Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 30 d.

Lapkričio 6, 8, 9, 23 d.: edukaciniai renginiai apie kiną, muziką, garso įrašų kūrimo procesus

Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius ir lapkritį kviečia į biblioteką pasisemti naujų žinių, domėtis, smalsauti ar tiesiog užsimiršus panirti į muzikos gelmes. Jūsų čia ir vėl laukia edukacinių renginių ciklas, skirtas kino filmų kūrimo, garso įrašų procesams, tai pat ir roko muzikos istorijai. Be to, galėsite įtvirtinti žinias apie intelektinę nuosavybę ir plagiato žalą. Organizatoriai tik maloniai ragina į šiuos renginius registruotis iš anksto. Laukiami visi – ir jaunimas, ir suaugusieji. Susipažinkime su lapkričio mėnesio edukacine programa.

Lapkričio 6 d. – edukacinė programa „Įvadas į kino filmo kūrimą“

Daugelis yra išbandę režisieriaus ar operatoriaus vaidmenį – filmavę klasės, draugų ar giminaičių vakarėlius, kelionių įspūdžius, miesto šventes. Tačiau ne visada filmuota medžiaga būna įdomi žiūrėti, o kartais ir vaizdas netolygus, ir siužeto lyg nelikę. Visa tai ir dar daugybė kitų svarbių detalių rodo, kad filmo gimimas yra sudėtinga sistema. Jeigu norima sukurti išliekamąją vertę turintį filmą, turi dirbti didelė profesionalų komanda. Gera žinia ta, kad šiuolaikinės technologijos ateina mums į pagalbą ir kokybišką kiną gali kurti kiekvienas iš mūsų. Tam pakanka turėti vaizdo kamerą, telefoną ir kompiuterį, kuriuo būtų galima apdoroti gautą vaizdo medžiagą. Pagrindinis uždavinys – išmokti, kaip geriausiai perteikti savo sumanymą. Tam tikslui ir kviečiame į mokymus. Išmoksime formuluoti filmo idėją, parašyti scenarijų, piešime kadruotes, su kitais dalyviais diskutuosime apie šių etapų darbo rezultatus, apibendrinsime įgytą patirtį.

Organizatoriai prašo atsinešti popieriaus, rašiklių ir piešimo priemonių (pieštukų, flomasterių ir pan.)

Lapkričio 8 d. – edukacinė programa „Roko muzikos istorija“

Siūloma programa – laisvos formos tarpdisciplininės paskaitos ir įtraukiančios diskusijos, supažindinančios dalyvius su roko muzikos ištakomis ir raida. Drauge apžvelgsime roko stilius ir raidos kryptis, sąsajas su kitais muzikos žanrais, vizualiniais menais ir literatūra. Taip pat aptarsime populiariosios muzikos leidybą Lietuvoje ir pasaulyje. Mėginsime į roko muziką pažvelgti ir kaip į asmeninį išgyvenimą, pomėgį, saviraiškos būdą, ir kaip į įtakingą reiškinį kultūros istorijoje, paveikusį meną, madą, glaudžiai susijusį su visuomeniniais sąjūdžiais ir net politinėmis permainomis.

Įvadiniame susitikime susipažinsime su viena muzikos krypčių – elektroniniu roku, jo ištakomis ir raida, žymiausiais atstovais, elektroninių muzikos instrumentų reikšme roko muzikos raidai. Grosime plokšteles iš Nacionalinės bibliotekos fondų.

Daugiau kaip pusšimtį metų gyvuojanti roko muzika daro didelę įtaką viso pasaulio kultūrai ir dažniausiai yra siejama su pirmaisiais jaunuolių kūrybiniais bandymais muzikos ir poezijos srityse. Menkas istorinio konteksto suvokimas, paviršutiniška orientacija populiarioje muzikoje dažniausiai lemia gana naivią jaunųjų kūrėjų saviraišką šioje srityje, tačiau įvairiapusiškas, nuodugnus roko muzikos pažinimas sėkmingai padeda spręsti šias problemas.

Lapkričio 9 d. – edukacinė programa „Muzikos kūrinių plagijavimas: bausti ar pasigailėti?“

Muzika – neatsiejama kiekvieno žmogaus dalis. Ji lydi mus nuo neatmenamų laikų, sušildo sužvarbusias širdis ir diktuoja kasdienos ritmą. Muzika išjudina, guodžia, atpalaiduoja, padeda susikaupti ar pasinerti į kitą pasaulį. Panorus išklausyti visą pasaulyje sukurtą muziką tam nepakaktų viso žmogaus gyvenimo, o naujų melodijų skaičius kasdien vis auga, neretai dažną aplanko mintis, kad išgirsta nauja daina jau yra girdėta. Galbūt tai – sutapimas, o gal aptikome muzikinio motyvo vagystę? Edukacinėje programoje aptarsime plagiato ir intelektinės nuosavybės sampratą, apžvelgsime muzikos ir autorių teisių istorinę raidą plagijavimo kontekste. Mokysimės atpažinti plagiatą ir įvertinti jo ribas. Be abejo, klausysimės muzikinių kūrinių, juos analizuosime, diskutuosime, dalinsimės idėjomis, kaip sukurti saugų, nuo intelektinės vagystės apsaugotą pasaulį tiek muzikos mėgėjams, tiek kūrėjams.

Lapkričio 23 d. – edukacinė programa „Garso įrašų istorija“

Šios mokymo programos dalyviai įgis žinių apie garso įrašymo proceso išradimą ir skirtingus įrašymo būdus. Susitikime nuosekliai pristatysime garso įrašymo istoriją nuo pirmųjų bandymų užfiksuoti garsą iki mūsų dienų. Pasakosime apie garsius XIX a. pabaigos – XX a. pradžios išradėjus: Charlesą Crosą, Thomasą Edisoną, Alexanderį Grahamą Bellą, Emilį Berlinerį ir kitus. Aptarsime įvairius garso įrašymo ir jo atkūrimo prietaisus (fonoautografą, fonografą, grafofoną, gramofoną, patefoną, pianolą, magnetofoną ir kt.) ir laikmenas (cilindrus, plokšteles, ritinėlius, juostas ir pan.).

Trumpai apie renginius

  • Lapkričio 6 d. 13–14:30 val. „Įvadas į kino filmo kūrimą“ (Kino salė, V a.). Dalyvių amžius – nuo 14 metų. Registruokitės el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 5 239 8677.
  • Lapkričio 8 d. 13–14:30 val. „Roko muzikos istorija“ (Muzikavimo erdvė, V a.). Dalyvių amžius – nuo 14 metų. Registruokitės el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 5 239 8695.
  • Lapkričio 9 d. 13–14:30 val. „Muzikos kūrinių plagijavimas: bausti ar pasigailėti?“ (Kino salė, Va.). Dalyvių amžius – nuo 14 metų. Registruokitės el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 5 239 8677.
  • Lapkričio 23 d. 13–14:30 val. „Garso įrašų istorija“ (Meno erdvė, V a.). Dalyvių amžius – nuo 16 metų. Registruokitės el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 5 239 8695.