietuvos fotografijos pirmavaizdžiai ir kartotės“

Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.