Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gruodžio 7 d.

Gruodžio 14 d.: knygos „100 klausimų apie klimato kaitą“ sutiktuvės

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras kviečia į keturių Lietuvos mokslininkų parengtos knygos pristatymą. Leidinio autoriai Arūnas Bukantis, Justas Kažys, Egidijus Rimkus, Mečislovas Žalakevičius kalbės apie klimato kaitą, jos priežastis, poveikį ūkiui ir gamtai, kvies susimąstyti, ar viską padarėme dėl savo ir ateinančių kartų ateities.

Klimato kaita šiandien yra viena aktualiausių pasaulio problemų. Prognozuojami jos padariniai kelia didelę grėsmę žmonijos gerovei ir saugumui. Šiandieninis pasaulis labai glaudžiai susaistytas ekonominiais, socialiniais ryšiais, tad klimato kaitos padarinius mokslininkai jau seniai vertina globaliu mastu. Dėl klimato kaitos senka gėlo vandens ištekliai, stiprėja dykumėjimo procesai, tirpsta ledynai, dažnėja ekstremalūs gamtos reiškiniai. Tai neišvengiamai daro įtaką fiziniam vietos gyventojų saugumui ir jų gyvenimo kokybei, veikia maisto ir žaliavų kainas pasaulio rinkose, kelia politinę įtampą įvairiose šalyse, skatina žmonių migraciją į saugesnius regionus.

Ši Lietuvos mokslininkų ilgalaikiais tyrimais grįsta knyga atsako į 100 aktualių klausimų. Kaip išmatuoti temperatūrą be termometro? Ką galima rasti ledynų „archyvuose“? Kokios klimato istorijos paslaptys slypi pelkėse? Ar dabar galėtų vikingai nuplaukti iki Grenlandijos? Kaip europiečiai išgyveno Mažąjį ledynmetį? Ar ozono skylės susijusios su klimato kaita? Ar kinta Lietuvos klimatas? Kurios šalys labiausiai teršia klimatą? Kaip klimato kaita paveiks Baltijos jūrą? Kas sieja finansininkus ir klimatologus? Kas laukia Lietuvos žemės ūkio keičiantis klimatui? Knygoje rasite atsakymus į šiuos klausimus ir dar daugybę kitų.

Renginyje dalyvaus knygos autoriai, Lietuvos Respublikos aplinkos ministras Kęstutis Navickas, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro atstovai. Laukiame!

Trumpai apie renginį

Data
gruodžio 14 d.
Laikas
16 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›