Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gegužės 5 d.

Gegužės 6 d.: olfaktorinio meno parodos „Kabantieji sodai“ uždarymas

Balandžio 9 d. duris atvėrusi paroda „Kabantieji sodai“ beveik visą mėnesį džiugino Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lankytojus. Ši paroda sulaukė didžiulio susidomėjimo dėl galimybės pasinerti į kvapų patirtį ir kelionę, kurioje lankytojui ne tik sužadinamos emocijos ir prisiminimai, bet salsvos, gaivios kvapų natos jį ir atpalaiduoja, ramina. Kviečiame į parodos „Kabantieji sodai“ uždarymo renginius ir dar sykį siūlome aplankyti gaivalingą kvapų pasaulį.

Sodas – ne gamtos kūrinys, jis gimsta kaip dvasinio, kūrybinio, estetinio žmogaus santykio su gamta rezultatas. Miesto sodo erdvė pirmiausia tarnauja jausmui ir dvasios pakylėjimui; utilitarinė funkcija nėra pirminė miesto soduose. Šiame kontekste kabantieji sodai – senovėje ir dabar – aukščiausiu lygiu įprasmina žmogaus santykio su augalais ir gamta pasiekimus.

Olfaktorinis (uostomasis) menas – besiformuojanti, dar nekanonizuota, bet jau savarankiška meno sritis, įvairiose šalyse (JAV, Vokietija, Olandija ir t. t.) pradėjusi festivalių, konkursų tradicijas, Lietuvoje daugeliui dar yra naujovė. Samplaikos su skirtingomis meno sritimis (dizaino, teatro, literatūros, muzikos ir kt.) yra svarbios kvapų meno raidai: padeda skleistis kvapų meno tapatybei, formuotis kanono užuomazgoms, o dalyviams / žiūrovams plėsti kultūros supratimą per įvairesnius pojūčių kanalus. Lietuvoje įvairių meno sričių profesionalai eksperimentuoja su kvapu kaip papildomomis medijomis, gausėja olfaktorijos gerbėjų, kurie saviraiškai pasitelkia kvapus, kuriasi parfumerijos, aromaterapijos mėgėjų grupės socialiniuose tinkluose ir realiame gyvenime.

2014–2017 metais Vilniuje kvapų menininkų grupė pasinėrė į antropologinius-kūrybinius tyrinėjimus: kodėl žmonėms reikėjo ir vis dar reikia sodų? Kiek įmanoma sodo iliuziją perteikti kvapu? Kiek sodo ir gyvenamosios erdvės kvapai svarbūs žmogui? Ar kvapas veikia tik emocijas ir prisiminimus? Remdamiesi istorine, antropologine, kvapų menotyrine medžiaga, asmenine patirtimi, prisiminimais, menininkai aprašė kvapus deskriptoriais ir atkūrė juos paversdami autoriniais kvapų kūriniais. Tarp eksponatų yra seniausių istorinių sodų imaginacijos ir šiuolaikinių dirbtinių, izoliuotų, miniatiūrinių sodelių kvapų eksplikacijos.

Šį šeštadienį, gegužės 6 dieną, atsisveikinimą su išskirtine paroda „Kabantieji sodai“ lydės net trys renginiai.

PROGRAMA

10 val. – Kazimiero Seibučio paskaita „Kvapų kultūros istorinės trajektorijos: vaizduotė ir mitai“ bei klausimų ir atsakymų sesija.

11.30 val. – „Olfaktorinio meno pavyzdžiai ir tendencijos“: menotyrininkės Kornelijos Česonytės refleksija, parfumerės Laimės Kiškūnės kvapų meno projekto „Nematomas Peterburgo grožis“ vaizdo medžiagos apžvalga, olfaktorinio meno kūrėjų ir mėgėjų patirtys.

13 val. – parodos „Kabantieji sodai“ uždarymas su pojūčių teatro laboratorija „Tense in Sense“. Ši laboratorija tyrinėja prisiminimus ir dabarties suvokimą: tai – nuolat kintantis eksperimentas, pritaikomas prie neįprastų erdvių. Pojūčių teatrui atstovauja Karolina Žernytė, Šarūnė Pečiukonytė, Aistė Jančiūtė, Raminta Šniaukštaitė, Artūras Lepiochinas, Jaunius Pisaravičius ir Vaidotas Bačianskas.

Trumpai apie renginį

Data

gegužės 6 d.

Laikas

10, 11.30 ir 13 val.

Vieta

pirmieji du susitikimai – Bendradarbystės erdvėje, III a., paskutinis renginys – vestibiulyje prie centrinio įėjimo, II a.

Įėjimas

laisvas

Organizuoja

VšĮ „Hortus apertus“

Bendradarbiauja

Nacionalinė biblioteka

Remia

Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija, UAB „Kvapų namai“

Daugiau informacijos

renginys „Facebook“ paskyroje ›

hortusapertus.lt

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.